Nokturnal Mortum - Голос сталі

Nokturnal Mortum-Голос сталі

Η ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Ουκρανία ανέκαθεν δεν είχε έντονη μεταλλική σκηνή και τα περισσότερα συγκροτήματα της ανήκαν στον ακραίο ήχο. Ίσως όταν αυτός ο καταραμένος πόλεμος λήξει, να υπάρχει μια φρεσκάδα και ανανέωση στη σκηνή τους. 'Οπως και να 'χει, η γνωστότερη μπάντα της χώρας ήταν και είναι οι Nokturnal Mortum με το συγκρότημα να συνεχίζει ακάθεκτο παρά τις όποιες κακουχίες και ατυχίες μπορεί να έχει μια μπάντα σε τέτοια κατάσταση (πόλεμος). Οι Nokturnal Mortum ξεκίνησαν αρχές των 90ς με άλλα ονόματα πριν καταλήξουν στο συγκεκριμένο και παγιώσουν τον ήχο τους στο συμφωνικό (ανέκαθεν με πλήκτρα στη μουσική τους) Black Metal με φολκ πινελιές. Οι πινελιές αυξήθηκαν κατά πολύ και το χρώμα των παραδοσιακών επιρροών έγιναν κατά πολύ πιο έντονες. Το ίδιο ισχύει και για το στιχουργικό κομμάτι, ασχολούμενοι πλέον με τον παγανισμό και τη λαογραφία της χώρας της αφήνοντας πίσω την ελαφρομυαλιά που τους χαρακτήριζε σε πολιτικά και πολιτισμικά θέματα. Η
ουκρανική Oriana Music (εταιρία του Vaggoth) βρίσκεται πίσω από κάθε κυκλοφορία τους αλλά τελικά η μουσική τους κατάφερε να περάσει τα σύνορα τους και να γίνουν αρκετά γνωστοί. Πριν την κυκλοφορία του ''Голос сталі'' ("The Voice of Steel") του 2009 ο Varggoth έμεινε ως το μοναδικό μέλος από την αρχική σύνθεση αν και πάντοτε αυτός ήταν πίσω από τη μπάντας μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει λειτουργήσει ως τραγουδιστής, κιθαρίστας, μπασίστας, πληκτράς, παραγωγός, συνθέτης και στιχουργός. Μια μπάντα μόνος του. Θέλουμε να ακούσουμε και άλλη μουσική από αυτούς αν το επιτρέψουν ''εξωτερικοί'' παράγοντες.

Το 2005 ήταν η μοναδική φορά που οι Nokturnal Mortum κυκλοφόρησαν κάτι από άλλη εταιρία με τραγούδια στην αγγλική γλώσσα. Ο λόγος για το ''Weltanschauung'' που βγήκε από την No Colours Records σε μια προσπάθεια να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει σαν ''Мировоззрение'' από την Oriana Music (φυσικά). Ο δίσκος ήταν εξαιρετικός και με τη βοήθεια της No Colours οι Nokturnal Mortum κέρδισαν σε αναγνωσιμότητα. Όταν όμως ήρθε ο δίσκος του επόμενου δίσκου, η επιστροφή στη μητρική γλώσσα ήταν και πάλι μονόδρομος. Έτσι, το ''Голос сталі'' συνεχίζει σεβόμενοι το παρελθόν τους με πιο επική μουσική και στιχουργία, μεγαλύτερες συνθέσεις από ποτέ, καλύτερη παραγωγή, εξωφυλλάρα και γενικότερα τα πάντα σε βελτιωμένη έκδοση. Ο  Saturious που θα είναι τελευταία φορά σε δίσκο της μπάντας, ανοίγει την αυλαία με ένα πολεμικό παιάνα με παραδοσιακά όργανα δίνοντας το ηχητικό στίγμα για τη συνέχεια...

...το οποίο χρωστά πολλά στις επικές στιγμές των Bathory. Αυτά τα backround viking φωνητικά, η επική ατμόσφαιρα, οι ακουστικές κιθάρες, τα ακραία φωνητικά, οι πολυμήχανες ενορχηστρώσεις, όλα αυτά θυμίζουν το μεγαλείο του Ψηλού Σουηδού. Ο ήχος των Nokturnal Mortum παραμένει στα black metal πλαίσια έχοντας χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες, τσιριχτά φωνητικά και συχνά πριμαριστές υπερταχύτητες. Αυτά σε συνδυασμό με μια ατμοσφαιρική μεγαλοπρέπεια, την ηχοποίηση μιας πιο σκληρής αλλά τίμιας εποχής, τα γδάρσιμο μιας φωνής που βρυχάται για το παρελθόν (έστω και με δανεικούς στίχους στο συγκεκριμένο τραγούδι), όλα αυτά σπινθηροβολούν και ανάβουν τη φωτιά κάτω από το αμόνι που σφυρηλατούν το δικό τους (symphonic black) metal. To ''Валькирия'' ακούγεται πιο ευθυτενές, εκνοτίζει μελαγχολία (κάποια γνωστή απεβίωσε ή αυτοκτόνησε) και μέγιστες δόσης ΟΡΓΗΣ ταυτόχρονα  Παρόλα αυτά δεν χάνουν της ευκαιρίας να εμπλουτίσουν τη σύνθεση με δόσεις αρμονίας, είτε με ηχητικές αλλαγές  από κιθαριστικά περάσματα (με έντονες επιρροές από 70ς prog rock, pink Floyd για παράδειγμα) είτε από κάποια πολλαπλά βαριά φωνητικά σαν αυτά που θα άκουγες σε μια εκκλησία (ή στους Batushka).

Από τις πιο επικές στιγμές του δίσκου το ''Україна'', θυμίζει έντονα Falkenbach με τις εναλλαγές των καθαρών/ακραίων φωνητικών και τον δανεισμό από την εγχώρια μουσική παράδοση της μπάντας. Αν και μιλάμε για black metal καλούπι, το σολάρισμα του συγκεκριμένου τραγουδιού θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια 80ς κλασική hard rock/heavy metal μπάντα. Είναι στιγμές που ο ήχος τους πετρώνει και γίνεται ογκόλιθος που κινείται ανεξέλεγκτα και στιγμές που μαλακώνει και αδειάζει, χάνει την επικινδυνότητα του σαν ήχος και σε προσεγγίζει σαν μελλοντικός φίλος. Ψυχεδελικά με πομπώδες προγκ ροκ ύφος ξεκινά το ''Моєї мрії острови''. Ναι, ο δίσκος δεν έχει καμιά σχέση με το μέσο συμφωνικό black metal υλικό που κυκλοφορεί που ακούγεται σαν τσουβάλι παραγεμισμένο με πλήκτρα και ψεύτικη κακία. Εδώ υπάρχει πηγαίος πειραματισμός, αφήνουν τις επιρροές τους και την μουσική τους λατρεία σε διαφορετικά πράγματα να γίνουν μέρος της δικής τους συνθετικής υπόστασης με πανέμορφα αποτελέσματα.  Και κάντε μια χάρη και μεταφράστε και τους στίχους, λειτουργούν σαν ποιήματα που συνοδεύουν το ηχητικό κοπάδι που θα φτερουγίζει μέσα στα αυτιά σας.

Αν σας αρέσουν μπάντες σαν τους Drudkh, Graveland, Negura Bunget κ.α., θα σας αρέσουν και οι Nokturnal Mortum. Αν λατρεύετε τους Windir, ακούστε οπωσδήποτε το τραγούδι ''Шляхом сонця '' και θα ανακαλύψετε πολλές ομοιότητες που θα καλύψουν το κενό των Νορβηγών που είχαν διαλυθεί λίγα χρόνια πρωτύτερα. Καθαρά φωνητικά και ακουστικές κιθάρες στο  ''Небо сумних ночей'', τη μικρότερη σύνθεση του δίσκου και μια από αυτές που έχει δημιουργήσει ο Saturious, μαζί με τον Varggoth φυσικά. Είναι ξεκάθαρα η πιο folk στιγμή του δίσκου, με μπόλικα πνευστά, θα μπορούσε να ήταν και ένα (έντεχνο ή παραδοσιακό) ελληνικό τραγούδι αν αφήσετε την φαντασία σας να καλπάζει περισσότερο από ότι συνηθίζει. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είχε κλείσει και ο κύκλος του ''Голос сталі'' αλλά οι Ουκρανοί είχαν άλλες σκέψεις. Αρχίζουν το δωδεκάλεπτο ξεδίπλωμα του ''Біла вежа'' , πάλι με παρελθοντικές βουτιές στα 70ς, αυτή τη φορά σε πιο classic/hard rock λίμνες. Η υπέρβαση στον ακραίο ήχο γίνεται συνδυαστικά και όχι απότομα ή τρεμουλιαστά. Ακραία φωνητικά κυλιούνται ανάμεσα σε ψυχεδελικές νότες και αβυσσαλέοι ρυθμοί χρωματίζονται με ατμοσφαιρικά ριζάρια. Από τη μια τα χέρια και το πρόσωπο του ακροατή να κοιτά προς τον Ήλιο και να ζεσταίνεται και από την άλλη τα πόδια του μέχρι τη μέση να βρίσκονται μέσα σε παγωμένο βάλτο που τον καταπίνει. Περίεργες καταστάσεις σίγουρα, έντονα συναισθηματικές στην Ολότητα τους.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.