HAMMERFALL @ Fuzz Club

Όταν μια μπάντα επιστρέφει σε μια χώρα μετά από 18 συναπτά έτη, είναι σίγουρο ότι δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει, ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου. Αυτό που ήταν όμως σαφές στο συγκεκριμένο live, ήταν ότι η υποδοχή του κοινού ήταν τόσο θερμή και η έκπληξη της μπάντας τόσο μεγάλη που, θέλω να πιστεύω ότι, δεν θα αργήσει τόσο πολύ η επόμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Ο λόγος φυσικά για τους Hammerfall και το live τους την Κυριακή 13/12/2015 στο FUZZ live club.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Πιάνοντάς το από την αρχή λοιπόν, και αφού βρεθήκαμε στο fuzz ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε το live, διαπιστώσαμε ότι τηρήθηκε η ώρα έναρξης με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο ότι έτσι πρέπει να γίνεται, η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένες διοργανώσεις και όχι σε όλες. Οι Elvenking ήταν αυτοί που άνοιξαν το show, οι γείτονες Ιταλοί με το power / folk σχήμα τους, με πολύ ζωντανή σκηνική παρουσία, καλοστημένοι και με το βιολί τους να κελαηδάει χωρίς να γίνεται κουραστικό. Αν και εξαμελής μπάντα και περιορισμένοι στη μισή σχεδόν σκηνή, δεν πτοήθηκαν σε τίποτα, ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό στην αποδοχή του κοινού και παρουσίασαν τραγούδια από τη μισή σχεδόν δισκογραφία τους, δίνοντας μεγαλύτερη βάση στην παρουσίαση του πρόσφατου όγδοου άλμπουμ τους με τίτλο "The Pagan Manifesto".

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Σχεδόν μια ώρα έμειναν επάνω στη σκηνή του Fuzz οι Elvenking και, όσο περισσότερο γέμιζε ο χώρος, τόσο πιο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού, τόσο πιο ενθουσιώδης η αντίδραση του συγκροτήματος, τόσο πιο μεγάλο ενδιαφέρον έδειχναν και όσοι δεν ήξεραν ή δεν είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτούς στο παρελθόν. Πιστεύω πως αρκετοί από τους παρευρισκόμενους που αρέσκονται στον folk ήχο γύρισαν στα σπίτια τους και άνοιξαν το youtube προκειμένου να ενημερωθούν περισσότερο για τους Elvenking. Γιατί όχι άλλωστε; Η μπάντα είναι από τις καλές της τελευταίας δεκαπενταετίας στο είδος της.

\r\n\r\n

Μικρό διάλειμμα μετά τους Elvenking, όπως συνηθίζετε άλλωστε, ξεστήθηκαν τύμπανα, αγοράστηκαν μπύρες, γρήγορα γρήγορα όλα γιατί δε λέει να χάνεις δευτερόλεπτο από τους Hammerfall. Αλλάξαν τα backgroun, στήθηκε και ένας τεράστιος διάδρομος πίσω από τα τύμπανα, έσβησαν τα φώτα και... να’μαστε! Hammerfall εν Αθήναις μετά από 18 χρόνια. Ο Joacim αυτό πρέπει να το είπε τουλάχιστον 4-5 φορές, ότι έχουν να έρθουν τόσα χρόνια και ότι λυπούνται, δεν έπρεπε να αργήσουν τόσο πολύ. Ξεκίνησαν με το Hector’s Hymn από το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο (r)Evolution και ήταν ξεκάθαρο ότι ο κόσμος διψούσε για Hammerfall, διψούσε για τη συνέχεια, από την πρώτη νότα του κάθε τραγουδιού γινόταν πανζουρλισμός στο club.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Σχόλια ακούμε από πολλούς, για πολλά και ακούσαμε και τώρα. Αδιάφορα... Οι Hammerfall είναι ηγέτες στη metal σκηνή, είναι εξαιρετικοί, δεμένοι, καλοφορμαρισμένοι και μπορούν με ένα τόσο δα ριφάκι να ξεσηκώσουν πολλά ντεσιμπέλ ουρλιαχτών και κραυγών από ένα κοινό που όμοιό του έχουμε καιρό να δούμε. Η συνολική εικόνα και ατμόσφαιρα του live, και για τα δυο συγκροτήματα, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις, έπρεπε κάποιος να είναι εκεί για να ζήσει αυτό που συνέβαινε. Οι δε Hammerfall, μπήκαν τόσο δυνατά που ξέχασαν να χαιρετήσουν! Το έκαναν κάπου εκεί γύρω στο τρίτο τραγούδι, στο Renegade. Και δεν συζητάμε τι γινόταν ως εκείνη την ώρα...Σκοτωμός. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο ημίχρονο, μεταξύ Elvenking και Hammerfall, ο κάτω χώρος του Fuzz γέμισε ασφυκτικά ενώ πάρα πολύς κόσμος είχε ανέβει και στον επάνω όροφο.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Κάπου εδώ δυσκολεύομαι να συνεχίσω. Θέλω να πω τόσα πολλά που θα γεμίσουν σελίδες αλλά θα γίνω κουραστική. Το να αναφέρω τι γινόταν σε κάθε ένα τραγούδι ξεχωριστά είναι περιττό, σε όλα γινόταν χαμός ενώ την πλήρη setlist μπορείτε να τη διαβάσετε στο τέλος του άρθρου. Οι Hammerfall φαίνεται να ευχαριστήθηκαν την τελευταία τους, για το 2015, συναυλία όσο δεν πάει, έπαιξαν με τον κόσμο, ο Joacim παρουσίασε όλη τη μπάντα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Oscar ως "The man, the myth, the legend", μας παρουσίασε και τον καινούριο drummer τους ενώ μας είπαν ότι μέχρι να έρθει ο Αη Βασίλης του χρόνου, μάλλον θα κρατάμε στα χέρια μας και το καινούριο τους, δέκατο στη σειρά, άλμπουμ (Yeah!!!!). Η setlist τους ήταν ένας μια μουσική απόλαυση μιάμιση, περίπου, ώρας, με τραγούδια από το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας τους χωρίς να λείπουν τα πιο αγαπημένα και γνωστά όπως το Let The Hammer Fall, Hammerfall και Hearts On Fire, τέσσερα τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ καθώς και η διασκευή του Child Of The Damned των Warlord.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Τέλεια βραδιά, άψογος ήχος, άριστη διοργάνωση, εκπληκτικό κλίμα, φοβερή η διαστημική κιθάρα-σφυρί του Oscar που έκανε κανά δυο φορές την εμφάνισή της στη σκηνή, Hammefall που γέμισαν τη σκηνή, τα αυτιά και την ψυχή μας... Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Μόνο ένα πράγμα: τους Hammerfall σε μια τέτοια βραδιά και μια τέτοια διοργάνωση ξανά. Ένα "ευχαριστούμε" δεν είναι αρκετό!

\r\n\r\n

Setlist:

\r\n\r\n

Elvenking

\r\n\r\n

  \r\n
 1. The Scythe
 2. \r\n

 3. I Am the Monster
 4. \r\n

 5. Runereader
 6. \r\n

 7. Elvenlegions
 8. \r\n

 9. Pagan Revolution
 10. \r\n

 11. Grandier’s Funeral Pyre
 12. \r\n

 13. The Wanderer
 14. \r\n

 15. Moonbeam Stone Circle
 16. \r\n

 17. The Divided Heart
 18. \r\n

 19. Neverending Nights
 20. \r\n

 21. The Loser
 22. \r\n

\r\n\r\n

Hammerfall

\r\n\r\n

  \r\n
 1. Hector’s Hymn
 2. \r\n

 3. Any Means Necessary
 4. \r\n

 5. Renegade
 6. \r\n

 7. Blood Bound
 8. \r\n

 9. Heeding the Call
 10. \r\n

 11. Let the Hammer Fall
 12. \r\n

 13. Live Life Loud
 14. \r\n

 15. 400 Meter Medley
 16. \r\n

 17. Threshold
 18. \r\n

 19. Last Man Standing
 20. \r\n

 21. Glory to the Brave
 22. \r\n

 23. Child of the Damned (Warlord cover)
 24. \r\n

 25. HammerFall
 26. \r\n

\r\n\r\n

Encore:

\r\n\r\n

  \r\n
 1. Templars of Steel
 2. \r\n

 3. Bushido
 4. \r\n

 5. Hearts on Fire
 6. \r\n

\r\n\r\n

Reporting Live: Anastasia Kitsiou

\r\n\r\n

Photos: Nondas Emmanouil

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2022. All Right Reserved.