Throes of Sanity - The Upheaval

Throes of Sanity-The Upheaval

                Χιλιάδες κυκλοφορίες αυτοχρηματοδοτήθηκαν μιας και δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από κάποια εταιρία είτε διότι η μπάντα ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Οι περισσότερες  από αυτές χάθηκαν στην αφάνεια ενώ οι μπάντες που έκαναν κάποιο όνομα  και απέκτησαν συμβόλαιο, επανακυκλοφόρησαν τις εν λόγω κυκλοφορίες μέσω της εταιρίας τους . Υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις τρομερών αυτοχρηματοδοτούμενων δισκογραφικών δουλειών που ο κόσμος τα ψάχνει σαν τρελός αλλά δεν τα βρίσκει εξαιτίας μικρής ποσότητας και κακής διανομής. Οι Throes Of Dawn ήταν μια μικρή και άσημη μπάντα Power/Progressive Metal που δημιουργήθηκε το 1992 και κατάφερε να κυκλοφορήσει τον ένα και μοναδικό της δίσκο ‘’ The Upheaval’’  το 1995 μόνο και μόνο για να διαλυθεί ένα χρόνο αργότερα. Τα πάντα είναι ομαδική δουλειά και δεν γράφω-μιλάω μόνο για την μουσική. Η παραγωγή είναι δική τους (με την βοήθεια κάποιου Ken Fordyce, επίσης και ως μηχανικό ήχου), το εξώφυλλο/οπισθόφυλλο  μελών της μπάντας και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μουσική με αγάπη από οπαδούς προς οπαδούς. Η μπάντα έχει επανασυνδεθεί εδώ και χρόνια χωρίς όμως νέο υλικό να έχει εμφανιστεί.

                     Αρνούμαι να παραδεχτώ ότι τέτοιοι δίσκοι δεν φτάνουν στα αυτιά των πολλών. Αν είσαι οπαδός των παλιών Queensryche, Fates Warning κτλ, ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να το ακούσεις. Θα σου σηκωθεί η τρίχα όταν ακούς την φωνή του Scott King να θρυμματίζει κρύσταλλα και πλαστικό. Εδώ υπάρχει μόνο μέταλλο, ακατέργαστο ελαφρώς λόγω παραγωγής, αλλά σπιτικό και εστία λατρείας.  Ατσάλι και προοδευτικότητα βαπτίζονται στην ίδια μήτρα. Έντονες εντολές σε φωνή και κιθάρες ξεκαθαρίζουν το ηχητικό τους τοπίο , ταπεινώνοντας  γνωστούς συναδέλφους τους και μπάντες-εμέσματα  και παραλύοντας μύες του σώματος μας από απόλαυση και απότομες κινήσεις. Πως μπορείς να μην υπερβάλεις και να λογικευτείς όταν ακούς τραγούδια σαν το ‘’ Abstract’’, με το μπάσο να παλινδρομεί μέσα στο στομάχι σου και την φωνή και ξυραφιάζει τον αέρα σαν τον άνεμο. Πλήκτρα όπως πολλές power/prog μπάντες της εποχής για περισσότερο μελωδία και ατμόσφαιρα από τον βασικό κιθαρίστα που εχθροπραττεί με την κιθάρα του. Ριφφοβολεί ακατάπαυστα και στρατηγικά μην αφήνοντας σε ούτε δευτερόλεπτο καλυμμένο.

                    Τα τραγούδια δεν ακολουθούν κάποιο μοτίβο εσωστρέφειας. Κάθε σύνθεση ακολουθεί τον δικό της δρόμο και βρίσκει την έξοδο ή τον στόχο της χωρίς να θυμίζει την γνωστή αλληλουχία σε χιλιοαπαντημένα-εκατομυριοακουσμένα τραγούδια από άλλα συγκροτήματα. Από τις μεγάλες τους συνθέσεις που παγιδεύουν την ψυχή των μουσικών εκτελεστών τους εως τις σύντομες ακουστικές οάσεις σαν το ‘’ Prelude to a Dream’’ δίνοντας το αναμμένο δαδί ποιότητας στο επόμενο ‘’ Elder Trails’’. Φλεγόμενα riffs ζωγραφίζουν πάνω στον ηχητικό καμβά με αλλοπρόσαλλα χρώματα, τα πιο δυναμικά και σκοτεινά. Δηλαδή τι παραπάνω να ζητήσω από ένα τέτοιο τέλειο τραγούδι και μάλιστα με προσωπικούς, καλογραμμένους στίχους. Ο δίσκος συνεχίζει προσφέροντας ατελείωτες συγκινήσεις. Οι δυο axemen χρησιμοποιούν φυσίγγια ευχαρίστησης στους βασικούς τους ρυθμούς αλλά και στα δισολιές τους. Ένας άγραφος συναγωνισμός του πιο σκυροδερματένιου τεντώματος χορδής. Και όταν έρχεται η ώρα ακουστικών κιθάρων σε τραγούδια όπως το ‘’ Candle’’, ο διαγωνισμός υποδέχεται το ερωτικό συναίσθημα και την μελαγχολία, με την ανάλογη φωνή που σπάει καρδιές και λέξεις που στιχοφέρουν αντίστοιχα. Λυρισμός και δύναμη στο ‘’ Content Within ‘’, με εξάρσεις μα και σταδιακή ανύψωση σε όλη την διάρκεια του τραγουδιού. Αν οι ήχοι του μπορούσαν να είναι θεατοί, τότε θα απολαμβάναμε ένα πολύ ωραίο σκαλιστό άγαλμα, πολύ εκλεπτυσμένο και προσεγμένο που να σου προκαλεί δέος. Μία ώρα ( υπάρχει και ένα κρυμμένο, ενδέκατο τραγούδι που η αλήθεια είναι ότι δεν λέει και πολλά, αν περιμένεις περίπου τρισήμιση λεπτά μετά το τέλος του ‘’ The Upheaval ‘’ ΘΕΙΚΟΥ τραγουδιού) γεμάτο μελωδίες-αγκίστρια, απόλυτα ικανά να σε βοηθήσουν να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα και να βρεθείς στον Μουσικό Παράδεισο.

Copyright 2022. All Right Reserved.