Amon Amarth @ Fuzz Club

Αυτή τη συναυλία την περίμενα από την στιγμή που ανακοινώθηκε… Δεν υπάρχει φορά που να έχουν έρθει στην Ελλάδα και να μη τους έχω δει και τους αγαπώ δεν θα το κρύψω. Οι Amon Amarth είναι αναμφίβολα μια αξία αναλλοίωτη στο χρόνο που το μόνο που κάνεις είναι να γίνεται καλύτερη, μεγαλύτερη και απολαυστικότερη. Το γεγονός ότ παρέα τους θα έρχονταν και οι Grand Magus που δεν έχω ξαναδεί live ήταν απλά ένα έξτρα αναπάντεχο δώρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι πόρτες θα άνοιγαν στις 19.00 και με την κίνηση που φάγαμε στο δρόμο φτάνοντας 19.45 ήμουν σίγουρη ότι θα μπαίναμε κατευθείαν. Οι πόρτες βέβαια δεν είχαν ανοίξει και τελικά μπήκαμε στην ώρα μας. Το κακό είναι ότι άρχισαν στην ώρα τους και οι Grand Magus πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι να αφήσουμε παλτά στην γκαρνταρόμπα χάσαμε κάνα δύο τραγούδια. Ωστόσο από τον παγερό εξωτερικό χώρο η ατμόσφαιρα μέσα στο FUZZ ήταν εξαιρετικά θερμή μιας και ο χώρος ήταν αρκετά γεμάτος από την πρώτη πενιά και το κοινό ανταποκρινόταν στους Magus με μεγάλη θέρμη. Το τρίο απέδωσε πολύ καλά και με εντυπωσιακό όγκο το υλικό του και μάλιστα έβαλε στο τριπάκι το κοινό να ανταγωνιστεί σε πάθος και φωνή το κοινό της Θεσσαλονίκης μπροστά στο οποίο είχαν εμφανιστεί την προηγούμενη νύχτα. Λίγο πιο πριν απολογήθηκε στο Αθηναϊκό κοινό που έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που ήταν στην Ελλάδα αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά καμιά φορά πληγώνεις ακόμη και τους φίλους σου. Ολοκλήρωσαν το σετ τους 20.47 σε ένα κατάμεστο Fuzz και μέσα σε μια ατμόσφαιρα απόλυτα ηλεκτρισμένη με το Hammer of the north να δονεί ολόκληρο το χώρο.

21.20 ακριβώς όπως έλεγε το πρόγραμμα, τα φώτα χαμηλώνουν και παίζει η έναρξη…. Και βγαίνουν στην σκηνή με το Pursuit Of Vikings!! Πόσο γερά πατάει στα πόδια της μια μπάντα που βγαίνει στη σκηνή με το πιο εμπορικό χιτάκι της; Δεν θα αρνηθώ ότι είμαι fungirl αλλά είτε σου αρέσουν είτε όχι οι Amon Amarth πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για συγκρότημα που πραγματικά είναι live και τιμά το κοινό της αποδίδοντας το μέγιστο! Το σκηνικό ήταν από τα εντυπωσιακότερα που έχουμε δει ποτέ σε συναυλία σε κλειστό χώρο στην Ελλάδα και δεν φοβάμαι να την συγκρίνω με σκηνικά που έχουν παρουσιάσει μόνο οι Maiden.

Παρουσίασαν τις καλύτερες στιγμές από την πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους Jomsviking. Η ατμόσφαιρα μέσα στο FUZZ ήταν καυτή, νοτισμένη, ο κόσμος τραγουδούσε κουπλέ ρεφραίν μαζί με τους αγαπημένους Viking που παρουσίαζαν ένα από τα καλύτερα θεάματα που έχουμε παρακολουθήσει. Δύο ηθοποιοί Vickings μάχονται επί σκηνής και ένας καταφέρνει τελικά να νικήσει. Ωστόσο δεν ήταν η μόνη φορά που τους είδαμε επι σκηνής, ανέβηκαν και με λάβαρα επί σκηνής, και με τσεκούρια, με τόξα στο 1000 burning arrows αλλά και στο Father of the Wolf με μια τρομαχτική αμφίεση η ατμόσφαιρα και η οπτική απεικόνιση των τραγουδιών που έπαιζαν άψογα οι Σουηδοί ανέβαζε τον πήχη για όλους τους επόμενους. Θεωρώ αξιοσημείωτο να πούμε ότι ο δράκος πάνω στον οποίο καθόταν ο νέος τους ντράμερ ήταν εφάμιλλος της απίστευτης απόδοσής του αλλά και ότι τα φώτα έκαναν την ατμόσφαιρα πραγματικά επιβλητική.


Τα backdrop τους ήταν περισσότερα από τρία μιας και υπήρχε ένα με το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ και σίγουρα δύο ακόμη. Φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές σε αγαπημένα τραγούδια από την δισκογραφία τους όπως Cry of the black birds, Runes to my memory, Death in fire, στο οποίο ο Johan έκανε και την απαραίτητη συγκριτική οπαδική πώρωση στο κοινό. Ήπιαν στην υγειά μας από τα κέρατά τους και ο Johan έχει μια συνήθεια την οποία εκτιμώ να μας απευθύνεται λέγοντας καλησπέρα Αθήνα και όχι Athens, άμα είσαι γιός το Odin… τον έχεις τον τρόπο σου!

Μικρή παύση για το απαραίτητο encore  και όταν βγήκε ο Johan με το σφυρί του Thor στο Twillight Of The Thunder God νομίζω ότι πρέπει να βγήκαμε απ το δέρμα μας από την ένταση! Επιβλητικές αστραπές, ένα backdrop με κεραυνούς και ένα παγωμένο μπλε φως, η εισαγωγή του τραγουδιού και ακριβώς εκεί που μπαίνει το ριφ ο Johan υψώνει το σφυρί ψηλά. Ακόμη και περιγράφοντάς το τώρα ανατριχιάζω. Πιο άψογη σε όλα της συναυλία δεν θυμάμαι να έχω παρακολουθήσει. Ήχος, φώτα, σκηνικό, ηθοποιοί, χορογραφίες, setlist, απόδοση συγκροτήματος… Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη live μπάντα της γενιάς τους οι Amon Amarth και όποιος ήταν το βράδυ της Παρασκευής στο Fuzz σίγουρα συμφωνεί.

Εις το επανειδείν λοιπόν και μέχρι τότε may we have Odin On Our Side…  

Report Hellena Mihailidou

Photos Nondas Emmanouil Photorocking

Copyright 2021. All Right Reserved.