- Home
- Interviews
- ORDER OF THE EBON HAND: MERKAAL
ORDER OF THE EBON HAND: MERKAAL
Πριν 23 χρόνια ιδρύονται οι Order of the Ebon Hand, την αρχική σύνθεση της μπάντας αποτελούν ο Merkaal (μπάσο φωνή), ο Lorthar (κιθάρα) και ο Lethe (τύμπανα). Κυκλοφορούν την πρώτη τους δουλειά το The Mystic Path to the Netherworld το 1997 το οποίο τους φέρνει στην πρώτη γραμμή της εγχώριας σκηνής. Μετά από μία περίοδο όπου η μπάντα δεν είναι τόσο ενεργή και 8 χρόνια από την 1η τους κυκλοφορία, έρχεται ο 2ος δίσκος τους, το XV: The Devil, το οποίο αποδεικνύει ότι το πρώτο album της μπάντας δεν ήταν πυροτέχνημα, αλλά αυτό είναι το επίπεδο της, για να το πούμε καλύτερα «Ναι διάολε, είναι τόσο καλοί». Την επόμενη χρονιά κυκλοφορούν ένα spilt με τους Macabre Omen το οποίο περιλαμβάνει διασκευές των Bathory. Η επόμενη τους δουλειά αργεί πάλι 8 χρόνια περίπου, συγκεκριμένα 7, κι έρχεται με ένα ακόμα split, αυτήν την φορά με τους Akrotheism. Φτάνουμε λοιπόν στην δύση του 2017 όπου περιμένουμε το 3ο full length των Order. Εδώ να τονίσουμε το ότι οι Order είναι η 1η ελληνική μπάντα που υπέγραψε με αν όχι την κορυφαία, μία απο τις κορυφαίες, εταιρίες στον χώρο του ακραίου metal, το οποίο όσο να πεις δείχνει πράγματα τόσο για τις δυνατότητες τους όσο και για το status τους.
Σήμερα οι Order αποτελούνται από τους Gwynblaidd στα τύμπανα, τον Phlaigon στην κιθάρα και φυσικά τον Merkaal ή Ορέστη στο μπάσο και την φωνή. Σήμερα μαζί μας έχουμε τον Ορέστη για ένα 2ωρο όπου θα τον ανακρίνουμε τόσο γαι το επικείμενο live με τους Wolves In The Throne Room όσο και για το νέο album της μπάντας που έρχεται το VII: The Chariot.
ΤρειςΚατάρατοι: Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δώσουμε τον λόγο στον καλεσμένο μας κάνοντας του την πρώτη ερώτηση. Order of the Ebon Hand, μία κάρτα στο magic the gathering χρώματος μαύρου, η όποια μέσα στις πολλές ιδιότητες της έχει να μην να χτυπηθεί από τις λευκές. Γιατί την επέλεξες σαν όνομα της μπάντας, είχε να κάνει με το ότι απλά σου άρεσε σαν όνομα ή είναι κάτι παραπάνω από αυτό;
Merkaal: Όντως το όνομα μας ξεκινάει από αυτό το παιχνίδι, καθώς σαν παιδιά, αλλά και σήμερα το fantasy παίζει μεγάλο ρόλο στις ζωές μας. Όταν ξεκινήσαμε ονομάζομασταν Aeon, αλλά εκείνη την περίοδο υπήρχε μία Ισπανική Black Metal μπάντα με το ίδιο ονόμα οπότε αποφασίσαμε να το αλλάξουμε, μετά από κάποιες άλλες ιδέες και με την ώρα για το πρώτο μας συμβολαίο να πλησιάζει, καταλήξαμε στο Order of the Ebon Hand. Αρχικά μας άρεσε γιατί ακουγόταν κακό, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό το όνομα έγινε κάτι πολύ σημαντικότερο.
ΤρειςΚατάρατοι: Είδαμε ότι ανάμεσα στις κυκλοφορίες σας παρεμβάλλονται μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι συνειδητή επιλογή ή συγκυριακό;
Merkaal: Αρχικά να πω πως χαίρομαι γιατί ό,τι έχουμε για την εποχή του ήταν αυτό που έπρεπε. Ο βασικότερος θα έλεγα είναι που κι εμείς οι ίδιοι σαν χαρακτηρες απασχολούμαστε με πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα στην ζωή μας. Από την άλλη, σημαντικό είναι το ότι είμαστε παρέα, δηλαδή αν έμενε κάποιος πίσω, είτε γιατί ασχολιόταν με μία άλλη τέχνη είτε γιατί είχε κάποιο πρόβλημα, θα έμενε μαζί του και όλη η μπάντα. Αν συνυπολογίσουμε λοιπόν, το ότι υπήρχαν προσωπικότητες στην μπάντα που θα μπορούσαν να την πάρουν πάνω τους την φάση και να την προχωρήσουν, αλλά παρ’όλ’αυτά δεν έγινε ποτέ, δείχνει αυτό που είπα και παραππάνω, πρώτα και κύρια ήμασταν μία παρέα που έπαιζε την μουσική της.
ΤρειςΚατάρατοι: Το 2ο σας album ονομάζεται XV: The Devil, το 3ο VII: The Chariot, για όποιον δεν ξέρει όλα αυτά τα «ονόματα» αντιστοιχούν σε κάρτες ταρώ, απλά σου αρέσουν αισθητικά, υπάρχουν κάποιοι συμβολισμοί στις κάρτες που σου ταιριάζουν τόσο προσωπικά όσο και καλλιτεχνικά;
Merkaal: Γενικά από εδώ και πέρα όλες οι κυκλοφορίες θα παίρνουν το όνομα τους από κάποια κάρτα Τάρω, είναι ωραιά ειρωνία που μία μπάντα που πήρε το όνομα της από ένα παιχνίδι με κάρτες να δίνει στα album της ονόματα από κάρτες Ταρώ. Οι κάρτες Ταρώ οι οποίες κι αυτές είναι ένα παιχνίδι, Devil’s game, παιχνίδι μαντείας. Οι κάρτες δείχνουν ότι γενικά η ζωή και το μέλλον είναι ρευστά. Μουσικά μας λύνει τα χέρια, καθώς διαλέγοντας μία κάρτα ξέρουμε που θα παέι το πράγμα. Είναι σαν να έχουμε και τα άλλα album έτοιμα και απλά να πρέπει να ξοδέψουμε τις εργατοώρες.
ΤρεισΚατάρατοι: Glory to Lilith, daughter of the Moon, ο στίχος με τον οποίο τελειώνει το κομμάτι Under a Pale Moonlight. Οι στίχοι σας οι οποίοι είναι γραμμένοι στην μεγαλύτερη τους πλειοψηφία από εσένα, έχουν πολλές αναφορές στον αποκρυφισμό, υπάρχει κάτι το οποίο σε γοητεύει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, το κάνεις γιατί απλά την θεωρείς ενδιαφέρουσα θεματολογία καλλιτεχνικά, θα καταπιανόσουν με πιο κοινωνικά θέματα;
Μerkaal: Συχνά οι στίχοι μας είναι προς την ρομαντική πλευρά του σκοταδιού. Εμένα το θέμα του αποκρυφισμού πάντα με ενδιέφερε και διάβαζα βιβλία για το συγκεκριμένο περιεχόμενο πριν το Black Metal. Όταν λοιπόν ήρθε το Black Metal ήρθε και κούμπωσε στην ζωή μου. Όσον αφόρα το κοινωνικό κομμάτι, εγώ ασχολούμαι με αγγέλους και δαίμονες, οπότε θεωρώ πως υπάρχουν άλλοι καταλληλότεροι από ‘μενα να το κάνουν, άρα όχι.
Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να λέει όχι.
ΤρεισΚατάρατοι: Negura Bunget, Abbath, το επερχόμενο με τους WITTR, είναι μερικές απο τις μπάντες με τις οποίες έχετε μοιραστεί την σκηνή, παρ’ότι παίζετε με σημαντικά ονόματα δεν κάνετε πολλά live, υπάρχει κάποιος λόγος γι αυτό; Θα σας ενδιέφερε να βγείτε έξω; Είναι στα πλάνα-επιδιώξεις σας;
Merkaal: Γενικά θεωρώ ότι το μέγιστο ταξίδι που μπορείς να κάνεις στο black metal, είναι από τον καναπέ σου με έναν δίσκο. Παρ’όλ’αυτά αυτή η σκηνή έχει ακόμα ένα κομμάτι, αυτό του live, το πιο μαχητικό και πιο βίαιο. Σίγουρα είμαστε επιλεκτικοί στα live που κάνουμε, πρέπει ένας καλλιτέχνης να λέει και όχι, αλλά σίγουρα θέλουμε να κάνουμε παραπάνω και θα κυνηγήσουμε το να βγούμε έξω.
ΤρεισΚατάρατοι: Μία από τις μπάντες που απ’όσο ξέρω αγαπάς πολύ, είναι οι Bathory, ποιες μπάντες σε επιρρέασαν μουσικά, όχι τόσο στον ήχο των Order, αλλά σε έκαναν να θες να ξεκινήσεις την μουσική.
Merkaal: Σαν παιδί να πω ότι έβλεπα κάθε βράδυ το Live after Death των Iron Maiden και κάπου εκεί είπα ότι θέλω να σχοληθώ με την μουσική. Για τους Order, σίγουρα έχουμε απ’όλα τα είδη metal, πάνω απ’όλα όμως είναι οι Celtic Frost και οι Bathory. Από ‘κει και πέρα σίγουρα οι Darkthrone και οι Emperor, καθώς όταν μιλάς για αυτές τις μπάντες αναφέρεσαι σε προσωπικότητες όπως ο Fenriz και ο Ilsahn που είναι σχεδόν βγαλμένοι από dark fantasy νουβέλες.
ΤρεισΚατάρατοι: Όταν το 1994 ξεκινούσες με την μπάντα, πως φανταζόσουν την συνέχεια ή ποια ήθελες να είναι; Φανταζόσουν το σήμερα, ότι δηλαδή θα είχες μία μπάντα που θα θεωρούταν από τις σημαντικότερες της σκηνής;
Merkaal: Ίσως η επιλεκτικότητα μας, ό,τι κυκλοφορήσαμε έβγαινε με την απόλυτη δική μας σφραγίδα, του συμπεριφερόμασταν σαν να ήταν παιδί μας. Από αυτήν την άποψη πήγαμε με την λογική λίγα και καλά, γιατί είμαι από τους ανθρώπους που με νοιάζει η υστεροφημία μου.
ΤρεισΚατάρατοι: Έχουμε αλλαγές στα μέλη της μπάντας καθώς προστίθεται ακόμα ένα μέλος, βγαίνει δίσκος, μπορούμε να πούμε ότι για τους Order ξεκινάει μία νέα εποχή, όπου θα λάβουν όλα αυτά που θα μπορούσαν, αναγνωρισμότητα κλπ.
Merkaal: Όντως είναι μία νέα εποχή, νιώθω σαν 18χρονος που περιμένει το πρώτο του live. Νιώθω λοιπόν ότι όλα αρχίζουν από την αρχή. Το Chariot σημαίνει άρμα, οπότε γιατί να μην είναι ένα άρμα με το οποίο θα καλπάσουν και οι Order; Για την νέα σύσταση, έχω να παρουσιάσω για πρώτη φορά την νέα σύσταση του Τάγματος: Merkaal – Φωνή, Phlaigon – Guitars, Kalma – Πλήκτρα (νέο μέλος), Bonisagus – Μπάσο (νέο μέλος) και Deimos – Τύμπανα (νέο μέλος). Οι οποίοι δεν είναι session μουσικοί αλλά κανονικά μέλη της μπάντας.
ΤρεισΚατάρατοι: Πως συνθέτετε ένα album σας; Ποια διαδικασία ακολουθείται;
Merkaal: Ελπίζω πως στο μέλλον θα είναι πιο μπαντική υπόθεση. Ο επόμενος δίσκος μας θα είναι η κάρτα Justice. Στο Devil υπάρχουν κομμάτια του Άκη που συμπλήρωσα εγώ και το αντίστροφο. Εγώ ας πούμε όποτε είμαι ψυχολογικά στα κάτω μου, αντί να πιω μπύρες επιλέγω να γράψω μουσική ώστε να βγάλω ότι πιο οδυνηρό μπορώ.
ΤρεισΚατάρατοι: Εκτός από την μουσική, έχεις άλλη μία σίγουρα καλλιτεχνική πτυχή, την υποκριτική, αρχικά έχεις άλλες; Πόσο σημαντικό είναι για σένα το κεφάλαιο τέχνες και πόσο σημαντικό είναι για τον άθρωπο σαν είδος και τέλος τι θα έλεγες σε όλους του νέους καλλιτέχνες που σε ακούν αυτή την στιγμη.
Merkaal: Η τέχνη είναι μία λόξα, υπάρχει η πραγματικότητα όπως είναι, αλλά όταν θες να δηνιουργήσεις μέσω της τέχνης, πρέπει να αμφισβιτήσεις αυτό το «όλο». Στο Black Metal μεν μπορείς να τα συνδιάσεις, αλλά μπορεί και να σε αποτραβήξει η μία από την άλλη. Τώρα για κάποια άλλη να σου πω, μικρός ζωγράφιζα πολύ οπότε στα 70 μου μπορεί να είμαι γλύπτης (γέλια). Τώρα σοβαρά, πρέπει ο καλλιτέχνης να βάζει τον εαυτό του κάτω από την τέχνη την ίδια γιατί αυτή είναι μεγαλύτερη από τον καθένα μας. Μεγάλη σημασία έχει αυτό που δημιουργείς να πηγαίνει κάπου, να δίνει ένα όραμα στην ΄τεχνη σου. Στους νέους καλλιτέχνες θα έλεγα να φτιάξουν μία γερή βάση, ξεκαθαρίζοντας στον εαυτό τους γιατί το κάνουν, ποια εσωτερική ανάγκη τους οδηγεί. Για το metal θα έλεγα, να μην σκέφτονται πως θα το κάνουν καλά, αλλά το γιατί, βρες τι θα να κάνεις ο ίδιος, αφοσιώσου σε αυτό και πάνω απ’όλα αυτό που χρειάζεται είναι ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ και να μην τα παρατήσουν ποτέ!
Βρείτε εδώ το link της συναυλίας