Devildriver - OUTLAW'S TIL THE END

DEVILDRIVER - Ghost Riders In The Sky (Official Video) | Napalm Records

DEVILDRIVER OUTSIDE THE LAWS OF METAL ?

Έχει κάνει μεγάλες ζημιές αυτό το hype του Sons of Anarchy με το νέο-outlaw look που έχει λανσάρει και το soundtrack του με τις φημισμένες πλέον διασκευές από nu country και nu metal μπάντες σε παλιές επιτυχίες. Τι; Όχι; Μη μου πείτε πως τα 17χρονα ήξεραν το "House of the rising sun" ή το "John the Revelator"  ή το "Bad Company" των Five Finger Death Punch σε κάτι tribute βίντεο στο youtube που έγιναν για την πασίγνωστη μηχανόβια σειρά.

Το θέμα είναι πως αυτό το φαινόμενο γιγαντώθηκε στο Αμέρικα και όχι μόνο και φθάσαμε κάθε νεο-μέταλ μπάντα να μπαίνει σε αυτό το τριπάκι για να πουλήσει. Όχι, οι DevilDriver είναι πλέον 15 χρόνια στο χώρο, δεν είναι νουμπάδες και ο  ιδρυτής τους Dez Fafara είναι ακόμα πιο παλιά καραβάνα (ιδρυτής των Coal Chamber).

Όμως εν έτη 2018 του ήρθε να βγάλει ένα άλμπουμ με outlaw country διασκευές. Είναι ωραία ιδέα, δε λέω, αλλά με βάση το timing μόνο ύποπτα μπορώ να το δω αυτό το δισκογραφικό βήμα μιας και αυτός ο μακιαβελικός κόσμος με έχει μετατρέψει σε ένα καχύποπτο αγόρι.

Το νέο άλμπουμ των Αμερικάνων λέγεται "Outlaws 'Til the End, Vol. 1" κάτι που σημαίνει πως αν όλα πάνε καλά για τη μπάντα μπορεί να ακολουθήσει και το Vol.2 και το Vol. 3 και ούτω καθεξής. Αρχικά πίστεψα ότι θα γελάσω φέρνοντας στο νου μου τις χαζομαρούλες των "Graveyard Classics" από τους Six Feet Under.

Οι DevilDriver όμως το έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα. Έχουν κάνει μια πολύ καλή επιλογή country τραγουδιών και το κυριότερο είναι πως έχουν μερικούς πολύ σημαντικούς καλεσμένους σε αυτό το δισκογραφικό πρότζεκτ τους.

Στο "Outlaws 'Till..." μεταξύ άλλων τραγουδάνε σε διάσπαρτα τραγούδια ο Hank Williams III (εγγονός του θρυλικού country μουσικού), ο Randy Blythe των Lamb of God, ο Burton C. Bell των Fear Factory και ο υιός του Johnny Cash, John Carter Cash μαζί με τη γυναίκα του Ana Cristina!!! Άρα όπως κατανοείτε τα πράματα είναι σοβαρά.

Το διαολεμένο άτι στο εξώφυλλο, αυτός ο redneck Βουκεφάλας από την κόλαση σε προδιαθέτει για αντρίκιες καταστάσεις και μια ατμόσφαιρα που βρωμάει moonshine και ουισκίλα από μακριά.

Είναι όμως αυτή η προσπάθεια πετυχημένη στην πράξη;;; Για εμένα δεν είναι τόσο. Καταρχήν το "Outlaws 'Till..." είναι overproduced και μερικές φορές αυτό σου γυρνάει μπούμερανγκ αφού νιώθεις ότι ακούς κάτι ψεύτικο. Είναι λοιπόν στιγμές που τα όργανα (π.χ. drums) είναι πάνω από τις φωνές, ενώ συχνά επικρατεί ένα χάος και όχι με την καλή έννοια.

Επίσης θα προτιμούσα να σεβόντουσαν περισσότερο τις αυθεντικές εκτελέσεις και να προχωρούσαν με βάση αυτές. Είναι μεγάλο πράγμα να κάνεις μια διασκευή και να την φέρνεις εντελώς στα μέτρα σου, ουσιαστικά να κάνεις το κομμάτι δικό σου.

Στην περίπτωση των DevilDriver, ναι, συνέβη αυτό αλλά το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε. Ακούστε τη διασκευή στο "Wasted Years" των Iron Maiden που είχαν εκτελέσει ευλαβικά πριν μια δεκαετία και θα νιώσετε τι εννοώ. Από την άλλη συμφωνώ πως είναι δύσκολο να σεβαστείς το αυθεντικό τραγούδι και συνάμα να έχεις και το δικό σου προσωπικό ύφος. 

Το "I'm the Only Hell Mama Ever Raised" (Paycheck διασκευή) θα μπορούσε άνετα να είναι και δικό τους τραγούδι, ενώ το "Dad's Gonna Kill Me" (επίσης έγινε γνωστό μέσα από το Sons of Anarchy) και το "Copperhead Road" είναι 2 τραγούδια κοντά στο στυλ που θα επιθυμούσα να ακούσω όταν ξεκινούσα να ακροάζομαι το νέο άλμπουμ των DevilDriver.

Ναι, το παραδέχομαι πως θα ήθελα οι διασκευές να είναι τουλάχιστον στο στυλ των Five Finger Death Punch και όχι αυτό το λυσσασμένο DevilDriver στυλ που μας έχουν συνηθίσει οι Αμερικάνοι στα άλμπουμ τους. Είναι outlaw country, είναι άπατα σημεία για τον Dez άσχετα αν αυτός δηλώνει πως ανέκαθεν του άρεσε αυτή η μουσική.

Σε αυτό το 8ο άλμπουμ τους ο τραγουδιστής και αρχηγός των DevilDriver μου αρέσει όταν κάνει δεύτερες και όταν συνοδεύει τους guest τραγουδιστές. Οι DevilDriver είναι ένα από τα καλά σχήματα του χώρου όμως πιστεύω πως για να φέρουν εις πέρας μια τέτοια προσπάθεια θα έπρεπε να του ρίξουν μερικές σκέψεις ακόμα.

Γιώργος Γράντης    

Copyright 2021. All Right Reserved.