TALES OF THE OLD - The Book of Chaos

TALES OF THE OLD - The Book of Chaos

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ένας άνθρωπος ή στην προκείμενη περίπτωση ένας καλλιτέχνης είναι φιλόδοξος. Ένας επιθετικός προσδιορισμός που για μένα είναι αρνητικά φορτισμένος. Βλέπετε, έχω συνδέσει τον φιλόδοξο ως τον άνθρωπο που εκμεταλλεύεται συνανθρώπους του και καταστάσεις για να εξελιχθεί ο ίδιος προσωπικά και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Πάντα, όμως, εκτιμούσα τους ανθρώπους που είχαν κι έχουν όραμα κι αφιερώνουν χρόνο, κόπο και χρήμα για να κάνουν πραγματικότητα αυτό που ονειρεύονται. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ένας άνθρωπος με ταλέντο κι επιμονή μπορεί να μετουσιώσει κάτι που ανήκει στη σφαίρα των ιδεών σε κάτι το απτό κι αισθητό. Μια τέτοια περίπτωση πιστεύω είναι κι αυτή του μουσικού και συνθέτη Τζανάκη Μιχάλη.

Το συγκρότημα TALES OF THE OLD είναι το δικό του προσωπικό σχήμα και το δημιούργησε στην Αθήνα περί το έτος 2010. Το 2012, μάλιστα, κυκλοφόρησε και το πρώτο του EP υπό τον τίτλο «The Passageway from Hell to Earth». Έκτοτε και για μεγάλο χρονικό διάστημα το συγκρότημα σιώπησε διότι είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες αντιξοότητες και δυσκολίες όπως το ίδιο ομολογεί στο βιογραφικό του σημείωμα. Παρόλα αυτά η φλόγα της δημιουργίας προφανώς ήταν ισχυρή εντός του Μιχάλη και προφανώς έψαχνε τρόπο να εκφραστεί. Τελικώς αυτή εκφράστηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένα το 2021 στο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο «The Book of Chaos» το οποίο θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω στις παρακάτω γραμμές.

Κατ’ αρχήν θα αναφέρω το γνωστό ότι στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση κι ότι ο κάθε καλλιτέχνης από κάπου αντλεί την έμπνευση του, η οποία του δίνει κίνητρο να δημιουργήσει τα δικά του έργα. Έτσι κι ο Μιχάλης Τζανάκης δεν κρύβει την αγάπη του για το συμφωνικό metal και συγκροτήματα όπως οι RHAPSODY, NIGHTWISH, THERION, HAGGARD κ.λπ. Πατώντας, μάλιστα, στις διδαχές των ως άνω συγκροτημάτων δημιούργησε και το δικό του ήχο.

Οι 11 συνθέσεις που περιέχονται στην παρούσα κυκλοφορία διακρίνονται για την μελωδία τους αλλά και τον δυναμισμό τους. Μάλιστα υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ των 2 αυτών στοιχείων. Σαφώς υπάρχουν έντονα και τα συμφωνικά στοιχεία που δίνουν στο όλο άλμπουμ μια soundtrack αισθητική. Επίσης στην όλη θεατρικότητα κι αφηγηματικότητα των τραγουδιών βοηθάει και η χρήση καθαρών και σκληρών φωνητικών. Ουσιαστικά αυτός ο διάλογος μεταξύ αυτών των 2 ειδών φωνητικών υπογραμμίζει τη μάχη μεταξύ φωτός και σκοταδιού που αφηγούνται στις 11 συνθέσεις τους οι  TALES OF THE OLD. Αξίζει να αναφέρω ότι τα φωνητικά έχουν αναλάβει σπουδαίοι μουσικοί όπως οι Sakis Tolis, Fabio Lione, Fotis Benardo, Alexandros Louziotis, Christina Alexiou και Androniki Skoula. Επίσης στις κιθάρες συμμετέχει ο πολύ γνωστός Bob Katsionis που έχει συμβάλει και στην παραγωγή του δίσκου.

Ακούγοντας, λοιπόν, την εν λόγω κυκλοφορία αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για μια δουλειά για την οποία ο ιθύνων νους που βρίσκεται από πίσω της δούλεψε πολύ, αλλά κυρίως ότι διέθετε το ταλέντο αλλά και την ικανότητα να μετουσιώσει τις επιρροές του και τις ιδέες του σε μια δημιουργία που αντανακλά την προσωπικότητά του καθώς και των μουσικών που συμμετέχουν σε αυτήν. Το «The Book of Chaos» έχει αυτή την ικανότητα να ακούγεται από τη πρώτη στιγμή στον ακροατή ως κάτι το γνώριμο αλλά ταυτόχρονα να τον ξαφνιάζει με τις ιδέες του και την φρεσκάδα του. Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο για τον γράφοντα είναι ότι οι συνθέσεις στην εν λόγω κυκλοφορία παραμένουν ουσιαστικές και δεν κουράζουν τον ακροατή με άσκοπες φαμφάρες κι εντυπωσιασμούς. Κατά τη γνώμη μου η δισκογραφική δουλειά «The Book of Chaos» είναι ένα έργο που αξίζει να προσέξει κάθε φίλος του συμφωνικού power metal.

Copyright 2024. All Right Reserved.