Extreme Assault (Vol.1) @ MODU

Ενα τριήμερο βαρβαρότητας και ευχαρίστησης που προτιμήσαμε να μιλήσουν οι λέξεις και να δημιουργήσουν εικόνες στο μυαλό παρά να γεμίσουμε με φωτογραφικό υλικό την ανταπόκριση.

Παρασκευή 09/09
Ο ακραίος ήχος στην Ελλάδα, αν και έχει πολλούς οπαδούς και έχει να μας προσφέρει πολλές μπάντες, δεν έχει τόσο μεγάλη συναυλιακή παρουσία καθώς οι εμφανίσεις μπαντών του εξωτερικού δεν αρκούν για τα εγχώρια συγκροτήματα στο να μας δείξουν τις δυνατότητές τους στα πλαίσια κάποιας support εμφάνισης. Το κενό αυτό λοιπόν φαίνεται ότι θέλει να γεμίσει το Extreme Assault Festival, μια φιλόδοξη ομολογουμένως προσπάθεια, καθώς οι διοργανωτές τόλμησαν από την πρώτη χρονιά του να κάνουν ένα τριήμερο φεστιβάλ στα πλαίσια του οποίου έδωσαν βήμα σε γνωστά και λιγότερο γνωστά σχήματα της εγχώριας σκηνής να μας παρουσιάσουν το υλικό τους και να γνωριστούν με κοινό το οποίο ίσως δεν τα είχε υπόψιν. Δυστυχώς για μένα και ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους, η ώρα έναρξης τηρήθηκε (κόντρα σε ότι έχουμε συνηθίσει….) και καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έφτασα με καθυστέρηση στο φιλόξενο MODU, δεν πρόλαβα την εμφάνιση των Λαμιωτών Malicious Silence, οι οποίοι κινούνται σε death κυρίως ύφος, με κάποια black στοιχεία. Κατά τα λεγόμενα των παρευρισκομένων πάντως άφησαν θετικές εντυπώσεις αν και φάνηκαν λίγο στατικοί πάνω στην σκηνή.

Τους Double Square που ακολούθησαν ομολογώ ότι δεν τους γνώριζα αλλά μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από τον εξαιρετικά γεμάτο και ογκώδη ήχο τους, έναν ήχο ο οποίος δεν μπορεί εύκολα να μπεί σε καλούπια, καθώς ανακατεύει μπόλικα death στοιχεία με πιο σύγχρονες επιρροές, με μεγάλη έμφαση στο groove και σε μπάντες όπως οι (καλά το μαντέψατε) Pantera, χωρίς βέβαια αυτή να είναι η μοναδική επιρροή τους. Οι Double Square έβγαλαν φοβερή ενέργεια πάνω στην σκηνή, με μπροστάρη έναν εξαιρετικό και αρκετά ομιλητικό frontman, εκτέλεσαν άψογα και προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο, ο οποίος η αλήθεια είναι δεν ανταποκρίθηκε τόσο, ίσως γιατί παρόλο που του άρεσε αυτό που άκουγε δεν ήταν τόσο εξοικειωμένος με το υλικό τους. Για την συνέχεια είχαν σειρά οι Kreuzenstein, οι οποίοι είτε από ανάγκη είτε γιατί… έτσι ήθελαν εμφανίστηκαν σαν ντουέτο, με έναν κιθαρίστα και έναν ντράμμερ/τραγουδιστή. Με μόλις έναν χρόνο ύπαρξης, οι Kreuzenstein κινούνται στον χώρο του παλιομοδίτικου death/black metal, με επιρροές κυρίως από Hellhammer/Celtic Frost. Ηχητικά το σχήμα των 2 μελών φάνηκε να λειτουργεί πολύ καλά, χωρίς να γίνεται τόσο έντονη η απουσία του μπάσου. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί ωστόσο σε αυτό το ύφος η σκηνική παρουσία δεν είναι τόσο πολύ το ζητούμενο. Μπορεί επίσης ο ήχος τους να μην ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπος ωστόσο διαθέτουν μια old school αισθητική η οποία δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεθεί.

Προσωπικά εκτός από τις προαναφερθείσες επιρροές μου θύμισαν και λίγο από Darkthrone. Γενικά έκαναν μια επαγγελματική θα έλεγα εμφάνιση και μας έδειξαν ότι σίγουρα θα μας απασχολήσουν σοβαρά στο μέλλον. Η διασκευή στο Circle Of The Tyrants των Celtic Frost ήταν το κερασάκι στην τούρτα για μια πολύ καλή εμφάνιση. Καθώς ο κόσμος είχε πυκνώσει, στην σκηνή πάτησαν οι Saboter, έχοντας στις αποσκευές τους το πολύ καλό τους ντεμπούτο Mankind Is Damned. Ακούγοντάς τους στην αρχή προσπαθούσα να καθορίσω αν παίζουν thrash, speed ή heavy αλλά στην πορεία κατάλαβα ότι δεν έχει σημασία, καθώς η μουσική τους ισορροπεί ανάμεσα στα προαναφερθέντα είδη με μόνο σκοπό να κάνει το κεφάλι μας να κουνηθεί. Με πολύ δυνατά κομμάτια, καλό στήσιμο στη σκηνή και έναν αεικίνητο τραγουδιστή κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα, δείχνοντας ότι είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Την βραδιά έκλεισαν οι Released Anger, οι οποίοι κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η καλύτερη και αγνότερη thrash μπάντα της χώρας μας. Χωρίς πολλά πολλά μπήκαν κατευθείαν στο ψητό και άρχισαν τον βομβαρδισμό με thrash δυναμίτες από όλη τη δισκογραφία τους ενώ μας χάρισαν και 4 κομμάτια από τον επερχόμενο νέο δίσκο τους με τίτλο Revenge και αν κρίνουμε από αυτά, τότε αναμένεται μια εξαιρετική κυκλοφορία. Το pit είχε ανοίξει για τα καλά και κάπου εκεί ήρθε η διασκευή στο Power Thrashing Death των Whiplash (μέσα από το Faces Of Fate) για να ανάψουν τα αίματα. Οι Released Anger έδωσαν μια εμφάνιση αντάξια των ικανοτήτων τους αποδίδοντας λυσσασμένο και αλλά όχι «χύμα» thrash, χτυπώντας με χειρουργική ακρίβεια. Έκλεισαν την εμφάνισή τους με το Police Over The World και το κλασσικό πλέον ομώνυμό τους κομμάτι, δίνοντας το καλύτερο κλείσιμο για μια εξαιρετική βραδιά και μια πρώτη μέρα του φεστιβάλ το οποίο φαίνεται τουλάχιστον ελπιδοφόρο. Υ.Γ. Η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική παρά το δύσκολο της μέρας (κάποιοι δουλεύουν Παρασκευή βράδυ) ωστόσο με εισιτήριο μόλις στα 6 ευρώ, σε έναν εξαιρετικό χώρο όπως το MODU θα περίμενα ελαφρώς μεγαλύτερη προσέλευση...

Λάμπρος “Metalshock” Πανέτας
 
10/09
Δεύτερη μέρα για το ακραίο φεστιβάλ με ελληνικές μπάντες, το Extreme Assault (Vol.1) που διοργάνωσε ο Σάββας Μπετίνης των Acid Death. Σαν πρώτη και ευχάριστη παρατήρηση πρέπει να γραφτεί το πόσο μέσα έπεσαν οι ώρες έναρξης και τελειώματος της ημέρας. Από τις 20:00 που βγήκε η πρώτη μπάντα μέχρι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που περιμέναμε ανάμεσα στα κενά των μπαντών, ίσα ίσα να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους και να εκτελέσουν ένα τελευταίο έλεγχο. Και μια ευχάριστη διακοπή και για το κοινό με ήχους τρομερών Death Metal επιλογών να ακούγονται από τα ηχεία του μικρού αλλά ζεστού MODU.
 
Έναρξη με τους Overcliff. Νεαρή μπάντα, μέσα στα ντουζένια τους και γεμάτο όρεξη να ακούσουν αλλά και να παίξουν μουσική. Πολλοί από αυτούς δεν σταμάτησαν να ευχαριστιούνται την μουσική ακόμα και όταν κατέβηκαν οι ίδιοι από το σανίδι. Μουσικά κυμαίνονται σε τεχνικό death/black χωρίς να λείπουν όμως και πιο μοντέρνα σημεία γκρουμάτα και deathcore. Τα παιδιά πριν μια βδομάδα κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους και αξίζει ακροάσεων. Στο σανίδι φάνηκε η απειρία τους μιας και τους έλειπε η κινητικότητα αλλά φταίει σίγουρα και ο μικρός χώρος, άσε που ήταν η μόνη μπάντα με 5 άτομα στην σύνθεση του. Ανταπεξήλθαν πολύ καλά στα τραγούδια τους και έπαιξαν πολύ σψστά μια διασκευή Belphegor στα μέσα του προγράμματος τους. Τεχνικότατοι οι κιθαρίστες, μοίραζαν riffs χωρίς οίκτο, τα ουρλιαχτά του Φίλιππου πολύ καλά, το ρυθμικό μέρος έπαιρνε κεφάλια. Θα το προτιμούσα χωρίς τόσα blastbeatϊδια για να μπορεί κάποιος πιο εύκολα να εναρμονιστεί με headbanging. Πολύ καλοί και μπράβο τους, με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αλλά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και σίγουρα θα τα καταφέρουν.
 
Στην συνέχεια βγήκαν οι Dead Human Factory. Τρίο στην σύνθεση, με τον επιβλητικό Γιάννη να έχει το δύσκολο έργο της κιθάρας/φωνής και αρκετά προβλήματα στον ήχο να μην το βοηθούν ώστε ο ήχος τους με τα τύμπανα του ετέρου Γιάννη να συγχρονιστούν σε στιγμές. Μικρό το κακό. Μεγάλο όμως ήταν το κακό που προκάλεσαν με το βάρβαρο ήχο τους. Δεμένοι, ηχηροί, βάρβαροι. Με ακραίους στίχους και grindcore διαθέσεις στις επιλογές τους, παρέδιδαν κάφρικο και φλωροκτόνο death metal στο κοινό. Από κάτω, ένας αφανής ήρωας χτυπιόταν σαν να ήταν σε φεστιβάλ της Τσεχίας αλλά και αρκετοί άλλοι έδειχναν σημάδια ευχαρίστησης με τα κεφάλια τους να στριφογυρνάνε. Μεγάλη αγάπη έδειξαν για μια ακόμα φορά στους Six Feet Under (διασκευάζουν το ‘’Impulse to Disembowel’’ του True Carnage στο τελευταίο τους ep) παίζοντας ζωντανά το ‘’Lycanthropy).
Τρίτοι και καλύτεροι οι Deacidified από την Καρδίτσα που κατέβηκαν να παίζουν πρόβιο Death Metal. Τα τρία αδέρφια μαζί με τον blackster drummer συγκλόνισαν τον κόσμο μου και από τι διαπίστωσα, και πολλών άλλων. Πανικός στα τραγούδια τους. Πολύ δεμένη σαν μπάντα. Μα τι λέω, όταν ¾ είναι ίδιο αίμα. Στιβαρός, ογκώδης ήχος, γεμάτος οργή και πάθος. Και με ένα τραγουδιστή με ελαφρώς παιδική-μαλακή φωνή που με το που αλυχτούσε, άνοιγαν χαράδρες ανάμεσα σε βουνά. Βασίστηκαν στο δίσκο-ντεμπούτο τους που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στην χρονιά και απέδωσε τα μέγιστα. Εγκεφαλικά όργια και σωματικοί οργιασμοί υπό των ήχων των Acidified, κάνοντας έτσι ένα απρόσμενο και ευχάριστο σοκ την πρώτη μου επαφή με τους ήχους τους.
 
Οι Womb Of Maggots ανέβηκαν στην σκηνή ενώ πολλοί από τους παρευρισκόμενους είχαν έρθει γι αυτούς και το μαρτυρούσαν και τα πολλά μπλουζάκια με το λογότυπο της μπάντας. Πάλιουρες, με τον νέο τους δίσκο να βγήκε μόλις το καλοκαίρι, 12 χρόνια μετά τον προηγούμενο. Ο Γιάννης έχει τεράστια δόση χιούμορ και το αποδείκνυε με τις ατάκες και το φέρσιμο του. Όταν άνοιγε το στόμα του, γουρουνίσια φωνητικά σφάδαζαν τον αέρα του MODU. Με δανεικό κιθαρίστα (από τους Chaos Undivided μιας και ο δικός του απουσίαζε στην Νορβηγία) και με ένα ρυθμικό ντουέτο-οδοστρωτήρα, σάρωσαν τα πάντα. Συχνά με samplers πριν ξεκινήσουν να σφάζουν και να σφαδάζουν. Ακούσαμε πολλά από τον καινούριο, δεν αγνοήσανε παλιότερο υλικό, ακούσαμε και το Raining Blood των Slayer.
Τελευταίοι βγήκαν όπως ήταν αναμενόμενο, οι ηγέτες του τεχνικού death metal, Acid Death. Ένας χρόνος έχει περάσει από την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου του και οι περιοδεία αλλά και οι συναυλίες εντός ελληνικού εδάφους το έχουν κάνει αγαπητό στο κοινό. Δεμένοι σαν Γόρδιος δεσμός, η τετραμελής μπάντα επέλεξε υλικό από όλη την δισκογραφία του (με τον τελευταίο δίσκο να έχει την τιμητική του) και έγδαρε αυτιά με τον σπινταριστό ήχο τους και την τεχνική τους. Διάλεξαν και κάποια πιο thrashy κομμάτια για να παρασύρουν τον κόσμο στο διάβα τους και το κατάφεραν. Σαφώς πιο ορεξάτοι και ξεκούραστοι από την τελευταία φορά που τους παρακολούθησα ξανά (με Master), τα έδωσαν όλα και πάλι. Σβέρκοι που ξεχαρβαλώθηκαν μέχρι τέλους και χειροκροτήματα για όλη την διοργάνωση. Ένα μεγάλο μπράβο σε παρευρισκόμενους, μπάντες και διοργάνωση.
Τσαουσιδης ’’Deathalos’’ Δημητρης
 
11/09
Συννεφιασμένη εώς και βροχερή Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, και πάω προς το Μεταξουργείο μεριά, στον χώρο που αρχίζει να εδραιώνεται για μικρά events το Modu.
Extreme Assault Live φεστιβάλ για Ελληνικές μπάντες ακραίου ήχου, κυρίως στο thrash και ο μικρός χώρος του Modu είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τις πέντε μπάντες της τρίτης και τελευταίας μέρας.
 
Οκτώ ακριβώς και σύμφωνα με το πρόγραμμα, μεταξύ συγγενών, κυριολεκτώ, και φίλων ξεκινούν οι In War, η πρώτη μπάντα. Τρίο που παίζει thrash/death παλιομοδίτικο και μερακλίδικο...και οι τρεις Yiannis Polyhronopoulos μπάσο – φωνή, Dimitris Kanellopoulos, ντραμς – φωνή και Nikos Koutsorevythis, κιθάρα φωνή τα έδωσαν όλα σε ολόκληρο το σετ τους, και τις διασκευές τους σε Cradle Of Filth και Slayer έκαναν, και απέδωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σετ τους...αποτέλεσαν μια καλή αρχή για την βραδιά...άλλωστε όπως είπαν και οι ίδιοι, είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ξανάπαιζαν ζωντανά.
 
Μετά από ένα συντομότατο διάλειμα ξεκινούν οι Αθηναίοι Nuclear Terror η δεύτερη μπάντα της βραδιάς, μια από τις μπάντες που θέλουν να φέρουν το thrash metal πάλι στις παλιές του δόξες...και οι Nuclear Terror το κάνουν με περίσιο πάθος….οι Nuclear Terror έβγαλαν πάρα πολύ ενέργια πάνω στην σκηνή, σήκωσαν κάμποσους από τις καρέκλες τους και έτσι είχαμε και το πρώτο υποτυπώδες pit από κάτω.
Οι αλλαγές των σχημάτων στην σκηνή γινόντουσαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δείγμα πολύ καλής οργάνωσης του event, και έτσι το τρίτο σχήμα, οι Chaos Undivided ξεκινούν το σετ τους. Πιο ακραίοι από τα δυο προηγούμενα σχήματα, γεμάτος ήχος, παρά την μία κιθάρα, και το groove death metal τους δεν πέρασε απαρατήρητο από το κοινό που κάπως σαν να μεγάλωσε. Αν και δεν είναι ο ήχος που ακούω, οι Chaos Undivided με κέρδισαν, όπως και τους υπόλοιπους που είσαν εκείνη την στιγμή στον χώρο.
Και έτσι σε λίγη ώρα που ξεκίνησαν οι Domination, η καλύτερη κατά την γνώμη μου παρουσία της βραδιάς...τα παιδιά τα έδωσαν όλα παίζοντας το παλιομοδίτικο, με αρκετές μοντέρνες τσαχπινιές thrash τους. Απίστευτη ενέργια, κινητικότητα στο φουλ, οι δυο κιθαρίστες, Άρης και Κώστας και ο μπασίστας Costas έκαναν σαν αφιονισμένοι, ο τραγουδιστής Theo μετέδιδε στο κοινό την απίστευτη πώρωση, και ο ντράμερ Angel έδινε τον παρανοικό ρυθμό...και τα πιτ ζωντάνεψαν...και ξαφνικά μέσα στα δικά τους, καινούρια και παλαιότερα κομμάτια, αρχίζουν τα ντραμς...και Sepultura…Refuse/Resist...και της ιεροδούλου...χαμός...και άλλη διασκευή έκαναν μετά το Be All End All των Anthrax, που τους ταιριάζει ακόμα περρισότερο. Το σετ τους τελείωσε, και όλοι κατέβηκαν καταιδρωμένοι, και σίγουροι ότι έκαναν ότι καλύτερο στην ώρα που ήταν πάνω στην σκηνή.
 
Πέρασε κανά τέταρτο, και το Modu άδειασε...Κυριακή, και έπρεπε πολλοί να προλάβουν τα ΜΜΜ. Και έτσι οι Nightbreed έπαιξαν σε πολύ λιγοστό κοινό, αλλά δικό τους κοινό...με οπαδούς που έκαναν πολύ πολύ φασαρία. Οι Nightbreed δεν μάσησαν, κατι έδειξαν ότι είναι μια δεμένη μπάντα, που γουστάρει κάργα αυτό που κάνει. Ετσι το Γερμανικής κοπής thrash των Nightbreed με επιρροές κυρίως από Destruction, Sodom αλλά και από Slayer, κάτι έπαιξαν και από κει, μετά από απαίτηση οπαδού, γέμισε από μόνο του τον χώρο.
Και έτσι τελείωσε η τρίτη βραδιά, και μαζί της το Extreme Assault Live. Θα μας μείνει η καλή οργάνωση, η καλή παρουσία από όλες τις μπάντες, αλλά και ο λιγοστός κόσμος...μακάρι όμως να συνεχίσει αυτό το φεστιβάλ και στα επόμενα χρόνια να γίνει θεσμός.
 
Στεφανος Στεφανίδης
Copyright 2025. All Right Reserved.