YOB - OUR RAW HEART

YOB - Our Raw Heart (Audio Visualizer)

YOB ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ.

Μπορώ πλέον μετά από μερικά ακούσματα να πω πως η συναισθηματική περιήγηση στα 73 λεπτά του νέου άλμπουμ των Yob ήταν μια αναπάντεχη εμπειρία παρότι η doom μουσική τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις μου. Διότι εν έτη 2018  για να κατανοήσεις άλμπουμ όπως το "Our Raw Heart" πρέπει να έχεις υπομονή και πολύ σωστά - όπως κάναμε πριν κάτι δεκαετίες - πρέπει να τους δώσεις χρόνο. Υπάρχει όμως αρκετός χρόνος για να αφοσιωθείς σε ένα άλμπουμ για ένα λογικό χρονικό διάστημα; Ρητορικό το ερώτημα. Αυτό που μπορώ να δηλώσω με σιγουριά είναι πως όποιος δώσει περιθώρια στο τελευταίο δίσκο των Yob τότε θα ανταμειφθεί, θα βγει κερδισμένος. Ο σωστός ακροατής κερδίζει ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι από το ναδίρ στο ζενίθ, από τα υπόγεια στα ρετιρέ. Κυρίως από την απελπισία στην ελπίδα και την κάθαρση...

Απελπισμένος και έτοιμος να παραδώσει πνεύμα ήταν ιθύνων νους της μπάντας Mike Scheidt που πριν ενάμιση χρόνο αντιμετώπισε ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας το οποίο τον έφερε στα άκρα και σε ειδικές καταστάσεις όπως λένε στα παιχνίδια μπάσκετ ο Παπαγεωργίου με τον Ιωάννου. Καταστάσεις ζωής και θανάτου. Η επώδυνη αυτή εμπειρία που διήρκησε ενάμιση χρόνο, άλλαξε για πάντα τον τραγουδιστή/κιθαρίστα. Βασικά άλλαξε ολόκληρη τη μπάντα.

"Είναι όπως κρασάρει ένας σκληρός δίσκος- μερικές φορές κάποια κομμάτια του είναι ανακτήσιμα." εξηγεί σε μια συνέντευξή του ο Scheidt και συνεχίζει πως "κάπως έτσι ήταν για μένα. Κάποια πράματα απλά δεν αποκαταστήθηκαν, κάποια άλλα αποκαταστήθηκαν αλλά επανήλθαν διαφορετικά.  Ζω σε ένα διαφορετικό κόσμο πλέον και όλα αυτά εισήλθαν στο άλμπουμ. Αυτή η νέα ενόραση. "

Ο Scheidt πέρασε χοντρό λούκι και στο νέο άλμπουμ φαίνεται ξεκάθαρα πως δίνει το 200% της ψυχούλας του, όπως και όλη η μπάντα άλλωστε. Το δεμένο τρίο από το Όρεγκον έφθασε αισίως στο 8ο του άλμπουμ , έχοντας εξελιχθεί σε ένα από τα τρανταχτά ονόματα της doom metal σκηνής. Προσωπικά θα τη χαρακτήριζα νεο-doom τη μουσικής τους, διότι δεν είναι τόσο προσκολλημένη στις κλασσικές, αρχέγονες αξίες του ιδιώματος.

Καταρχάς έχει πολλά νεο-metal στοιχεία, κάνοντας stretching προς μπάντες όπως οι Gojira ας πούμε, αλλά και σε crossover ιδιώματα. Το "Original Face" τραγούδι τους είναι ένα παράδειγμα  που αναδεικνύει τις crossover ανησυχίες της μπάντας, ουσιαστικά τις μουσικές ρίζες του Scheidt.

Ο ίδιος βγάζει και τον Warrel Dane μέσα από τα σπλάχνα του σε πολλά angry και ψυχωτικά σημεία των μακροσκελέστατων συνθέσεων. Αυτό που συμπέρανα είναι πως η φωνή του μάχεται να βγει όχι από έλλειψη δύναμης ή αντοχής αλλά από περίσσιο πάθος.

Πάθος, ευφορία, ψυχεδέλεια είναι μερικά από τα στοιχεία που έχουν μπολιαστεί στο  "Our Raw Heart". Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε αυτό το άλμπουμ χαρακτηρίζεται από την ευφορία, ακόμα και στα πρώτα πιο σκοτεινά τραγούδια.  Ευφορικό doom με ενέσεις ψυχεδέλειας που σε υπνωτίζουν και δεν σε αφήνουν να πατήσεις το "Stop".

Προσωπικά η πρώτη μου ακρόαση με ένα τόσο βαρύ άλμπουμ δεν ήταν η αρμόζουσα. Το doom πάντοτε το θεωρούσα δυσκοίλιο σαν να έχεις κάνει το λάθος να φας φασόλια στις 12 το βράδυ και μετά να πέσεις για ύπνο, ένα πράμα. Διαβάζοντας όμως τους στίχους και καταλαβαίνοντας τι έχει να πει ο ποιητής, τότε εκτίμησα.

Συνθετικά δεν είναι η τοπ στιγμή τους αλλά το "Our Raw Heart" είναι μακράν η πιο θριαμβευτική. Η μπάντα αγκαλιάστηκε από τους οπαδούς που μέσα σε τρεις ημέρες μάζεψαν 27 χιλιάδες δολάρια ώστε να προχωρήσει σε εγχείρηση ο Scheidt. Οι Yob ανταπέδωσαν με το άλμπουμ, κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι το δώρο της μπάντας προς τους οπαδούς.

Τους προσέφεραν τραγούδια όπως το οργισμένο "Lung's Reach", το ομώνυμο που είναι σαν ένα ραβασάκι στο κάθε λογής νέο και φρέσκο ξεκίνημα και φυσικά τους παρέδωσαν το "Beauty in Falling Leaves".

Το σχεδόν 17λεπτο έπος είναι το σήμα κατατεθέν της νέας τους κυκλοφορίας και το βρίσκεις λίγο πριν σφυρίξει η λήξη του άλμπουμ.  Με στίχους όπως "Your heart brings me home, Lifting off, renewed" καταλαβαίνεις ότι όχι απλά αχνοφαίνεται αλλά το happy end είναι γεγονός.

Εν κατακλείδι αυτό που θα μπορούσα να συμπληρώσω είναι πως το "Our Raw Heart" απαιτεί ακούσματα και όχι ξεπέταγμα για να μεταμορφωθεί σε ένα ηχητικό κύκνο. Οι ανυπόμονοι ας μείνουν μακριά.

Γιώργος Γράντης

Copyright 2023. All Right Reserved.