Uriah Heep - Firefly

ΑΠΛΑ Ο ΔΕΚΑΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ URIAH HEEP

To ‘’Firefly’’ είναι το δέκατο άλμπουμ των Βρετανών Uriah Heep και βγήκε το 1977. Για να είμαι ακριβής κυκλοφόρησε μέσω της ανεξάρτητης Bronge Records και της ένδοξης πολυεθνικής υπερεταιρίας Warner Bros Records τον Φλεβάρη του 1977. Και είχαν προηγηθεί δισκάρες. Και τι δισκάρες. Μόνο τους πρώτους πέντε δίσκους ‘’...Very 'Eavy ...Very 'Umble’’ του 1970, ‘’Salisbury’’ του 1971, ‘’Look at Yourself’’ του 1971, ‘’Demons and Wizards’’ του 1972 και ‘’The Magician's Birthday’’ να πάρεις έχεις πέντε καριέρες ζωής άλλων σχημάτων. Και αυτά που ακολούθησαν έχουν μια ιδιαίτερη σχέση στην δισκογραφία του σχήματος. Τα ‘’Sweet Freedom’’ του 1973, ‘’Wonderworld’’ του 1974, ‘’Return to Fantasy του 1975 και ‘’High and Mighty’’ του 1976, είναι για την ιστορία τα άλλα τέσσερα των 70ς.

Οι κιθαρίστας Mick Box, o οργανίστας - κιθαρίστας Ken Hensley (r.i.p. 4/11/2020), και ο τυμπανιστής Lee "The Bear" Kerslake (r.i.p. 19/06/2020 ) και σαν δημιουργοί. Και νέοι τότε Trevor Bolder στο μπάσο και John Lawton στην φωνή, που αντικατέστησε τον David Byron (r.i.p. 28/02/1985), ήταν για το 1977 και το ‘’Firefly’’ το line up των Uriah Heep. Παραγωγός, ο μόνιμος παραγωγώς των δίσκων τους, τον καιρό εκείνο, Βρετανός Gerry Bron.

Ένα εξώφυλλο, με την χειμαρρώδη αισιοδοξία και την ομορφιά του ουράνιου τόξου και του πετάγματος όλο και πιο ψηλά, μας δίνει το στίγμα των Uriah Heep στο ‘’Firefly’’. Κάτι που πιστοποιεί το "The Hanging Tree", μια σύνθεση του Hensley, που μπαίνει με την κλασική prog rock μορφή εκείνων των καιρών. Με αντίστοιχη διάθεση και τα πλήκτρα να βγάζουν μια όμορφη μελωδία συνεχίζει το "Been Away Too Long", που μπαίνει σε πιο hard rock μονοπάτια. Σε αυτά τα μονοπάτια βαδίζει το ‘’Who Needs Me’’, μια σύνθεση του Lee Kerslake, με ένα συγκλονιστικό solo, από τα καλύτερα του Mick Box, να του βάζει φωτιά. Το ‘’Wise Man’’, ίσον blues man, στο τέλος της Α’ Πλευράς, είναι το πρώτο από τα δύο single του ‘’Firefly’’. Το άλλο φυσικά είναι το ‘’Sympathy’’. Στο οποίο η κιθάρα βγάζει έναν απίστευτο ήχο που διεγείρει αισθήσεις και συναισθήματα. Έρχεται και μια ιδιαίτερα τρυφερή ερμηνεία του Lawton και ολοκληρώνεται το θαύμα. Μιλάμε για το πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι του ‘’Firefly’’ και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια των Uriah Heep. Κομμάτι που πολλοί ξέρουν και σιγοτραγουδούν, κυρίως το solo που μπαίνει στην αρχή αλλά είναι πιθανόν να μην ξέρουν την ίδια την μπάντα. Κάπως άδικο πάντως αυτό. Η Β’ Πλευρά όμως είχε ξεκινήσει με το heavy rock "Do You Know" και το prog rock "Rollin' On", κομμάτια που πιστοποιούν πόσο σπουδαίοι είναι οι Uriah Heep και κλείνει με το ομώνυμο ‘’Firefly’’. Ένα κομμάτι που μπαίνει ήσυχα και αγριο – bluesεύει πιο μετά, για να κλείσει με ακουστικές κιθάρες και φωνητικά από όλους.

Οι Uriah Heep κυκλοφόρησαν μέσα στα 70ς μια ντουζίνα δίσκους. Αφού την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ο ενδέκατος ‘’Innocent Victim’’ και την επόμενη χρονιά το πολύ καλό ‘’Fallen Angel’’. Οργασμός δημιουργίας δηλαδή. Με το ‘’Firefly’’ οι Uriah Heep βάζουν το prog rock με το hard rock στην ίδια μουσική πρόταση και είναι από τους πολύ καλούς δίσκους, χωρίς να είναι ο καλύτερος τους, εκείνης της περιόδου και έτσι δεν λείπει από την δισκοθήκη από όλους αυτούς που αγαπούν τα 70ς και ειδικότερα τους ίδιους τους Uriah Heep.

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.