Detest - Dorval

Detest - Dorval (1994) FULL ALBUM

Detest-Dorval

Στην ερώτηση αν το death metal και τα concept θέματα είναι συμβατά, σαφώς και η απάντηση είναι θετική. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έχουν γίνει και πολλές προσπάθειες τέτοιου είδους.Τα ''Crimson'' των Edge Of Sanity στα σίγουρα αν και πολύ προχώ για τον συγκεκριμένο ήχο. Τα ίδια θα έλεγα και για το ''The Key'' των Nocturnus ή το ''Still Life'' των Opeth. Το ''Whoracle'' των In Flames πολύ μελωδικό, το ''Neurothrone'' των Crionics πολύ μέτριο σαν αποτέλεσμα. Ευτυχώς υπάρχει και το ''Dorval'' των Δανών Detest. Death metal όπως πρέπει και βασισμένο στο κόμικ του Γάλλου Caza (aka Philippe Cazaumayou, γραφιά και στο HEAVY METAL κόμικ περιοδικό ) ''Lailah'' του 1988. Οι Detest ξεκίνησαν το 1990 και σύντομα έβγαλαν το πρώτο τους demo με τέσσερα τραγούδια. Στο επόμενο τους υλικό (1992), ήδη η ιδέα του κόνσεπτ τους βασάνιζε και δούλευαν πάνω σε αυτό συμπεριλαμβάνοντας το τραγούδι ''Gathering Of Darkness'' , το ίδιο που θα έκλεινε την ιστορία της Dorval ιστορίας στο ντεμπούτο τους το 1994. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την μικρή Progress Red Labels πριν αδειοδοτηθεί και στην Nuclear Blast. Το 1995,αλλάζει η σύνθεση της μπάντας κατά πολύ (με βασικότερη φυγή του Petersen-κιθαρίστα) βγάζουν ακόμα ένα demo με νέα τραγούδια για την εταιρία τους ώστε να το κυκλοφορήσει αργότερα με επιπλέον τραγούδια ως τον δεύτερο τους δίσκο, πράγμα όμως που δεν θα συμβεί ποτέ και η μπάντα θα διαλυθεί.

Μιας και γράφουμε  για ένα κόνσεπτ άλμπουμ, ας ξεκινήσουμε με το στιχουργικό κομμάτι.Dorval λέγεται ένας  πλανήτης-κόσμος που δέχεται επίθεση από εξωγήινους καταστροφείς. Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω κάποιου είδους χαλάστρα, περιορίζομαι να γράψω ότι στο εξώφυλλο απεικονίζεται η τελευταία κάτοικος της Dorval που παίρνει εκδίκηση από τον στρατηγό Aries των επιτιθέμενων. Στο μουσικό κομμάτι από την άλλη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αργό, βάρβαρο και ογκώδες death metal. Χωρίς δάφνες πρωτοτυπίας (1994, όλοι οι σοκαριστικοί δίσκοι του είδους έχουν προηγηθεί χρονικά), παραδίδουν βίαιο στίχο και μουσική, ένα ηχητικό τέρας που παίρνει σάρκα και οστά σε έντεκα (+δυο παλαιότερες, άσχετες με το κόνσεπτ)  συνθέσεις.

Το ‘’Dorval’’ είναι ένας ολοκληρωμένος δίσκος από όλες τις απόψεις. Η παραγωγή αναδίδει ένα άρωμα σήψης, τα effects ένα sci-fi φάσμα και οι τέσσερις μουσικοί είναι διψασμένοι για ήχους μίσους και σφοδρότητας. Κάθε τραγούδι τους και ένας αιματηρός, σάπιος πάπυρος όπως πρωτογράφτηκε από μπάντες σαν τους Obituary. Η καταχθόνια φύση τους πολεμά την ανθρώπινη φύση με νικητή την πρώτη και μουσικά αποτελέσματα ικανά να σε πάρουν από αυτόν τον ένα άρρωστο κόσμο και να σε παρασύρουν σε ένα αντίστοιχο φανταστικό. Κτηνώδεις φωνητικά, riffs από άλλες διαστάσεις και ρυθμούς με μοναδικό στόχο το γκρέμισμα. Μια αδιάκοπη μάχη όλων αυτών, χωρίς βιασύνη, χωρίς υπεκφυγές. Ένας σκοτεινός στρατός από riffs που παρελαύνει  και δημιουργεί μουσική για χαμένες ψυχές. Δώστε πόνο στα αυτιά και στην υπόλοιπη σάρκα σας ακούγοντας βαρβαρότητες με ονόματα όπως ‘’Defiled’’ ή ‘’Legio’’. Ενός λεπτού ανάπαυλα στη μέση του δίσκου και συγκεκριμένα στο ομώνυμο του δίσκου πριν σε παραδώσουν μια και καλή σε ένα ολοκαύτωμα χωρίς τύψεις. Μπορεί να είναι κατώτερο σε σχέση με τα διαμάντια του είδους που προηγήθηκαν, αλλά ελάχιστοι το συνδύασαν με μια (ωραία sci-fi) ιστορία.

Copyright 2024. All Right Reserved.