KREATOR LIVE IN ATHENS 2018

Τα live της Κυριακής, όπως έχω πει αρκετές φορές, είναι τα πιο δύσκολα για το κοινό που θελει να τα παρακολουθήσει. Είναι δύσκολα, κυρίως για το λόγο ότι ακολουθεί η τσαγκαρο-Δευτέρα και πως θα πας για δουλειά το πρωί. Συνήθως όμως είναι τα πιο ωραία, και το χθεσινό live δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η τριάδα DagobaVaderKreator έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και μας προσέφερε ένα live υψηλού επιπέδου.

Μπαίνοντας γρήγορα στο διά ταύτα, οι Dagoba είχαν ήδη ξεκινήσει και ο κόσμος έξω ήταν αρκετός και όλο μεγάλωνε σε αριθμό. Για να μην μακρυγορούμε, κατάφερα να δω το τελευταίο τέταρτο των Γάλλων metallers. Οι Γάλλοι μετρούν είκοσι χρόνια παρουσίας στην σκηνή, αλλά να μην το παίζω έξυπνος, δεν είχε τύχει να ασχοληθώ ποτέ μου μαζί τους. Βέβαια στα δεκαπέντε λεπτά που τους παρακολούθησα, κατάφερα να βγάλω κάποια συμπεράσματα. Το συγκρότημα είχε φουλ ενέργεια, μεγάλη επικοινωνία με το κοινό και ο κόσμος έδειχνε να διασκεδάζει, με φόντο τις groove/industrial συνθέσεις του συγκροτήματος. Δεν είναι όμως η μπάντα που με ταρακούνησε με τις συνθέσεις της, αλλά είναι αυστηρά προσωπική μου γνώμη αυτό. Το αποτελεσμα όμως ήταν θετικό, γιατί ζέσταναν για τα καλά τον κόσμο, που έμπαινε με αμείωτο ρυθμό στο Piraeus Academy.

Πριν μπω στο κομμάτι Vader, για άλλη μία φορά θα σταθώ, στο πόσο καλό ήχο είχε στο σύνολο της και αυτή η συναυλία. Επίσης μου αρεσει πάρα πολύ έτσι κατηφορική όπως είναι η αρενα του, όπου δύσκολα θα πεις δεν βλέπω.

Πίσω στα του live, αφού τελείωσαν λοιπόν οι Dagoba, χειροκροτούμενοι αρκετά θερμά, ακολούθως έγινε το καθιερωμένο ξήλωμα και στήσιμο σκηνής, για να υποδεχτεί τους Vader. Να πούμε για οσους δεν είναι πληροφορημένοι,  ότι οι Vader πήραν την θέση των Decapitated, λόγω της γνωστής υπόθεσης με το βιασμό.

Τους Vader τους πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο να περιοδεύουν για τα 25 χρόνια (αν δεν κάνω λάθος) της πρώτης τους κυκλοφορίας, The Ultimate Incantation. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, το setlist βασίστηκε πάνω σε αυτό το άλμπουμ. Πολύ καλός ήχος (όπως προείπαμε), άρτιο παίξιμο και φυσικά, τι άλλο, detah metal δεκαετίας ‘90.   Απλά τα πράγματα, όταν κατέχεις το αντικείμενο (και οι Vader το κατέχουν στο μέγιστο βαθμό) ξεσηκώνεις κανονικά και τον τελευταίο θεατή. Σίγουρα αν δεν τους πετυχαίναμε σε επετειακό δισκου live θα ήταν πολύ διαφορετικά, αλλά δεν μας χάλασε κιόλας.

Πάμε τώρα στο μεγάλο όνομα της βραδιάς, τους Kreator. Ένα από τα σχήματα που έχουν τιμήσει την Ελλάδα άπειρες φορές και το κοινό ανταποκρίνεται πάντα όποτε ανακοινώνεται ζωντανή τους εμφάνιση. Είναι από τα συγκροτήματα εγγύηση σε ζωντανή εμφάνιση (όχι ότι πάνε πίσω και οι κυκλοφορίες τους).

Η περιοδεία τους λοιπόν για το Gods Of Violence (27/1/2017), πέρασε  αυτό το Σαββατοκύριακο και από την Ελλάδα και η Κυριακή ήταν η μέρα της Αθήνας. Πολύ ωραίο στήσιμο σκηνής και οι Kreator σε μεγάλη φόρμα όπως πάντα. Από το πρώτο κομμάτι,  Phantom Antichrist,  μέχρι και το τελευταίο, σε κατάσταση δεν αφήνω τίποτα όρθιο,  Pleasure Τo Κill, το Piraeus Academy μπίστηξε κανονικά. Μόνιμα moshpits, crowd surfings και φουλ τραγούδι, ειδικά στα ρεφρέν. Πραγματικά σαρωτικοί και ισοπεδωτικοί.

Για την ιστορία σας αναφέρω με τυχαία σειρά κομμάτια, Hail to the hordes, Enemy of God, Civilization Collapse, People of the lie, Flag of hate, Total Death (ναι αυτό από το Endless pain), Satan is real, Phobia, Hordes of chaos, Violent revolution, Tolitarian Terror, Fallen brother,  όπου μετά από όλο αυτό το μακελειό, έκλεισαν με Betrayer και Pleasure to Kill.

Η πλούσια δισκογραφία τους, τους επιτρέπει να κάνουν διάφορες επιλογές για setlist, είτε έχουν νέο δίσκο είτε όχι. Θα μπορούσε κάποιος να γκρινιάξει για τις παραπάνω επιλογές κομματιών;  Ναι, βεβαίως. Γιατί υπάρχουν για τον καθένα μας ξεχωριστά, αγαπημένα άλμπουμς και φυσικά πάντα έχουμε την κάψα να ακούσουμε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια. Μπορεί να έλειψε ένα Tormentor ή ένα Extreme Aggressions, προσωπικά  (για να γκρινιάξω και ‘γω λίγο) θα ήθελα κάτι παραπάνω από  το Coma of souls ή ακομα από το Renewal ή ακόμα και το Endorama. Όμως η άριστη γερμανική μηχανή που ακούει στο όνομα Kreator δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια για γκρίνια. Κατάφεραν για άλλη μία φορά να ευχαριστήσουν τον κόσμο που τους τίμησε αυτό το βράδυ της Κυριακής. Πιστεύω ότι έχουν κι άλλα χρόνια ακόμα στην πλάτη τους, για να μας χαρίσουν και άλλους καλούς δίσκους και μεγάλες εμφανίσεις.

Kreator will return” φωνάζει ο Mille στο τέλος και ξέρουμε ότι το εννοεί. See you next time!

Live Report: Λουκάς Κάκος
Photos: Νώντας Εμμανουήλ Photorocking 

Copyright 2022. All Right Reserved.