Follow The Cipher - Follow The Cipher

Cipher Metal

Τα έχουμε πει και θα τα λέμε συνεχώς για την αστείρευτη πηγή συγκροτημάτων της μεταλομάνας Σουηδίας. Τα συγκροτήματα της χώρας πλησιάζουν να γίνουν περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της και μάλιστα κρατάνε (σχεδόν) δεδομένα μια πολύ καλή ποιότητα στις κυκλοφορίες τους.

Από το Falun μας έρχονται οι Follow The Cipher, μια πόλη που ήδη έχει χαρίσει στον ήχο μας τους Sabaton, Twilight Force, Civil War και άλλους. Με τους πρώτους μάλιστα υπάρχει και μια μορφή συγγένειας καθώς ο mastermind της μπάντας Ken Kängström έχει βάλει το χεράκι του μαζί με τον Joakim Brodén για κάποια κομμάτια των Sabaton, όπως πχ το Carolus Rex (το οποίο θα συναντήσουμε διασκευασμένο στο Follow The Cipher).

Μουσικά τώρα, το πιο κοινό στοιχείο με τους Sabaton είναι η ικανότητα στη σύνθεση ολιγόλεπτων ευκολομνημόνευτων (και αξιομνημόνευτων) κομματιών. Βλέπετε, οι Follow The Cipher θέλησαν να δημιουργήσουν μουσική που δεν έχει ξανακουστεί. Δύσκολο ναι, ακατόρθωτο όχι. Το κατάφεραν; Εν μέρει ίσως. Έπιασαν το female fronted metal, του έδωσαν μια κινηματογραφική και φουτουριστική διάθεση, βρήκαν και μια φωνάρα στο πρόσωπο της Linda Toni Grahn και δημιούργησαν το Cipher Metal.  Με τραγούδια που παίζουν σε διάρκειες 3’-4’,  πετυχαίνουν ένα διαγαλαξιακό ταξίδι με μελωδίες που σου καρφώνονται στο μυαλό από την 1η ακρόαση. Τραγούδια όπως το Enter The Cipher ή το εκπληκτικό The Rising, είναι καταδικασμένα να ακουστούν. Η χρήση των πλήκτρων και ηλεκτρονικών στοιχείων είναι αθρόα, όμως δεν αφαιρεί τίποτα από τον μεταλλικό χαρακτήρα του album. Οι κιθάρες είναι εκεί και ο δίσκος δεν πάσχει ούτε από καλά riffs ούτε από καλά solos. Αν κάτι χάνει στο τελικό αποτέλεσμα, αυτό είναι ο ήχος του μπάσου και των drums, αλλά δεν μοιάζει να είναι ένα στοιχείο καταλυτικό για την ποιότητα της ακρόασης.

Next big thing το Cipher Metal; Δύσκολο για να το πούμε. Πάντως τα λαγωνικά της Nuclear Blast κάτι ήξεραν και τους τσίμπησαν για το ντεμπούτο τους. Το Follow The Cipher είναι δίσκος που θα ακουστεί και που θα αρέσει. Τα υπόλοιπα, στο μέλλον…

 

 

 

Copyright 2022. All Right Reserved.