False Prophet - The Second Death

False Prophet-The Second Death

Αν σας έγραφα για μια μπάντα που έχει κάποια τραγούδια που τα riffs ή οι αλλαγές σε ρυθμούς/χρόνους είναι περισσότερα/ες από ολόκληρη την δισκογραφία άλλων συγκροτημάτων, δεν θα σας εξήψα την περιέργια; Πιθανότατα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πιτσιρικάδες που μόλις έχουν τελειώσει το σχολείο και δημιουργούν τα καλύτερα τραγούδια που μπορούν εκείνη την εποχή με τα μέσα που είχαν. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους False Prophet, ένα Αμερικάνικο (Βόρεια Καρολίνα) thrash συγκρότημα που ξεκίνησε το 1989. Thrash είπαμε; Ναι, ξεκάθαρα, τουλάχιστον στο πρώτο τους demo ‘’Sign Of The Cross’’. Το death metal άρχισε να κερδίζει έδαφος εκείνη την εποχή και πολλοί το αγάπησαν και ενστερνίστηκαν.  Το τετραμελές παρεάκι έφερνε τα δικά του ακούσματα στις συναντήσεις και τις πρόβες. Από Venom και Possessed σε Forbidden και W.A.S.P. και μετά Morbid Angel και Sepultura. Έτσι το ντεμπούτο ‘’Second Death’’του 1991 πλέον ήταν σε πιο thrash/death φόρμες και σε πολύ πιο τεχνικό βαθμό. Κυκλοφόρησε μόνο σε αυτοχρηματοδοτούμενη κασέτα αλλά μην στεναχωριέστε, πλέον υπάρχει και σε cd αλλά και βινύλιο από την Heaven and Hell και μάλιστα περιέχει τα άπαντα. Και όταν λέμε άπαντα, εκτός του δίσκου και του πρώτου ντεμο, υπάρχουν και οι επανεκτελέσεις δυο συνθέσεων σαν Infernal Hierarchy. Ποιοι είναι αυτοί; Οι ίδιοι οι False Prophet μετά την αλλαγή ονόματος τους το 1992 αφού πλέον ο ήχος τους είναι σχεδόν καθαρά death metal. Πάντως τους πήγαινε πολύ και αυτός ο ήχος, βρείτε τα-ακούστε τα. Πάντως η μπάντα είναι ξανά ενεργή από το 2013, με δυο από τα ιδρυτικά μέλη (δυο κιθαρίστες και φωνή) ενώ πέρυσι κυκλοφόρησαν και ένα ελπιδοφόρο ομώνυμο ep.

Το ‘’Second Death’’ έχει μόνο έξι συνθέσεις από την οποία η πρώτη είναι μια κολασμένη εισαγωγή. Άρα πέντε οι συνθέσεις. Αν περιμένετε ο δίσκος να διαρκεί κανα εικοσάλεπτο, πέφτετε οικτρά έξω μιας και μιλάμε για σαρανταπέντε ολόκληρα λεπτά. Ναι, κάποια τραγούδια διαρκούν πάρα μα πάρα πολύ, πόσο μάλλον για thrash/death metal. Αλλά εκεί είναι η μαγεία/ουσία. Έχει τόσο ψωμί η κάθε σύνθεση που χορταίνει στράτευμα. Ασταμάτητες αλλαγές σε τυμπανοκρουσίες και ρυθμούς, εκατοντάδες riffs που εξαπολύουν το φαρμάκι τους και μια death metal τσιριχτή φωνή. Το ομώνυμο τραγούδι αφήνει μόνο στάχτες πίσω του. Ξεχάστε χαζοβαρετές μπάντες του thrash είτε του τότε είτε του τώρα. Σκεφτείτε την ωμότητα των Dark Angel, ακόμα πιο τεχνικά και δύσκολα και προσθέστε την βλασφημία αλλά και την τεχνική βαρύτητα των Morbid Angel. Όποιος δεν πιστεύει, ας βάλει να ακούσει μιας και δυστυχώς δεν είναι από τα ονόματα που ακούγονται σε μεταλλοσυζητήσεις. Αποκαλυπτική αιματοχυσία, μόνο να φανταστώ μπορώ τι θα γινόταν στις συναυλίες του. Τέσσερις πιτσιρικάδες που λειτουργούν σαν ωρολογιακός μηχανισμός, που λατρέυει να συστρέφεται αλλά και να κονιορτοποιεί αυτιά.

Το ‘’Second Death’’ δεν είναι ο κατάλληλος δίσκος για να βαπτίσετε κάποιον στο χώρο του thrash ή του death. Ενέργεια, δύναμη, επιθετικότητα, πάθος είναι κάποια χαρακτηριστικά που τα αποζητούν όλοι αλλά πολλαπλά θέματα στο ίδιο τραγούδι ίσως είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για κάποιους. Εδώ δεν θα προλαβαίνετε να μαζεύετε καρπαζιές, μην έχετε αυταπάτες. Ένα χρονοβόρο ταξίδι δύναμης, μια ρόδα που ανεβαίνεις και σε στριφογυρίζουν τόσο γρήγορα που σύντομα ζαλίζεσαι αλλά δεν παρακαλάς να σε αφήσουν να κατέβεις. Ακόμα και στο τετράλεπτο ‘’ Forgotten Souls’’ προλαβαίνουν να δημιουργήσουν ένα επιτακτικό ολοκάυτωμα και να το φτάσουν στα όρια . Μέχρι να τελειώσει και το ‘’ Bring Back a Memory’’, ταράζουν ασταμάτητα τα νερά και δεν μένουν στάσιμοι. Στο συγκεκριμένο τραγούδι ακούμε και κάποια καθαρά φωνητικά για πρώτη και τελευταία φορά. Μουσικά, χωρίς να αποσυνδέεται ή να διασπάται, περνά μέσα από πάμπολλα βαθιά μονοπάτια και σε κεφαλοκλειδώνει χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Η τεχνική τους είναι κομμάτι τους, ανάσα τους και έτσι η χειραγώγηση σου σε μαριονέτα που χτυπιέται αναγκαίο κακό.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.