Brocas Helm - Black Death

Brocas Helm - Black Death

Επικό Heavy Metal δηλώνουν πολλοί ότι παίζουν αλλά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που κάτι τέτοιο ισχύει. Δεν αρκεί μόνο επικό στιχουργικό περιεχόμενο, πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο μουσικό συναίσθημα και μεράκι. Και οι Αμερικανοί Brocas Helm τα είχανε όλα και με το παραπάνω. Όπως και τεράστια ατυχία σε πολλά θέματα. Μια από τις παλαιότερες μπάντες του είδους, γεννημένη στο αρχαίο 1982. Σύντομα χάρη στο τρομερό πρώτο ντέμο της, απόκτησε συμβόλαιο με την Death Strike/Steamhammer και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο ‘’Into The Battle’’ το 1984. Όπως λέει και ο τίτλος, ο δίσκος είναι ένα κομψοτέχνημα επικού heavy metal, γεννημένο να ακούγεται πριν, κατά την διάρκεια και μετά την μάχη, αναλόγως τραγουδιού. Προβλήματα με την εταιρία λύνουν το συμβόλαιο και η μπάντα αφού κυκλοφορήσει ένα δεύτερο ντέμο και προσθέσει και ένα δεύτερο κιθαρίστα (πλέον κουαρτέτο, για μια και μοναδική φορά) κυκλοφορεί μόνη της το 1988 τον απίστευτα τρομερό ‘’Black Death’’ δίσκο και όλα αγγίζουν το ζενίθ και πάλι. Η μπάντα δυστυχώς χάνεται στην αφάνεια και μόνο λίγοι υποψιασμένοι και ψαγμένοι ασχολούνται με αυτούς. Η μπάντα συνεχίζει να παράγει μουσική και να παίζει και το τρίτο και πιο ώριμο άλμπουμ τους βγαίνει πολλά χρόνια αργότερα (2004) με παλιότερο υλικό από τα χρόνια που περάσανε. Δεν συζητιέται καν για το πόσο τέλειος είναι και αυτός ο δίσκος. Βλέπεις Brocas Helm, είναι (κάτι παραπάνω από πολύ) καλό.

Η μπάντα ήταν και είναι πάντα δεμένη. Τριάντα πέντε χρόνια μετά και το τρίο είναι ακόμα μαζί. Τόσο δυνατά. Στο συγκεκριμένο δίσκο είχαν δεχτεί στον στενό κλυκλο τους και ένα τέταρτο μέλος. Και τον δεχτήκανε με ανοιχτές αγκάλες. Μαζί , και οι τέσσερις συνθέσανε όλα τα τραγούδια του δίσκου. Η ίδια η μπάντα έκανε την παραγωγή, οι ίδιοι τους μηχανικούς ήχου, ηχογράφησαν το δυναμικό υλικό τους κάτω από το στοιχειωμένο φεγγάρι στα Caverns Of Thunder Studios, το ν προσωπικό τους χώρο δηλαδή. Και τι υλικό ηχογράφησαν…Διακρίνεται το ότι όλες οι συνθέσεις τους βγήκαν φυσικά, με την μία. Χωρίς προσθήκες και τεχνολογικά τερτίπια. Γρήγορα, σύντομα, ρυθμικά τραγούδια, όπως αρμόζει σε επικά τραγούδια. Με ήχο από οκτακάναλο, που ακούγεται μοναδικός χάρη στο μεράκι και την όρεξη της μπάντας, και πάνω από όλα την φυσικότητα και την τιμιότητα. Μουσική δύναμη από μέσα με όλα τα όργανα να έχουν την τιμητική τους, χορταίνεις να ακούς το μπάσο με το ευλογημένο παραλήρημα του ή τύμπανα που σκρολάρουν πάνω στον επικό ήχο. Δεν συζητιέται ότι τα συγκεκριμένα riffs είναι προσευχές στους Θεούς της επικοσύνης και του Θανάτου. Και μια περίεργη, μοναδική φωνή που ταιριάζει απόλυτα όσο και παραξενεύει κάποιους σε συνάρτηση με σχετικούς στίχους γραμμένους από τον μυστακοφόρο μπασίστα.

Είναι απίστευτο πως μέσα σε μισή ώρα μπορεί να συλληφθεί ένα θαύμα, ένας ακόλουθος μιας ζωής. Οκτώ εξαιρετικές συνθέσεις αποκαλύπτουν τα μαγικά συστατικά για μια επική ηχητική μάχη. Δεν γίνεται να ακούσετε το ‘Fly High’’ ή το ‘’ Hell’s Whip’’ και να μην σηκώσετε το νοητικό σας ξίφος στον αέρα. Οι κιθάρες δουλεύουν σαν τσεκούρια που πετσοκόβουν τον αέρα, τα δάκτυλα γλιστρούνε σαν να κρατούν δολοφόνοι επιδέξια τα εγχειρίδια τους και να στα καρφώνουν στην καρδιά. Στο ‘’The Chemist’’ μυρίζει και Μεσαίωνα για όσους αρέσκονται σε τέτοια ακούσματα μα είναι αδικία να ξεχωρίσεις αυτή την σύνθεση όταν υπάρχουν τα μαγευτικά ‘’Prepare For Battle’’, ‘’Fall Of The Curtain’’ ή το ομώνυμο που λειτουργούν σαν την ηχώ της Αποκάλυψης. Έγερση ευγενών και πρωτόγονων συναισθημάτων ταυτόχρονα, χάρη στην ηλεκτρική καρέκλα των Brocas Helm. Το Μονοπάτι του Μαύρου Θανάτου σας περιμένει να το διαβείτε.

Copyright 2022. All Right Reserved.