Miscreant - Dreaming Ice

Miscreant-Dreaming Ice

Οι Miscreant μου έκαναν αρχική εντύπωση για δυο πράγματα. Πρώτον, ανήκουν στο κίνημα των Σουηδικών συγκροτημάτων που έπαιζαν μελωδικό death metal (μην αρχίσουμε να αναφέρουμε και πάλι τις μπάντες) με την διαφορά ότι ήταν λιγάκι πιο σκληροί ηχητικά και ας είχαν ακόμα και πλήκτρα. Δεύτερον, το ότι οι πολλοί καλοί στίχοι τους είχαν γραφτεί προ μουσικής άρα θα την επηρέασαν και μέχρι ένα βαθμό (ίσως μικρό). Το πενταμελές Σουηδικό γκρουπ είχε σαν αρχηγό έναν...σχισομάτη (γεννημένος στη Σουηδία φυσικά). Ο Peter Kim είναι ο κιθαρίστας και έχει γράψει σχεδόν όλη τη μουσική και τους στίχους. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1993 και αφού έγραψε το πρώτο της υλικό, υπέγραψε με την Wrong Again Records που είχε ιδρυθεί πρόσφατα και μαζί κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο και μοναδικό δίσκο των Miscreant, ‘’Dreaming Ice’’ του 1994. Ένα χρόνο αργότερα αποχωρεί ο drummer και με τη νέα σύνθεση γράφουν υλικό για τον επόμενο δίσκο (Enormity) ο οποίος τελικά δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ. Τρία μέλη στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τους Axenstar (σε πιο power metal μονοπάτια), ο τραγουδιστής Johnny Wranning θα συνεχίσει στο ίδιο ύφος με τους τρομερούς Ebony Tears ενώ τα ίχνη του Kim χάθηκαν από τα μεταλλικά δρώμενα.

Οι Miscreant γνωρίζουν τον σωστό τρόπο να συνδυάζουν την μελωδία με τον σκληρό ήχο. Οι αρμονίες τους λικνίζονται ανάμεσα στα μεταλλικά τείχη. Αλλαγές που αντιτίθονται  στα προβλεπόμενα χωρίς να δημιουργούν σχίσμα από τον χαρακτηριστικό ήχο που ονομάστηκε Νέο Κύμα Του Σουδηικού Ντέθ Μεταλ στις αρχές με μέσα των 90ς. Ακόμα και η φυσική αδράνεια ελάχιστων δευτερολέπτων περιέχει αυτή την ισορροπία. Τραχύς ήχος με εξαιρετικά riffs που κεντάνε πάνω στα αυτιά σου.  Ήδη στο δεύτερο τραγούδι, ‘’Twilight Shadows’’ ακούμε ακουστικές κιθάρες και γυναικεία φωνητικά (Tove Karlson). Εξερευνούνε και συνενώνουν ότι τους κάθεται καλά στο αυτί χωρίς να συγχέουν τον ακροατή. Εκτελεστικά σε υψηλό επίπεδο,με κυλιόμενα riffs και σολαρίσματα. Απρόσμενες αλλαγές και κοψίματα βοηθούν την σύνθεση να ‘’τσουλήσει’’ , βάρβαρα και μελωδικά ταυτόχρονα. Ασύμβατα πράγματα; Δεν νομίζω. Πράξεις ευλάβειας στο ‘’ Forever Not to Be’’ το οποίο συνδυάζει ονειρική ατμόσφαιρα, καταδικαστικούς ρυθμούς και deathmetallικό ήχο με μεσοδιαστήματα ακουστικών διαλλειμάτων.

Η παραγωγή έγινε στο Studio Underground τον Απρίλιο του 1994 από τους ίδιους, τον Pelle Saether και τον Lars Lindén (κιθαρίστα των Rosicrucian).  Η φιλία με την συγκεκριμένη μπάντα πηγαίνει αρκετά πιο παλιά από την επχή των demos των Miscreant και εδώ σφραγίζεται με κάποια guest φωνητικά που κάνει ο Linden (στο Horizon of Dreams) ενώ το δεύτερο σόλο του ‘’ Inside the Sadness’’ ανήκει στον Magnus Söderman (επίσης κιθαρίστας των Rosicrucian).  To ‘’Dreaming Ice’’ (στίχος στο ’’Forever Not To Be’’) διαρκεί κοντά μια ώρα, μεγάλη χρονική διάρκεια για το είδος. Όμως σε μαγεύει και σε παρασέρνει με τα δηλητηριώδη σόλος των Kim (τα περισσότερα) και του Johansson (λιγότερα). Η φωνή του Wranning δεν έχει κάτι το ξεχωριστό αλλά μεταφέρει τα βάσανα και τις δοκιμασίες των πανέμορφων στίχων μέσω της εκφραστικότητας του. Άσε που αν δώσεις βάση, καταλαβαίνεις και τι λέει χωρίς την βοήθεια του να τους διαβάσεις από κάπου αλλού. Μελωδικά ίχνη πάνω σε χιονισμένο μονοπάτι. Βαναυσότητα που μεταμορφωνεται από μια αντίθετη αλλαγή με ακουστικές κιθάρες ή την επισκίαση των πλήκτρων. Όλα εξαιρετικά δομημένα. Για το τέλος υπάρχουν δυο νεότερες συνθέσεις,γραμμένα αρχές του 1994, τα ‘’ Naked’’ και ‘’ Without Grace’’(ίσως το αγαπημένο μου του δίσκου, με λίγο Tiamat εποχής μέσα του), αμφότερα γραμμένα από τον Kim. Εδώ για πρώτη φορά η μουσική έχει προηγηθεί των στίχων (σε σειρά γραψίματος πάντα) και παρατηρούμε μια ακόμα πιο μελωδική τάση και απλησίαστη συνθετική εξέλιξη για ένα μόλις χρόνο.

 

 

Copyright 2022. All Right Reserved.