Nightwish - Yesterwynde

‘’ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΤΡΑΣ...’’

Δανείζομαι τον τίτλο του κειμένου από στίχο αγαπημένου Έλληνα τραγουδοποιού, όχι γιατί έχουν οποιαδήποτε μουσική σχέση αυτά τα δυο καλλιτεχνικά δημιουργήματα, αλλά γιατί αφουγκραζόμενος τα του ‘’Yesterwynde’’ των Φιλανδών ΘΕΩΝ Nightwish, θα μπορούσα να πω ότι έχουν μια ιδιαίτερη καρμική ιδεολογική εξάρτηση.

Ένας δίσκος, από τους πιο αναμενόμενους, για τον γράφοντα και όχι μόνο, αυτής της χρονιάς. Μας (με) έκανε να μετράω τις μέρες για την Άγια ώρα αυτής της σπουδαίας κυκλοφορίας. Και πια κυκλοφορεί μέσω της Nuclear Blast. Και με τα τρία κομμάτια που μας γνώρισαν και με τα διάφορα βίντεο με πολλές όμορφες λεπτομέρειες για την δημιουργία του ‘’Yesterwynde’’. Αλλά και με την γνώση ότι αυτόν τον δίσκο δεν θα τον ακολουθήσει μια περιοδεία των Φιλανδών για την προώθηση του. Μας γνώρισαν τρία κομμάτια από το ‘’Yesterwynde’’. Το αινιγματικό, τίγκα progressive και στο τέλος τέλος υπέροχο ‘’Perfume Of The Timeless’’. Το γιομάτο ανησυχίες για το μέλλον ‘’The Day Of…’’ και το ‘’An Ocean Of Strange Islands’’. Τρία κομμάτια με έντονο μετά – once Nightwish στοιχείο με την πάντα παρούσα ελεύθερη καλλιτεχνικά και μουσικά φαντασία – δημιουργία του Tuomas Holopainen. Αυτός με τα πλήκτρα του και την ευφάνταστη δημιουργία του και ο εμβληματικός τους κιθαρίστας Emppu Vuorinen έχουν μείνει από τους παλαιούς Nightwish. Από το εξώφυλλο, cover art από τον εικαστικό Φιλανδό Pete Voutilainen, μπαίνεις σε μια ιδιαίτερη διάσταση του χρόνου και του progressive γίγνεσθαι. Το ‘’Yesterwynde’’ είναι τόσο συμφωνικό όσο η πλούσια μουσική και η δημιουργική ικανότητα του Tuomas Holopainen, του Troy Donockley και φυσικά της Floor που αφήνουν την κάνουλα της πλούσιας μουσικής τους παιδείας ελεύθερη ώστε να τρέξει γάργαρη και εμπνευσμένη μουσική. Και είναι τόσο progressive όσο η δημιουργική ελευθερία και η υγεία που βγάζουν όλοι, αποτυπώνεται σε ουσιαστικές όσο και εύηχες ιδέες. Είναι όσο heavy και τόσο metal όσο και τα πλούσια και γιομάτα συναισθήματα που πηγάζουν από το Tuomas Holopainen και εκβάλουν σε όλες τις ανοικτές καρδιές. Και όσο ο κιθαρίστας Emppu Vuorinen δημιουργεί heavy κιθαριστικές στιγμές. Οι ερμηνείες της Floor Jansen μεταφέρουν τα λόγια και τις φωνητικές μελωδίες με αριστουργηματικό τρόπο.

Είναι το intro ‘’Yesterwynde’’, μια μυσταγωγική εισαγωγή, ο δυναμισμός του ‘’The Antikythera Mechanism’’ και του ‘’The Children Of Ata’’, με την ανατολίτικη χροιά, του ‘’Spider Silk. Η ήρεμη ένταση και ο λυρισμός των ‘’Sway’’, ‘’Something Whispered Follow Me’’, ‘’Hiraeth’’, ‘’The Weave’’. Και φυσικά το υπέροχο, που μας γνώρισαν λίγες ώρες πριν την ‘’Yesterwynde’’ κυκλοφορία, ‘’Lanternlight’’ που άφησε άφωνο πολύ κόσμο, και τον γράφοντα, που το ακούει και το ξανά ακούει μετά μανίας και δεν το χορταίνει. Και αυτό ισχύει για ολάκερο το ''Yesterwynde'', που κυλάει παρά την πολύ μεγάλη του διάρκεια του σαν γλυκό κρασάκι.

Το ‘’Yesterwynde’’ μιλάει για τον χρόνο που όσο και να θέμε δεν τον μετράμε στις σωστές του διαστάσεις, τον δρόμο που διανύουμε χωρίς να κατορθώνουμε να τιθασεύσουμε τον πόνο αλλά και την χαρά και την εμπειρία της όλης διαδρομής. ‘’Και είναι πολύς ο χρόνος να τον μετράς, με ένα ρολόι στην θέση της καρδιάς’’!!!

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.