MARQUIS DE SADE - Chapter II

MARQUIS DE SADE - Chapter II

Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ ήταν ένας Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του 18ου αιώνα με περίεργες σεξουαλικές προτιμήσεις, αλλά οι εν λόγω μουσικοί που κρύβονται πίσω από το όνομα του προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για τους μύστες της NWOBHM σκηνής έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως αφού μπορεί να μην κυκλοφόρησε τεράστια ποσότητα τραγουδιών αλλά ότι κυκλοφόρησε υπήρξε ποιοτικό και δυσεύρετο.

Μπορεί να ονομάζουν την κυκλοφορία τους αυτή ως δεύτερο κεφάλαιο αλλά στην ουσία είναι το ντεμπούτο τους. Ένα ντεμπούτο που ήρθε έπειτα από 42 χρόνια από το demo που κυκλοφόρησαν το 1981. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εν λόγω κύριοι το κάλιο αργά παρά ποτέ το πήγαν σε άλλο επίπεδο.

Ζούμε σε εποχές που έχουμε συνηθίσει τα συγκροτήματα να κυκλοφορούν δουλειές σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μας «αφήνουν» τον χρόνο να ακούσουμε και να εμβαθύνουμε σε μια κυκλοφορία όσο θέλουμε. Ευτυχώς που υπάρχουν συγκροτήματα σαν τους MARQUIS DE SADE που βάζουν σε προτεραιότητα την ποιότητα κι όχι την ποσότητα.

Πρόκειται πραγματικά για έναν πολύ όμορφο δίσκο που μέσα από την αμεσότητά του αναδεικνύει αρκετές φορές προοδευτική διάθεση και μια ποικιλία επιρροών που όχι μόνο διατηρεί το ενδιαφέρον του ακροατή ακέραιο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, αλλά εντυπωσιάζει με την φυσικότητα που συνδυάζει διάφορα μουσικά είδη χωρίς ποτέ να χάνει το κλασσικό heavy metal χαρακτήρα του.

Να μιλήσω για την σύνθεση που ανοίγει τον δίσκο με τίτλο «Belvedere» που έχει μια ανέμελη hard rock διάθεση ή την σύνθεση «Now I Lay Me Down» που έχει κάτι από το «port royal» των RUNNING WILD και την “αλητεία” των SAXON. Η δε σύνθεση «Fortress of Solitude» είναι συναισθηματικά φορτισμένη και σε κάνει να σκεφτείς τους SAVATAGE (τουλάχιστον εμένα). Επίσης ενδιαφέρουσα σύνθεση αυτή με τον τίτλο «The Moon's Glow» που είναι κλασσικό heavy metal με έντονο 70’s στυλ στα πλήκτρα (hamond) και την χρήση σχεδόν black metal φωνητικών σε σημεία. Και θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι επ’ αόριστον, αλλά το ζητούμενο είναι να σας δώσω μια εικόνα της κυκλοφορίας προκειμένου να σας παρακινήσω να την ακούσετε κι εσείς και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, οπότε σταματάω εδώ.

Αν πρέπει να κλείσω την παρουσίαση αυτή με κάποιο συμπέρασμα, τότε αυτό είναι την εντύπωση που μου προκάλεσε η ικανότητα των MARQUIS DE SADE να διατηρήσουν μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια αναλλοίωτο τον NWOBHM χαρακτήρα του ήχου τους και να τον προσαρμόσουν στην σύγχρονη εποχή χωρίς να καταφεύγουν σε φτηνές «μοντερνιές». Επίσης με εντυπωσιάζει το πάθος των μουσικών για τον ήχο αυτόν ο οποίος φιλτράρεται με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο μέσα από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια ουσιαστική, ποιοτική και πάνω από όλα όμορφη κυκλοφορία που θα σας κερδίσει με την πρώτη κιόλας ακρόαση και κάθε φορά που θα την ακούτε θα ανακαλύπτετε ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες στις συνθέσεις που περιέχει. Αν λογαριάζετε, λοιπόν, τον εαυτό σας ως φίλο του NWOBHM ήχου τότε αυτή η κυκλοφορία έχει σίγουρα μια θέση στην συλλογή σας.

Copyright 2024. All Right Reserved.