AMERICAN GODS - SEASON 2

Από το blog της φίλης Μαρίας Μαρκουλή 
www.mariamarkouli.com

Το τρικ εδώ είναι το εξής. Αν περάσεις στα γρήγορα απ’ έξω από το American Gods και ρίξεις μια ματιά από το παράθυρο είναι πιθανό να  προσπεράσεις και να συνεχίσεις. Πόσους  σούπερ ήρωες να δεις ακόμη ; Και από δω πάνε κι άλλοι.

Αν η μια ματιά, γίνει δύο (ή και μιάμιση) και πιάσεις και δυο τρία σουρεαλιστικ ά πετάγματα, εδώ είσαι ! Και αν είσαι και του Legion (όχι δεν κάνω συγκρίσεις με ιερά πράγματα, αλλά αν είσαι) θα καταλάβεις περισσότερα-  όχι πως έχει σημασία αυτό (το να καταλάβεις) -τότε λοιπόν, είσαι σε American Gods season 2 και ακολουθείς τις  εξελίξεις.

Yπάρχουν εξελίξεις.

Καθότι πολλά είχαν αλλάξει από την στιγμή που ο Shadow Moon (Ricky Wittle) βγήκε από την φυλακή.Ένα από αυτά ότι η γυναίκα του σκοτώθηκε αλλά κυκλοφορεί ζωντανή και τον ψάχνει.

Ένα άλλο ότι έχει αναλάβει χρέη bodyguard σε έναν τύπο, που τον λένε Wednesday  (Ian McShane) και που είναι θεός. Και γενικά κουλ τύπος, αν κρίνεις από τον κόσμο που ξέρει και τα θέματα που κατέχει. Με αυτόν τον κύριο (καμπαρντίνα, γυάλινο μάτι) ο Shadow βγαίνει στο δρόμο – τύπου road trip σε ένα πιο φλου αρτιστίκ ταμπλό με  διάφορες ιστορίες  να τρέχουν παράλληλα. Και με τον Shadow στη μέση, χωρίς καν να πιστεύει σε θεούς και δαίμονες.

Γιατί ο κόσμος δεν είναι ακίνητη εικόνα, και αυτούς τους  περίεργους  τύπους  που ζουν στους αιώνες  τους απασχολούν θέματα άλυτα και παρεξηγήσεις και ζητήματα που κάθε τόσο βγαίνουν στη επιφάνεια. Των ανθρώπων και των θεών.

american-gods-season-3.jpg

Αυτό που τρέχει τώρα (είπαμε, season 2) είναι πως οι παλιοί θεοί (βλέπε Wednesday και οι δικοί του που τους ψάχνει εδώ που τα λέμε είναι σε  πόλεμο με τους νέους (θεούς της τεχνολογίας, των media, της παγκοσμιοποίησης- να τους χαιρόμαστε!) και τα πράγματα δείχνουν ζόρικα.

Είμαι λοιπόν στο επεισόδιο όπου ο Wednesday κάνει τις επαφές του μέσα σε ένα mall που οι μέρες δόξας του έχουν περάσει προ πολλού.

Μέλλον αβέβαιο για όλους άλλωστε και εκείνος συγκεκριμένα πρέπει για να συνεχίσει με επιτυχία και γι΄αυτό κατ αρχάς του ζητάνε να πάει να πάρει το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει εκεί μέσα στο mall και  αυτό είναι: το δερμάτινο jacket του Lou Reed !

Αυτό το τζάκετ που,όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Παλιός Θεός, -αφού κάνει ένα θαυμάσιο name dropping στα ονόματα της σκηνής της Νέας Υόρκης (Velvets, Patti Smith κλπ) – αυτό που έχει τρίψει ώμους με τον David BowieSpoiler (ναι, τώρα το θυμήθηκα) το καβατζώνει βοηθούντος και του Shadow.

Μη το χαλάσω, αλλά έχει και εφέ και τα ρέστα για όλα τα γούστα και  τις συγκινήσεις αλλά το πιο θεϊκό του είναι η κριτική και οι σπόντες που πετάει και που τα ρίχνει πλαγίως, ευθέως και διαγωνίως στην πολιτική, την κοσμοθεωρία, την ανθρώπινη κατάσταση, τις προκαταλήψεις, τις νέες εμμονές (μπόλικα τέτοια)– χωρίς φρένο και πάθος απέναντι σε ταμπού, θρησκείες και άλλους ‘οίκους’ της ανθρώπινης επινόησης. ‘Ομορφα! Και έτσι που όλα αυτά θα έκαναν και τον Neil Gaiman, τον συγγραφέα του βιβλίου και παραγωγό της σειράς θεϊκά χαρούμενο, με βραβεία και πράσινο φως για επόμενη σεζόν του υπέρ πιστών και απίστων road movie του.

Από το blog της φίλης Μαρίας Μαρκουλή 
www.mariamarkouli.com

Copyright 2024. All Right Reserved.