Minas Morgul - Schwertzeit
Minas Morgul-Schwertzeit
Διαβάζετε κάπου για Minas Morgul. Το πρώτο που θα σας έρθει στο μυαλό είναι ο Tolkien και το ‘’Άρχοντας των Δακτυλιδιών’’ έργο του. Αν είσαι όμως μεταλλάς θα σκεφτείς και αρκετές μπάντες με σημαντικότερη αυτή των Summoning και καλά θα κάνεις μιας και αυτοί αφιέρωσαν μια ζωή-μουσική καριέρα σε αυτό το θέμα. Καλά είναι όμως να γνωρίσουμε ακόμα μια μπάντα που έχουν δώσει ακόμα και το όνομα τους σε αυτό και ας μην αυτοπεριορίζονται αποκλειστικά στο αντίστοιχο έργο. Οι Γερμανοί (από την Φρακφούρτη) Minas Morgul ιδρύθηκαν δυο χρόνια μετά το αριστούργημα των Summoning αποφάσισμένοι να παίξουν pagan/folk Black Metal. Ήδη ένα χρόνο υπήρξε δικό τους υλικό και αντίστοιχες κυκλοφορίες ψάχνοντας ένα συμβόλαιο. Τελικά το σεξτέτο θα καταφέρει να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του ‘’Schwertzeit’’ το 2002 από την Γερμανική Aural Attack Productions με τα τραγούδια διαμοιρασμένα στη Αγγλική και στη μητρική τους γλώσσα. Αυτός θα είναι και ο μοναδικός ολοκληρωμένος δίσκος που συμμετέχει η Anne (πλήκτρα/φλάουτο). Το επόμενο τους βήμα ‘’ Todesschwadron Ost’’ θα βγεί το 2006 από άλλη εταιρία και πλέον τα πάντα τραγουδισμένα στα Γερμανικά, πράγμα που θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα. Στο σύνολο τους οι Minas Morgul έχουν κυκλοφορήσει έξι δίσκους αλλά σαν το ντεμπούτο, κανένα.
Μην φανταστείτε τίποτα χαζοχαρούμενα Pagan/Folk metal συγκροτήματατα του σήμερα που βασίζονται πιο πολύ στα παραδοσιακά όργανα και τις μελωδιούλες παρά στα βασικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με black metal riffs και ρυθμούς που διανθίζονται με αντίστοιχη θεματολογία. Το φλάουτο που συμπορεύεται με τις επιδρομές των κιθάρων δίνει μεν μια πιο μελωδική ατμόσφαιρα αλλά δεν ευχνουχίζει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα ακούσετε τα έγχορδα να λιγοθυμούν υπό το βάρος παραδοσιακών οργάνων ούτε το ξέσπασμα των ρυθμών να γίνεται αμυδρό ή ανεπαίσθητο. Μεταλλικός ήχος, όχι ξύλινος. Εκτελέσεις για να νιώσεις ότι βρίσκεται στο κέντρο μια μάχης, όχι για να σηκώσεις το μπυροπότηρο. Ένα ηχητικό ταξίδι σε ξεχασμένους τόπους και καιρούς, μια περιπλάνηση ανάμεσα σε ονειρικά βασίλεια διαποτισμένα με την ομίχλη της ατμόσφαιρας και την ξαστεριά των πολεμικών ρυθμών. Ακραία φωνητικά σε όλη τη διάρκεια που προσθέτουν στη μαυρίλα και λειτουργούν σαν κάμινος των στιχουργικών τους εκφράσεων.
Το ‘’ Storm’’ είναι το πρώτο Αγγλόφωνο τραγούδι του δίσκου. Το φλάουτο οδηγεί τον ρυθμό ο οποίος μπορεί να συγχρονιστεί με το κορμί του ακροατή. Η προέλευση του είναι απο δυνατά πνευμόνια αλλά είμαι σίγουρος ότι το πνέυμα της είναι ακόμα δυνατότερο. Οι ταχύτητες και η αγριότητα των ήχων εξαρτάται από την εξιστόρηση ή το αντίθετο αν θέλετε. Σίγουρα απολύτως ταιριαστά. Όπως και το επικό εξώφυλλο. Με μελωδίες που ανασταίνουν νεκρούς, με τελετουργικά που ξαναστέλνουν τους τραυματίες στη μάχη. Θα βρείτε πολλά σημείο στο δίσκο που θα σας κολλήσουν και θα τα θυμάστε και μετά το τέλος της ακροάσεως. Δεν έχουν αμβλυμένες άκρες στα όπλα τους, απλά είναι στολισμένα με όμορφα πετράδια που θα τα χαζέυετε. Στα άγρια θυμίζουν αρχαίους Varg, στα ήρεμα αρχαίους Empyrium στα πιο σκληρά τους. Σκοτεινές ηχητικές δημιουργίες που διασταυρώνονται με τη φωτιά και το ατσάλι, χωρίς να λείπουν ακόμα και μελωδίες ή ρυθμοί που θα προσαρμόζονταν άνετα σε ένα εμβατήριο σε μια εκστρατεία για να ανεβάζει το ηθικό των ανδρών. Και για εσάς που σας λείψανε μπάντες σαν τους Falkenbach, υπάρχουν τραγούδια σαν το ‘’ Allvaters traum’’. Παιάνας. Το ‘’ From Somewhere Far Behind the Gate of Eternal Sleep’’ είναι το πιο black metal τραγούδι του δίσκου, σε απορροφάει πίσω στο σκοτάδι σε περίπτωση που ξεγελάστηκες ότι ακούς κάτι πιο εύθυνο ενώ το ‘’ Paganlord’’ που κλείνει το δίσκο είναι το ίδιο τραγούδι που πρωτακούσαμε στο ep του 2000, το ‘’Das Dunkle Reich Des Paganlords’’. Στην έκδοση του ντεμπούτου, η διάρκεια έχει αυξηθεί με ήχους της φύσης να σε προδιαθέτουν σαν εισαγωγή ενώ το ίδιο το τραγούδι έχει υποστεί μικροαλλαγές. Το ’’Schwertzeit’’ απευθύνεται σε σοβαρούς ακροατές του pagan metal, όχι σε αυτούς που θέλουν να χορέψουν σε πανηγύρια ούτε να παίξουν RPG (διότι θα τους αποπροσανατολίσει).