Nightwish - Oceanborn

Nightwish - Sleeping Sun (OFFICIAL VIDEO)

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΩΚΕΑΝΟ ΑΠΟ ΝΟΤΕΣ

Ο Tuomas Lauri Johannes Holopainen ξεκίνησε με βασική του σχεδία στα άγρια κοίματα της metalικής σκηνής ένα ταξίδι με διάφορες περιπέτειες, λιμάνια και προορισμούς. Στα πρώτα του βήματα βρήκε συνοδοιπόρο την Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli, πες την Tarja. Το 1997 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο full length ‘’Angel Fall First’’. Και τον Δεκέμβριο του 1998 το τιμώμενο στο παρών κείμενο δίσκο με τον τίτλο ‘’Oceanborn’’. Κυκλοφόρησε από την Spinefarm Records.

Ο Tuomas Lauri Johannes Holopainen είναι ένας άνθρωπος που μικρό πρέπει να τον βούτηξαν στην θάλασσα με τις νότες και έτσι έχει ένα μοναδικά απεριόριστο ταλέντο να συνθέτει, να βάζει τις νότες μια δίπλα στην άλλη καμώνοντας όμορφες συνθέσεις. Και στο μέλλον, δηλαδή το παρόν μας, να φτιάχνει εξαιρετικά μουσικά έργα. Εδώ στον δεύτερο δίσκο των Nightwish ‘’Oceanborn’’, αυτός καμώνει τραγουδάκια με power metal χαρακτήρα, folk περάσματα και rock ελεύθερη σκέψη. Σαν αυτή γεννήθηκε και ταξιδεύει στους απέραντους Ωκεανούς. Με την μουσική του τσαχπινιά μπαίνει το ‘’Stargazers’’ που μαζί με τα πλήκτρα του Tuomas και την διαπεραστική και soprano φωνή της Tarja η κιθάρα του Emppu Vuorinen κατορθώνει να είναι παρούσα και να βάζει την δική της μελωδική λαλιά. Το ‘’Gethsemane’’ έχει μια πιο folk προσέγγιση πάντα πάνω σε power αισθητική. Η οποία αισθητική μπαίνει φουριόζα στο ‘’Devil & The Deep Dark Ocean’’ με μια industrial ανδρική φωνή, Tapio Wilska,  να συνοδεύει. Το ‘’Sacrament Of Wilderness’’ είναι χάρης της χαρισματικής του μελωδίας και του ρεφρέν από τα πιο γνωστά και όμορφα κομμάτια εδώ, καθώς έγινε official clip και είναι ακόμα πυκνά – συχνά στα σετ λιστ. Το rhythm section εδώ είναι διαφορετικό από του κλασικού line up που μάθαμε, καθώς στο μπάσο ο Sami Vänskä ενώ στα τύμπανα ήταν ο κλασικός τυμπανιστής, μέχρι πρότινος Jukka Antero Nevalainen. Πολλοπι είναι και οι καλεσμένοι, σε κλασικά όργανα, μουσικοί. ‘Ετσι  αυτό που ονομάστηκε συμφωνικό metal βρίσκει κάποιες από τις ρίζες του εδώ και σε κομμάτια σαν τo ‘’Passion And The Opera’’,την τρυφερή μπαλάντα ‘’Swanheart’’, ή την power ορχηστρική σύνθεση με τις folk πινελιές ‘’Moondance’’. Τα ‘’The Ridler’’ και το πιο ατμοσφαιρικό ‘’The Pharaoh Sails to Orion’’ξανά βάζουν το power για τα καλά στον ήχο και το ‘’Walking In The Air’’ είναι η απαραίτητη διασκευή. Η φανταστική μπαλάντα ‘’Sleeping Sun’’  και το πιο άγριο ‘’Nightquest’’ είναι δυο κομμάτια που συναντάμε σαν bonus στις διάφορες επανακυκλοφορίες – επανεκδόσεις του ‘’Oceanborn’’ από διάφορες εταιρίες. Και τα δυο όπως και την διασκευή τα συναντάμε αργότερα στα  ‘’Walking In The Air’’  single και ‘’Sleeping Sun (4 Ballads of the Eclipse)’’ ep.

 Ο Tuomas φτιάχνει μουσικά θαύματα πάνω στους ωκεανούς της μουσικής και η Tarjia τους δίνει την πνοή του Αιόλου και ταξιδεύουν πάνω σε αυτούς. Εμείς απλά απολαμβάνουμε.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.