Gorefest - Mindloss

Gorefest - Confessions of a Serial Killer [ live ]

Gorefest-Mindloss

Μια Death Metal μπάντα που καταδικάστηκε από τους ίδιους τους οπαδούς της και όχι άδικα, είναι οι Ολλανδοί Gorefest.Βέβαια οι ίδιοι απέδειξαν αργότερα ότι το death metal στα χέρια τους είναι παιχνιδάκι και όποτε θέλουν μπορούν να βγάλουν εξαιρετικούς δίσκους  στο είδος αλλά αυτό είναι έλα άλλο θέμα. Το ζήτημα έχει ως εξής: 1989, το death metal βράζει παγκοσμίως και από παντού ξεπετάγονται μπαντάρες, όπως βέβαια και από την Ολλανδία που έχει τρομερές περιπτώσεις για να περηφανεύονται. Μετά το πρώτο demo τους, παίρνουν μέρος σε μια death metal συλλογή της Ολλανδικής DSFA Records μαζί με Sinister, Acrostichon,Disfigure και Dead Head και είναι από τους τυχερούς που κερδίζουν ένα συμβόλαιο, για τους συγκεκριμένους με την μικρή (τοπική) Foundation 2000. Το ντεμπούτο ‘’Mindloss’’ βγαίνει το 1991 (περικλείοντας και τα δυο τραγούδια της συλλογής) και τους φέρνει στο στόμα κάθε death metal οπαδού του πλανήτη. Ο κιθαρίστας Alex van Schaik και ο ντράμερ Marc Hoogendoorn  εγκαταλείπουν σύντομα την μπάντα και την θέση τους παίρνουν αντίστοιχα οι  Boudewijn Bonebakker και Ed Warby .Η μπάντα δεν θα ξαναλλάξει σύνθεση ποτέ μιας και τα δυο καινούρια μέλη μαζί με τους Jan-Chris de Koeijer (φωνή/μπάσο) και Frank Harthoorn (κιθάρα) έμειναν για πάντα μαζί. Συνεχίζοντας, το ‘’False’’ του 1992 βγήκε από την ανερχόμενη τότε Nuclear Blast και οι Gorefest αναδείχτηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του χώρου. Τα μέλη της μπάντας είχαν όμως άλλα σχέδια μιας και όσο μεγάλωναν, το death metal  δεν τους χωρούσε και δεν τους ικανοποιούσε. To ‘’Erase’’ τα σπάει (αν και αρχίζει να βάζει πιο heavy στοιχεία, δεν με χάλασε καθόλου τότε), όμως στα ‘Soul Survivor’’ και ‘’Chapter 13’’ η μπάντα έχει απομακρυνθεί ιδιαιτέρως πολύ και έχει ξενερώσει όλους τους παλιούς οπαδούς. Το κράξιμο πέφτει αβέρτα, η μπάντα διαλύεται (1998). Το 2004 επιστρέφουν και με δυο δίσκαρους (ιδιαίτερα το ‘’Rise To Ruin’’) βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και μένουν στην ιστορία όπως τους αξίζει, μια τεράστια death metal μπάντα.Το 2009 έρχεται η διάλυση για δεύτερη φορά, o Warby είναι το δεξί χέρι του Lucassen, οι άλλοι δεν ασχολούνται με το metal πλέον.

Ένα λεπτό ανάσας και αναμονής πριν βουτήξεις μαρτυρικά στο βούρκο των Gorefest. Όνομα και ….ήχος. Καταστροφικός και βιαίος. Επικείμενες καταστροφές στα γύρω υπάρχοντα σου με τις πρώτες νότες. Κραυγές θανάτου, αβυσσαλέες, μη ανθρώπινες. Και riffs που επικαλούνται ότι τον κουκουλοφόρο Θεριστή. Αντίστοιχο στιχουργικό υπόβαθρο αλλά χωρίς να περιορίζονται εκεί.  Η κοινωνικοπροσωπικόή προσέγγιση του ‘’Mental Misery’’ είναι αντίθετη με την καφροαποκαλυπτική μουσική τους. Το ‘’Mindloss’’ είναι μια φωλιά από φίδια, έτοιμα να δαγκώσουν με το που βάλεις το χέρι μέσα. Αργά, βασανιστικά, περνά το δηλητήριο τους στο αίμα σου. Δεν βασίζονται σε τεχνολογικά κολπάκια για να ταρακουνήσουν το σύμπαν. Έχουν την νεανική τους οργή και τα μουσικά τους όργανα έχουν γίνει κομμάτι του σώματος τους. Εχθρικοί τόνοι, επιθετικοί ρυθμοί, χωρίς υπερβολές σε τίποτα. Όλα γρήγορα και παραμορφωμένα αλλά στο όριο που μπορεί να το ενσωματώσει ο ακροατής μέσα του χωρίς να χάνεται στην πορεία. Παλιομοδίτικο death metal, μια νεκρωτική ενότητα όλοι τους, μυρωδιά σαπίλας και χαλασμένα ερείπια. Έτσι ξεκίνησαν οι Gorefest.

Ο ήχος τους (εννοώντας την παραγωγή) φέρνει προς Σουηδία μεριά. Από την άλλη, μουσικά, λόγω ταχυτήτων και όγκου, φέρνει στους πρώτους δίσκους των Benediction-Bolt Thrower. Ανάμεσα στα κοψίδια και στα γκρεμίσματα, εύκολα και εύλογα καταλαβαίνεις ότι η τετράδα των τότε Gorefest ήταν τεχνικότατοι (και αυτοί που συνέχισαν στο μέλλον) σας παίκτες, άλλο που δεν είναι τόσο έκδηλο. Ακραίο, αιματοβαμμένο μα και μελωδικό , εννοώντας ότι υπάρχουν ρυθμοί και riffs που μπορείς να προσεγγίσεις και να παραλληλιστείς μαζί τους. Η ετυμηγορία είναι έτοιμη. Βροντερό, ισοπεδωτικό, διαστροφικό, παθιασμένο, μη παροδικό death metal. Και μάλιστα όταν το είδος ήταν στα ντουζένια του. Μουσική από λύκους που δεν αφήνουν τίποτα στα όρνεα.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.