Angra - Temple of Shadows

ΝΑΟΣ ΑΠΟ ΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ

Στην Βραζιλία όσοι ζουν εκεί έχουν μια δική τους τρέλα με πολλά πράμματα. Με το ποδόσφαιρο, με την μουσική και το χορό και φυσικά με την θρησκεία. Εδώ οι Angra, ένα από τα καλύτερα metal σχήματα της χώρας, που η φήμη της πήγε παγκόσμια, έχουν την δική τους τρέλα με την μουσική αλλά και με ένα δικό τους τρόπο, ως Βραζιλιάνοι και με την θρησκεία. Δημιουργήθηκαν στις αρχές των 90ς και με δίσκους σαν τους υπερκλασικούς ‘’Angel Cry’’ του 1993 και κυρίως το ‘’Holy Land’’ του 1996 έκαναν τεράστια αίσθηση. Είχαν και φανταστικούς μουσικούς σαν τους Kiko Loureiro και Rafael Bittencourt στις κιθάρες, τον Luís Mariutti στο μπάσο (Shaman) και τον μέγιστο Andre Matos (r.i.p. 2019) στην φωνή. Μετά από λίγο καιρό ο Andre Matos αποχώρησε και πήγε στην θέση του το Βραζιλιάνικο ‘’παιδί φάντασμα Γιώργος Θαλάσσης) Edu Falaschi...δεν θα τα χαλάσουμε στο μικρό όνομα τώρα, έτσι? Και μετά την αναγέννηση ‘’Rebirth’’ το 2002, έχουμε τον πέμπτο τους δίσκο με τον τίτλο ‘’Temple Of Shadows’’, ο οποίος κυκλοφόρησε μέσω της Steamhammer στις 6 του Σεπτέμβρη του 2004. Εδώ το μπάσο το κρατάει ο Felipe Andreoli και τα τύμπανα ο Aquiles Priester.

Ο Αϊ Γιώργης δεσπόζει σε ένα καθολικά επιβλητικό εξώφυλλο. Και το ‘’Deus le Volt!’’ είναι μια καθολικά επιβλητική μουσική εισαγωγή, μέχρι τα κανόνια του power metal να αρχίσουν τον δικό τους χορό, ζωσμένα από εξαιρετικές prog ιδέες, αλλά και ήχους που δηλώνουν ότι η αγάπη τους για την πατρίδα παραμένει, έστω και λιγότερο από παλιά. Άκου το ‘’Spread Your Fire’’ και το ‘’Angels And Demons’’ με τον χιλιοειπωμένο τίτλο, αλλά και με τα σπουδαία πραγματικά λόγια στους στίχους. Η θρησκεία εδώ λειτουργεί σαν τρόπος και σαν τροφή σκέψης και όχι δογματικά. Η μουσική τρέχει, κυρίως τα τύμπανα, αλλά και μελωδεί, κυρίως οι κιθάρες και ο Edu Falaschi δεν είναι Andre Matos, αλλά χρωματίζει ακόμα πιο πολύ τις μελωδίες και τονίζει, τα ήδη έντονα, λόγια. Τα riffs και solos είναι το μελωδικό περίγραμμα και η φωνή το χρώμα, σε αυτόν τον ηχητικό καμβά. Τα ‘’Waiting Silence’’, με την όμορφη μελωδία του και το prog κόψιμο στην μέση και το prog/rock ‘’Wishing Well’’, που έγινε και ένα όμορφο official video clip, συνεχίζουν το σερί πολύ καλών κομματιών. Για να έρθει η Europower, έκρηξη του ‘’Temple Of Hate’’ να ανεβάσει την διάθεση. Εδώ και η φωνή, ανεβάζει ένταση, κιθάρες, μπάσο και τύμπανα βάζουν τα καλύτερα τους και όλα θυμίζουν κάτι το Ευρωπαϊκό, μαζί με την προσθήκη εγχόρδων που το απογειώνουν. Ααα να σου και ο Cobra Kai Hansen. Μιλάμε για μουσική απογείωση. Τα ξανά συναντούμε, τα έγχορδα και στο ‘’No Pain for the Dead’’, σε ένα πιο αργό και μελωδικό τέμπο, γιατί μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά αυτά έχουν και τις συμφωνικές τους ανησυχίες από τα παλιά. Το ‘’The Shadow Hunter’’ παίζει τον Βραζιλιάνικο latin ρόλο του σε όλα του τα βήματα, με ενδεικτική και περίσσια χάρη. Με συμφωνική χάρη τομ πιάνει το power του το ‘’Winds of Destination’’ καθώς οι Angra κατέχουν τον τρόπο να ανεβοκατεβάζουν ταχύτητες και να σκαρώνουν έτσι όμορφα κομματάκια. Στο ‘’Sprouts of Time’’ λόγω ίσως και του τίτλου μέχρι και οι Pink Floyd μου περνούν από το μυαλό, εκεί που γίνεται του prog το κάγκελο. Ενώ ένας latin ‘’Morning Star’’ σκάει μύτη με τις πρώτες νότες του κομματιού και πάλι ήχοι ποικίλοι γεμίζουν τα επτά λεπτά του και ένα φλογερό solo. Με τις latin φορεσιές, μαζί με τα ξεχωριστά ακουστικά πανοφόρια και το ‘’Late Redemption’’, καθώς πάμε να ανοίξουμε την ορχηστρική ‘’Gate XIII’’ που με το κλείσιμο της, κλείνει ορμητικά - συμφωνικά το ‘’Temple Of Shadows’’. Μέχρι να την ξανά ανοίξουμε.

Κάποιος για έναν μελλοντικό δίσκο τους είχε κάνει το λογοπαίγνιο Agraνάπαυσις. Εδώ στο ‘’Temple Of Shadows’’ έχουμε να κάνουμε με καμάτεμα. Αγροτικός όρος που σημαίνει ανακάτεμα του χώματος. Έτσι αναβλύζουν από μέσα οι πάντα φρέσκες και καλοδεχούμενες prog, συμφωνικές, latin ιδέες μέσα στο power metal των Angra. Και εδώ στο ‘’Temple Of Shadows’’ βρίσκονται στην καλύτερη τους, μετά ‘’Holy Land’’ εκδοχή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2025. All Right Reserved.