Chryztyne - Tales of Paradise

CHRYZTYNE (GER) - Tales Of Paradise (1993) Full Album

Chryztyne-Tales of Paradise

Αυτές τις μέρες της κλεισούρας, ο καθένας μας βρίσκει τρόπους να περνά την ώρα μέσα στο σπίτι του. Προσωπικά ξεψαχνίζω την δισκοθήκη μου και νοσταλγώ. Κάθε αγορά-απόκτηση-ανακάλυψη-ακρόαση μου φέρνει το μυαλό διάφορες ιστορίες. Νοσταλγία.Σαν να ανοίγεις ένα φωτογραφικό άλμπουμ και να κοιτάς τον εαυτό σου τα παλιότερα χρόνια. Το ένα από τα δισκάκια που έβγαλα και άκουσα ήταν το ‘’Tales Of Paradise’’ των Chryztyne. Ένα κοριτσάκι με το σκυλί για εξώφυλλο μου θύμισε την όλη διαδικασία αυτού που έκανα. Διαβάζοντας και ένα ‘’πρόλογο’’ που έχει μέσα, μιλάει για μια κουρασμένη κοπέλα που ενώ πίνει τον καφέ της κοιτώντας από το μπαλκόνι κάνει νοσταλγικές σκέψεις (σας θυμίζουν τίποτα τέτοιες καταστάσεις) μέχρι που το μάτι της πέφτει σε ένα βιβλίο που αρχίζει να το διαβάζει και την απόρροφά. Το βιβλίο λεγόταν ‘’Tales Of Paradise’’. Οι Γερμανοί Chryztyne ιδρύθηκαν το 1990 στο Karlsruhe, Baden-Württemberg και το 1992 έβγαλαν το ep ‘’ In The Darkness Of The Night'' σε κασέτα (το οποίο αργότερα επανακυκλοφόρησε από την Pila Music). To 1993 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο και μοναδικό τους δίσκο ‘’ Tales Of Paradise’’ ενώ ένα χρόνο είδαμε και το βίντεο του ‘’Born In The Fire’’. Χριτιανικό, μελωδικό heavy metal. Η πενταμελής μπάντα έκανε ένα τουρνέ 15 μηνών στην Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία με άπειρες συναυλίες, εμφανίσεις σε ράδιο και τηλεόραση  καθώς επίσης και το τραγούδι ‘’ Remember You’’ μπήκε στη συλλογή Heavenly Metal Ballads του 1994. Το 1995 αντικαταστάθηκε ο τραγουδιστής τους και ένα χρόνο αργότερα ο ντράμερ τους ενώ το οριστικό τέλος λόγω μουσικών διαφορών (αν και είχαν ετοιμάσει προπαραγωγή για ένα δεύτερο άλμπουμ) ήρθε το 1997.

Για όλους εμάς που λατρεύουμε το μελωδικό heavy metal που αγγίζει μέχρι και τα όρια του AOR, οι Chryztyne είναι βάλσαμο. Ξέρουν να περνούν καλά παίζοντας μουσική και αυτό περνάει και στον ακροατή. Ότι πρέπει για να ανοίξετε ένα κρασάκι και να κάτσετε σε μια γωνία μόνοι σας αγναντεύοντας το υπερπέραν αφήνοντας τις μελωδίες τους να σας χαιδέψουν κυριολεκτικά τα αυτιά. Παραδεισένια φωνητικά, αγγελικές μελωδίες από κιθάρες και πλήκτρα. Μετάβαση από αρμονία σε αρμονία δίχως τέλος. Όμορφοι, θετικοί στίχοι από τον τραγουδιστή της μπάντας, Schepp, ο οποίος είναι υπέυθυνος και για τις περισσότερες συνθέσεις ( μόνο τρεις από τις έντεκα μοιράζεται τα εύσημα με άλλους). Ατάραχοι ρυθμοί που έχουν μοναδικό σκοπό να αφήσουν τις μελωδίες των άλλων να καρποφορήσουν. Χαρούμενα τραγούδια που εξυμνούν την Μουσική. Γεμάτο μελωδικές παγίδες ώστε να πέσεις επιτηδευμένα πάνω τους και να πονέσεις ευχάριστα. Και μιας και μιλάμε για κάτι παράδοξο, ακούστε τη μπαλάντα ‘’Remember you’’ που θα σας προκαλέσει ψυχικό πόνο και γλυκόπικρα συναισθήματα, είτε με το στιχουργικό είτε με το ηχητικό του περιεχόμενο. Ότι πρέπει για τους λάτρεις των Europe…

Σε τέτοιου είδους συγκροτήματα, είναι πολύ σημαντική η φωνή της μπάντας. Και η φωνή του Schepp παίζει ουράνια μπάλα. Ο τύπος θα μπορούσε να κουβαλάει τον σταυρό των συνθέσεων μόνος του βασισμένος στις φωνητικές του μελωδίες και ίσως μια ακουστική κιθάρα που θα γρατσουνούσε. Τόσο καλός. Βέβαια ο Mathis Loris γνωρίζει πως να δημιουργεί ωκεανούς από χαρμόσυνους ήχους που θα γλυκαίνουν τη ζωή σου. Ξέρει και γνωρίζει πως να σε καθοδηγεί στην πιο σκληρή πλευρά της απόλαυσης όσο τα εθιστικά πλήκτρα του Kessel χρωματίζουν την ηχητική συμμετρία με τα πιο έντονα και πιο εύφορα χρώματα. Τόσες εξαρτησιογόνες συνθέσεις που δεν ξέρεις σε ποια να πρωτοκολλήσεις. Μόνο τη φωνητική επωδό του ‘’ All That You've Got’’ που ανοίγει το τραγούδι να ακούσεις, έχεις αγκιστρωθεί. Μόνο το ‘’Mama Doesn't Know’’ που έχει ένα Αμερικανιζέ hard rock ύφος δεν με προσυλκύει από όλο τον δίσκο.  Ακούστε το ’‘Tales Of Paradise’’ και δείτε πόση μελωδία μπορείτε να αντέξετε μέσα σας.

Copyright 2023. All Right Reserved.