Akercocke - Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone

ΒΡΕΤΑΝΟΊ ΤΖΈΝΤΛΕΜΑΝ – ΛΟΝΔΡΈΖΟΙ ΚΆΦΡΟΙ

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Βρετανοί black metal κάφροι, Akercocke και πιο συγκεκριμένα από τα ‘’Rape of the Bastard Nazarene’’ του 1999 και ‘’The Goat Of Mendes’’ του 2001 είχαν κάνει τρανό όνομα στο underground του Λονδίνου και όχι μόνο. Η εδραίωση με το τρίτο δυνατό δίσκο ‘’Choronzon’’ του 2003 και έτσι στις 10 του Οκτώβρη του 2005 με διάθεση αλλαγής και προοδευτικότητας στο κάφρικο ήχο τους κυκλοφόρησαν το τέταρτο full length με τον τίτλο σιδηρόδρομο, ‘’Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’’. Το κυκλοφόρησε η Earache Records.

Ο ντράμερ David Gray, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Jason Mendonça, και ο μπασίστας Peter Theobalds είχαν ξεκινήσει μαζί και λίγο πριν το ‘’Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’’ είχε προστεθεί ο δεύτερος κιθαρίστας Matt Wilcock. Αυτή η ομάδα δημιούργησε τα δέκα κομμάτια που απαρτίζουν το ‘’Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’’ βάζοντας τον ήχο μα και την μουσική και προσωπική τους καφρίλα μέσα σε μια πιο prog rock φάση. Και το εξώφυλλο του δίσκου δείχνει σκοτεινό μα και πειραματικό – εναλλακτικό συνάμα. Πατάω το play για μια ακόμη ακρόαση του ‘’Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’’ και το ‘’Verdelet’’ κάνει την εμφάνιση του με κοφτές κιθάρες και κάφρικα μαζί με καθαρά φωνητικά, να τονίζουν αμέσως την διαφορετικότητα. Το ‘’Seduced’’ συνεχίζει αναλόγως σε μια πιο κλασική Akercocke φάση. Ενώ το σχεδόν ενδεκάλεπτο ‘’Shelter from the Sand’’ φέρνει μνήμες από το ‘’Rape of the Bastard Nazarene’’ ντεμπούτο και το ‘’Eyes Of A Dawn’’ από το ‘’The Goat Of Mendes’’ ταυτόχρονα αποπνέουν ένα βρώμικο, αλλά νέο αέρα προοδευτικότητας, αλλά και στον τρόπο που τα παρουσιάζουν οι Akercocke. Παρατηρείται μια κατάσταση καλλιτεχνικής τρέλας σε αυτό το νέο προσωπείο των Λονδρέζων, που διατηρώντας την black σκοτεινή τους πλευρά και την πάντα αγαπημένη καφρίλα τους, ρίχνουν σε σημεία τις ταχύτητες, ανεβάζουν τον βαθμό μελωδικότητας και προσθέτουν progressive αλλά και alternative rock απροσδόκητες ιδέες που λειτουργούν εξαιρετικά και εμπλουτίζουν το σύνολο. Ένα Θεοσκότεινο καιατμοσφαιρικό ινερλούδιο, σαν να βγήκε από cult ταινία τρόμου, intro ‘’Abbadonna, Dying in the Sun’’ οδηγεί στο φερώνυμο κομμάτι ‘’Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’’ που βάζει τα ντραμς να οδηγούν τον ρυθμό και όλα να γυρίζουν δημιουργικά και πρωτοποριακά γύρω τους. Έτσι πια στo εναλλακτικό ‘’Intractable’’, με τα καθαρά φωνητικά και το πειραγμένο ‘’Seraphs and Silence’’ είναι σαν αν έχουμε μια νέα μπάντα, μα πάντα με την ψυχή των Akercocke. Το ‘’The Penance’’ φέρνει μια παλαιά black αύρα μέσα στην διαφορετικότητα του, ενώ το ‘’Lex Talionis’’ δεν είναι το κομμάτι που απλά θα κλείσει το ‘’Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’’, αλλά μια δήλωση, ένα μανιφέστο του νέου Akercocke εαυτού.

Όταν πια τελειώσει η κάθε ακρόαση του ‘’Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’’ έχεις βιώσει μια νέα εμπειρία μουσικής δημιουργίας αλλά και καλλιτεχνικής ευφυίας που δημιούργησε το έργο τούτο. Οι Akercocke συνέχισαν με την ίδια δημιουργική μαεστρία για κάποια χρόνια ακόμα, που μας έδωσε το καταπληκτικό πριν τέσσερα χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.