Fer De Lance - The Hyperborean

ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΟ METAL

H πρώτη full-length κυκλοφορία των Fer De Lance, από το Chicago των ΗΠΑ, είναι ένα concept album, με θέμα ένα ταξίδι προς την Υπερβορέα. Μια μυθική χώρα η οποία, σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, βρίσκεται πέρα από τα βορειότερα όρια που γνώριζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Για τον ήρωα της ιστορίας και τους συντρόφους του αποτελεί έναν προορισμό, μακριά από τη διαφθορά και την αδικία του “πολιτισμένου” κόσμου τους.

Το "The Hyperborean" είναι μια ξεκάθαρα επική υπόθεση, και εκτυλίσσεται σε επτά μέρη, έξι από τα οποία έχουν διάρκεια πάνω από επτά λεπτά. Οι Fer De Lance καταφέρνουν με την χρήση κοινών στοιχείων, όπως οι αντιθέσεις στις εντάσεις, να παρουσιάσουν κομμάτια που ενώ διαφέρουν μεταξύ τους, να εξυπηρετούν το concept του δίσκου. Ηχητικά, μου φέρνουν στο νου τους Manowar του Into Glory Ride και τους Bathory της Hammerheart/ Twilight Of The Gods περιόδου. Οι συνθέσεις χαρακτηρίζονται, σε γενικές γραμμές, από mid-tempo ταχύτητες, με τα τύμπανα, σε σημεία, να προσομοιώνουν τον ρυθμό των κωπηλατών, πετυχαίνοντας  σε συνδυασμό με τα εφέ των ανέμων την αίσθηση ενός αρχαίου ναυτικού ταξιδιού. 

Εξαιρετική η χρήση της ακουστικής κιθάρας από την Mandy Martillo των Midnight Dice, η οποία άλλοτε δίνει ένα folk ηχόχρωμα, ταξιδεύοντάς μας σε παλαιότερες εποχές, και σε άλλα σημεία δημιουργεί μια αίσθηση απεραντοσύνης του θαλάσσιου τοπίου που διασχίζουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.  Ο τραγουδιστής, ΜΡ, εναλλάσσοντας το ύφος των φωνητικών, από καθαρά σε πιο σκληρά, εξυπηρετεί στο έπακρο το αφηγηματικό περιεχόμενο. Εδώ θα παρατηρήσω πως ενώ υπάρχουν ρεφραίν, δεν επαναλαμβάνονται σε βαθμό που θα “φρέναρε” τη ροή της αφήγησης και των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Η παραγωγή είναι αρκετά “ωμή” ώστε να θυμίζει το παλιό επικό metal της δεκαετίας του ‘80, αλλά ταυτόχρονα επαρκώς προσεγμένη ώστε στην τελική μίξη να έχουμε μια αρμονική συνύπαρξη όλων των οργάνων. 

Τέλος, η δουλειά του Adam Burke στον πολύ όμορφο πίνακα του εξωφύλλου μας δίνει μια εικόνα της αφετηρίας και του προορισμού της ιστορίας.

Σας εξορκίζω λοιπόν να ακούσετε αυτόν τον δίσκο χωρίς περισπασμούς, σε όσο το δυνατόν πιο απομονωμένο περιβάλλον - δεν είναι ένα άκουσμα για να παίζει στο background - ώστε να απορροφηθείτε από την κινηματογραφικά μουσική εμπειρία του “The Hyperborean”.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί στις 22/4/2022 από την Cruz Del Sur Music

 

Γιάννης Μαργαρίτης

 

Copyright 2024. All Right Reserved.