While Heaven Wept - Of Empires Forlorn

While Heaven Wept - The Drowning Years

ΕΝΑΣ ΙΔΕΑΤΟΣ ‘’WHILE HEAVEN WEPT’’ ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιδεατός κόσμος είναι τελικά κάτι το υποκειμενικό? Ή κάτι το σταθερό, το αντικειμενικό που όλοι μας πρέπει να αναγνωρίζουμε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτό? Ο ιδεατός κόσμος του Tom Phillips, ιδρυτή των Αμερικάνων doom/progressive/epic/power, ίσως όλος ο metalικός καμβάς περνάει από τα έργα τους, While Heaven Wept.

Από το 1991 μέχρι και σήμερα και μετά από διάφορες κυκλοφορίες έρχεται το 1998, το ντεμπούτο full length, έχει χαρακτηριστεί και ως ep, το συγκλονιστικό ‘’Sorrow of the Angels’’. Κείμενο για αυτό εδώ http://www.metalzone.gr/monuments/while-heaven-wept-sorrow-angels Το κείμενο εδώ ο Dimitris Tsaousidis.

Το 2003 έρχεται το ‘’Of Empire Forlon’’. To 2009 το ‘’Vast Ocean Lachrymose’’. To 2011 το ‘’Fear Of Infinity’’. Και το 2014 το τελευταίο, όπως όλα δείχνουν ‘’Suspended at Aphelion’’.

Εδώ θα ασχοληθούμε με το ‘’Of Empire Forlon’’. Στις 14 Φλεβάρη κυκλοφόρησε. Από την Eibon Records . Η Cruz del Sur Music το επανακυκλοφόρησε το 2010. Ένα εξώφυλλο πραγματικό έργο τέχνης. Το “Enigma” από τον ζωγράφο Gustave Doré. Και προδιαθέτει τον καθένα για τα καλύτερα. Και αυτά έρχονται.

Και με τις πρώτες νότες του ‘’The Drowning Years’’, ο καθείς αισθάνεται μέσα του τα καλύτερα. Το ‘’The Drowning Years’’ πρωτοεμφανίστηκε στο ομώνυμο single ένα χρόνο πριν. Σε βάζει στα βαθιά μες το σκότος των While Heaven Wept με το καλημέρα. Και έρχεται το ‘’Of Empire Forlon’’ σε ένα epic/doom φόντο και μια σύνθεση – μελωδία που με την μία κολλάει στην ψυχή για πάντα. Ο Tom Phillips είναι εδώ βασικά υπεύθυνος για τις πένθιμες συνθέσεις,  με την κιθάρα του, τα πλήκτρα, αλλά και την φωνή του. Ο Jim Hunter είναι στο μπάσο και προσθέτει και αυτός στα φωνητικά. Τα φωνητικά είναι κυρίως πένθιμα, παρά power, με μερικά growls στο ομώνυμο κομμάτι. Το ‘’Voice in the Wind’’ είναι διασκευή από την symphonic hard rock μπάντα των 70ς, τους Jane και η όλη αυτή ατμόσφαιρα έχει καταλάβει τον χώρο γύρω μου. Στο ‘’In Aeternum’’, το έχουμε ξανά συναντήσει στο ‘’Lovesongs of the Forsaken’’ ep , έχουμε μια power/doom σύνθεση, με τον  Jason Gray στα τύμπανα και τον έτερο κιθαρίστα Scott Loose να βάζουν την σφραγίδα τους.  Η σκοτεινή ατμόσφαιρα των πρώτων κομματιών επανέρχεται στο ‘’Soulsadness’’. Και εδώ οι heavy κιθάρες και η πένθιμη φωνή το χαρακτηρίζουν. Μετά μας βρίσκει και μας αποτελειώνει το ‘’Epistle No. 81’’, Candlemass cover, σε  μια ξεχωριστή, πιο γρήγορη εκτέλεση από τους While Heaven Wept. Το ‘’Sorrows Of Angel’’, και αυτό από το‘’Lovesongs of the Forsaken’’ ep, απλά βρίσκει το σώμα παγωμένο μα την ψυχή ζεστή μετά από τα σαράντα τρία λεπτά αυτά, μιας ακρόασης εξαιρετικά μεστής, συναισθηματικής μουσικής, με λυπηρά λόγια, αλλά και εκπληκτικό παίξιμο και ερμηνίες.

Σε λίγες μέρες οι While Heaven Wept στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριας περιοδείας μας έρχονται, κάτι που με γεμίζει αντιφατικά συναισθήματα.  Χαρά που θα τους δω, εγώ για πρώτη φορά, αλλά και λύπη που μάλλον τελειώνει η πορεία τους.Φαντάζομαι τα ίδια, πάνω – κάτω συναισθήματα διακατέχουν και  όσους διαβάζουν αυτές  τις γραμμές. Ας μην λείψουμε από ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Σε ένα ιδεατό κόσμο, τέτοια event, θα πρέπει να πλημυρίζουν από κόσμο, αλλά ο κόσμος είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί ιδεατός. Ας βυθιστούμε και τώρα και εκείνη την βραδιά, αλλά και όποτε η μουσική αυτή μας κάνει παρέα στον ιδεατό μουσικό κόσμο των While Heaven Wept.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.