THE MOTHER SALVATION WE NEED IS HERE ...

Pain Of Salvation - Reasons (official video)

Οι Σουηδοί γίγαντες του progressive Pain Of Salvation έρχονται στις 20 του Οκτώβρη στο Piraeus Academy 117 για μια ζωντανή εμφάνιση, απεικόνιση, επιθεώρηση της τριάντα τετράχρονης πορείας τους, αν μετρήσουμε και τα πρώτα επτά χρόνια τους ως Reality. Από το 1991 πήραν το γνωστό σε όλους μας όνομα. Daniel Gildenlöw, φωνή, κιθάρα, τώρα πια και άλλα έγχορδα, αλλά κυρίως η ψυχή και το μυαλό της μπάντας.Johan Hallgren, παλαιός κιθαρίστας που ξανά ένιωσε και ξαναμπήκε. Léo Margarit, για μια δεκαετία και κάτι απλά ο ντράμερ. Daniel Karlsson, οργανίστας στην τελευταία τους εποχή. Και ο μπασίστας, και αυτός της τελευταίας εποχής Gustaf Hielm. Αυτή είναι η τωρινή παρέα των Pain Of Salvation.

Τι να αναμένουμε λοιπόν εκείνη την βραδιά από τους Pain Of Salvation.

Και ερχόμαστε στον κύριο λόγω της εμφάνισης τους  που είναι η προώθηση του τελευταίου τους δίσκου ‘’In the Passing Light of Day’’, για την οποία γίνεται η περιοδεία που τους φέρνει και από τα μέρη μας. Δίσκος που έκανε, σε οπαδούς τους και όχι μόνο, ιδιαίτερη αίσθηση με κομματάτες σαν τα ‘’Meaningless’’, ‘’Silent Gold'’ ‘’Full Throttle Tribe’’, ‘’The Taming of a Beast’’, ‘’Reasons’’ και φυσικά το ομώνυμο ‘’In the Passing Light of Day’’. Και φυσικά δεν αναμένουμε, ανυπομονούμε να ακούσουμε τα νέα κομμάτια, ζωντανά.

Αλλά και πόσα θα θέλουμε να ξανά ακούσουμε από την θρυλική περίοδο των πρώτων τεσσάρων δίσκων τους, ‘’Entropia’’ 1997, ‘’One Hour By The Concrete Lake’’ 1998, ‘’The Perfect Element’’ 2000 και ‘’Remedy Lane’’ 2002? Προφανώς  πολλά. Εκεί έχτισαν τον metal από την μία και εξόχως προοδευτικό από την άλλη, χαρακτήρα τους. Κομματάρες όπως τα ‘’! (Foreword)’’, ‘’Winning A War’’, ‘’Nightmist’’ ‘’Handfull Of Nothing’’, ‘’Pilgrim’’, ‘’Falling’’, ‘’Beyond The Pale’’ ή το  ‘’Chain Sling’’ θα θέλαμε να φωτίσουν την βραδιά.

Φυσικά δεν έμειναν σε αυτήν τους την επιτυχία. Αλλά τόλμησαν να βάλουν μια ιστορία στο επόμενο βήμα τους ‘’Be’’. Μια ιστορία που σε πηγαίνει με τα λόγια των κομματιών σε άλλη φάση. Εκεί θα αναμέναμε ολόκληρη την απόδοση του, αλλά μάλλον θα πιέζαμε την τύχη μας υπερβολικά. Και ούτε εκεί έμειναν. Προχώρησαν σε μια αναζήτηση νέων ήχων, για αυτό είναι και προοδευτικοί, αλλά και άλλων ανησυχιών, με το αμφιλεγόμενο και για μένα αδικημένο ‘’Scarsick’’ του 2007. Εγώ θα αναμένω και από το ‘’Scarsick’’ κάποια πράγματα και νομίζω ότι θα δικαιωθώ για την προσμονή μου. Ένα ‘’Disko Queen’’ ή ‘’America’’, τουλάχιστον βρε Daniel. Να χορέψουμε και λιγάκι, γιατί όχι άλλωστε.

Λίγα χρόνια πέρασαν και το ξανά άλλαξαν το ριζικό τους. Δυο δίσκοι, δυο ιστορίες, δυο εξαιρετικοί σύντροφοι για μοναχικές πάντως ακροάσεις, ‘’Road Salt I’’ & ‘’Road Salt ‘’ του 2010 και 2011 αντίστοιχα. Και εκεί κάποιες στιγμές ξεχώρισαν μέσα στο καλό σύνολο και των δυο δίσκων. Το ‘’Linoleum’’ για παράδειγμα, ή το ‘’Sleeping Under the Stars’’, από το πρώτο μέρος. Τα “Softly She Cries”, “To The Shoreline” και “Mortar Grind” από το πιο αγαπημένο μου δεύτερο μέρος.

Το 2014, αλλάζουν λογότυπο και γίνεται πολύ όμορφο και κυκλοφορούν  το ‘’Falling Home’’ με ίσως το πιο όμορφο και ουσιαστικό εξώφυλλο. Ένας ακουστικός δίσκος. Μια άλλη οπτική να δουν – παίξουν ακούσουν παλιά τους κομμάτια. Έχει και ‘’Holy Diver’’ και ‘’Purfect Day’’ τιμώντας τον Dio και Lou Reed αντίστοιχα.  Στους περισσότερους οπαδούς άρεσε.

Με μια τέτοια πορεία, αναμένεται μεγάλο, από κάθε άποψη, live. Και με τέτοιους ύμνους που έχουν οι Pain Of Salvation, τι αναμένουμε τελικά.  Να κάνουμε όλοι μαζί, μπάντα και κοινό, με την ενέργεια που θα κυλάει μεταξύ μπάντας και οπαδών την βραδιά ομορφότερη.

Και έτσι θα γίνει. Και θα είναι ήδη από την αρχή όλα καλά και όμορφα γιατί την βραδιά θα ανοίξουν οι Mother Of Millions του George Prokopiou, γνωστού μας από το progressive rock/metal σχήμα του, τους Poem. Ξεκίνησαν το 2008 και έχουν δυο δίσκους στο ενεργητικό τους, ‘’Human’’ του 2014 και ‘’Sigma’’ του 2017. Αναμένεται να δώσουν με τον μεστό - ζεστό τους ήχο μια πολύ καλή έναρξη, ένα δυνατό προσάναμμά,  που δεν θα αφήσει και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, από όσους θα βρεθούν στις 20 του Οκτώβρη στο στέκι μας πια στην Πειραιώς.

Την σκυτάλη θα την πάρουν οι Need. Οι Need είναι ένα άκρως προοδευτικό, αλλά και κατ’ουσίαν και heavy και metal συγκρότημα. Και μας το έχουν δείξει με εμφατικό τρόπο και με τους τέσσερις ολοκληρωμένους δίσκους τους: ‘’The Wisdom Machine’’ του 2006. ‘’Siamese God’’ του 2009. Το διαμάντι δίσκο, με το υπέροχο ομώνυμο κομμάτι και όχι μόνο ‘’Orvam – A Song For Home’’ του 2014. Και τον πιο πρόσφατο, που και αυτός δικαίωσε τις προσδοκίες μας ‘’Haigaiamas: A Song For Freedom’’ του 2017. Αλλά και πάνω στο σανίδι έχουν δείξει, με τον καλύτερο τρόπο ποιοι είναι. Και στις διάφορες support εμφανίσεις, με Evergrey ή με τους Fates Warning και φαντάζομαι και στην παρούσα. Όπως και σε ξεχωριστά headline shows. Άρα και εδώ θα γεμίσουν την σκηνή με τις heavy φατσούλες τους και την ψυχή μας με ατόφιο metal.

Όλα αυτά θα συμβούν στην σκηνή του Piraeus Academy 117. Μια progressive metal/rock πανδαισία. Ένα μπουκέτο από υπέροχα κομμάτια , παικταράδες μουσικούς και ευτυχείς οπαδούς που θα δώσουν οι μεν στους δε τέτοια ενέργεια και χαρά που θα είναι μια νύχτα που θα θυμούνται και θα θυμόμαστε όλοι.

Στέφανος Στεφανίδης

Copyright 2024. All Right Reserved.