Voivod - Angel Rat

Voivod - Angel Rat (1991) [Full Album, HQ, Lyrics]

Voivod-Angel Rat

Οι  Μέγιστοι Καναδοί Voivod μόλις κυκλοφόρησαν νέο δίσκο. Τι καλύτερο από το να ξανακούσουμε την πλήρη δισκογραφία τους που είναι και τεράστια από το 1982 μέχρι σήμερα. Κάθε δίσκος και μια διαφορετική ηχητική ιστορία για τους τέσσερις ευφυέστατους κυρίους που άκουγαν στα ψευδώνυμα Away, Piggy, Blacky, Snake. Το πρώτο τους demo ήταν διασκευές, από πολλές διαφορετικές μπάντες που υποδήλωναν και τις διαφορετικές επιρροές τους, μαζί με τις πρώτες τους συνθέσεις. Τέτοια μπάντα δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να υπογράψει συμβόλαιο και έτσι η Metal Blade κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους ‘’War and Pain’’ το 1984. Προσωπικά πάντοτε μιλώντας, τον θεωρώ το πιο μέτριο δίσκο τους  για τα επόμενα δέκα χρόνια μιας και είναι ο λιγότερος  τεχνικός και προοδευτικός και βασίζεται περισσότερο σε αρχέγονα συναισθήματα. Οι δίσκοι που ακολούθησαν, είναι όλοι τέλειοι: Rrröööaaarrr, Killing Technology, Dimension Hatröss, Nothingface. Στο ‘’Angel Rat’’ εξανθρωπίζονται και μας δίνουν τα ονόματα τους, στο ‘’Outer Limits’’ έχει φύγει ο Blacky αλλά η ποιότητα παραμένει ακέραια. Και άλλες αλλαγές στη σύνθεση , καλοί δίσκοι πάντοτε αλλά χωρίς να σοκάρουν πλέον, άλλαξαν και οι εποχές. Πληροφορίες άξιες αναφοράς είναι ότι από το  ομώνυμο Voivod (και για άλλους δυο δίσκους) το μπάσο αναλαμβάνει ο Newsted, την επιστροφή του Snake ενώ το 2005 θρηνήσαμε τον χαμό του Piggy  αν και στα ‘’Katorz’’ και ‘’Infini’’ βασίστηκαν σε ήδη υπάρχοντα riffs του. Το ‘’Target Earth’’ του 2013 τους βρίσκει ανανεωμένους με τον Chewy (από τους Martyr) να αναλαμβάνει κιθάρες και να παίζει τρομερά. Όσοι προλάβατε και ακούσατε ήδη το ‘’The Wake’’, ξέρετε ότι οι Voivod είναι και πάλι εδώ. Συναυλία…ΤΩΡΑ….

Τα 90ς μπήκαν, οι Voivod ήταν ήδη μια ώριμη και καταξιωμένη μπάντα και ο έκτος δίσκος με τίτλο ‘’Angel Rat’’ ήρθε να διατηρήσει τον θρύλο.  Από το πρώτο τραγούδι φαίνεται  ότι η μπάντα δεν έχει σκοπό να καθήσει στα αυγά της και να απολαύσει τα ήδη κερδισμένα. Νέο, πρόσωπο, πάντοτε προοδευτικό με τον τρόπο τους.  Η φωνή του Snake ακούγεται πάντοτε δραστική. Διεστραμμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά πάντοτε παίζοντας σημαντικό ρόλο στο πως διεξάγονται οι ηχητικές ενέργειες κάθε σύνθεσης.  Μακριά από  οτιδήποτε της εκάστοτε μόδας που κυριαρχούσε, μουσικά ακολουθούσαν τον δικό τους δρόμο. Τα riffs στρυφνά και συνάμα να βγάζουν μια ουσιώδη μελωδία. Τρελές εκτελέσεις με ακόμα πιο τρελούς ρυθμούς.  Οι ήχοι από το μπάσο εξαπλώνονται και δίνουν τον παλμό, οι κρότοι είναι διαυγείς και καθαροί δίνοντας την καθοδήγηση για διασυρμό του πρέπων ήχου. Κάποια πλήκτρα δίνουν ακόμα πιο χαοτικό χρώμα στις συνθέσεις. Διεγερτικοί ήχοι σε κάθε σύνθεση σε ξυπνούν από το λήθαργο της επανάληψης και της μετριότητας. Ανάγνωση στίχων απλά θολώνει ακόμα περισσότερο το μουσικό τοπίο. Όλα ξεχωριστά και ιδιαίτερα μα ευτυχώς πετυχημένα.

Μερικές φορές αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να μας αρέσουν κάποια πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι μοναδικά. Η εικόνα της απόλαυσης στο ‘’Angel Rat’’ είναι ζωντανή και έντονη.  Υπάρχει μεν ‘’ζουμί’’ ανάμεσα σε κάθε riff και ρίμα κάθε σύνθεσης αλλά τα πάντα, αν και ακούγονται άναρχα, τους χαρακτηρίζει μια αρμονία. Θηρευτές της μελωδίας είτε προερχόμενοι από την φωνή είτε από  ήχους. Κατεδαφίζουν συμπαγείς τοίχους με την δύναμη τους, ανοίγουν πύλες σε άλλους  μουσικούς κόσμους.  Μια γιορτή απρόσμενων ρυθμών και συνθετικών εξελίξεων. Πολυδιάστατα τραγούδια με ενότητα αν και ποικιλόμορφα. Το ‘’Angel Rat’’ δεν  είναι με τίποτα ο καλύτερος τους. Ούτε καν μέσα στους πέντε καλύτερους τους. Και όμως είναι ένας τρομερός δίσκος γεμάτος ενδιαφέρουσες γωνίες να κρυφοκοιτάξεις. Φαντάσου πόσο λένε οι  άλλοι δίσκοι τους.

Copyright 2024. All Right Reserved.