Unorthodox - Asylum

Unorthodox-Asylum

Η Hellhound Records είναι μια Γερμανική εταιρία που ιδρύθηκε το 1989 και κυκλοφόρησε πολλά doom metal διαμαντάκια. Μπορεί να μην έμεινε ούτε μια δεκαετία ανοιχτή αλλά πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα του sabbathικού doom από τον κατάλογο τους. Εταιρία-οικογένεια για το είδος. Και θα το καταλάβετε αναφέροντας τις αντικαταστήσεις μελών από μια μπάντα όπως οι Unorthodox. Ξεκίνησαν σαν Obstination το 1981 (λίγο μετά το τέλος της Ozzy εποχής), το 1984 μετανομάστηκαν σε Asylum και κυκλοφόρησαν άπειρο υλικό σε demos που δυστυχώς δεν κυκλοφόρησαν σε κάτι πιο επίσημο (εξαίρεση το τελευταίο τους demo που επανακυκλοφόρησε σε cd μετά από 30 χρόνια). Την δεκαετία των 80ς το doom metal ήταν παραγκωνισμένο είδος και ελάχιστες μπάντες απόκτησαν συμβόλαιο και κυκλοφόρησαν δίσκους. Οι Dale Flood (φωνή/κιθάρα) και Ron Kalimon (drums) αλλάζουν το όνομα της μπάντας ακόμα μια φορά, αυτή τη φορά σε Unorthodox.  Στο μπάσο προστίθεται ο Jeff Parsons των Indestroy και το ντεμπούτο με το όνομα… ‘’Asylum’’ κυκλοφορεί επιτέλους από την Hellhound Records που έχει  δώσει στέγη ήδη σε καμιά δεκαριά μπάντες. Ο Jeff αποχωρεί και φτιάχνει μαζί με άλλους τους Wretched (doom metal-hellhound και αυτοί). Νέος μπασίστας ο Josh Hart (από τους Revelation που τότε ήταν στην Hellhound) και έχουμε το επίσης εξαιρετικό ‘’Balance Of Power’’ του 1994.  Οι Unorthodox διακόπτουν χωρίς να διαλυθούν επίσημα, ο Ron Kalimon αργότερα θα παίξει στους Infernal Void (δεν ξεχνάμε ότι έπαιξε και στους Iron Man, αμφότερες μπάστους στην Hell…ε δεν το γράφω ξανά). Ο Dale Flood με γνωστούς της πιάτσας του doom, κυκλοφόρησε ένα τρίτο δίσκο με τους Unorthodox, το ‘’Awaken’’ (2008) το οποίο ήταν αρκετά καλό αλλά και πάλι χάσαμε τα ίχνη του.

Το Doom Metal ποτέ δεν ήταν για τους πολλούς. Λίγο και πιστό κοινό. Σε ολόκληρη την δεκαετία του 80 πρέπει να κυκλοφόρησαν 50-100 δίσκους το πάρα πολύ. Στα 90ς το είδος εκτινάχθηκε, τουλάχιστον ποσοτικά. Οι  Unorthodox με το ντεμπούτο τους (αλλά και τον επόμενο δίσκο) έχουν να περηφανεύονται ότι έβγαλαν δισκάρα. Doom metal δεν σημαίνει αργή μουσική. Σημαίνει ογκώδεις ρυθμούς, καταδικαστικά riffs, ένα βαρύ κλίμα. Οι ήχοι του ‘’ Unseen World’’ σε θάβουν από το βάρος τους, προκαλεί εσωτερική ταραχή. Doom Metal α λα Black Sabbath, Pentagram, The Obsessed. Με εθιστικά tempo και μπασογραμμές που εισβάλλουν με τον πολιορκητικό τους κριό χωρίς φόβο στην προστατευμένη ηχητική σου θύρα. Απαλλαγμένο από οτιδήποτε μη ροκ/metal στοιχείο, είναι το είδος που παρέμεινε πιο κοντά στον αρχικό ήχο. Οργανικό όσο κανένα άλλο, χωρίς πλήκτρα ή όργανα εκτός των βασικών, λειτουργεί σαν ένα βραδύπους ζώο που δείχνει τα δόντια και τα νύχια του. Το λατρεμένο ‘’Realize a Dream’’ είναι μελωδικότατο χάρη στα riffs του ενώ οι αγωνιώδεις ρυθμοί προκαλούν μια πένθιμη ατμόσφαιρα που υποστηρίζεται και από ανάλογα φωνητικά. Δεν μιλάμε για κλάψες ούτε ταχύτητες του θανατά, μιλάμε για καρδιές σε σχήμα και βάρος αμονιού που εξομολογούνται παίζοντας μουσική.

Τι άλλο μας αρέσει στους Unorthodox; Οι πολυδιάστατες ενορχηστρώσεις τους. Ακούγεται τρομερό παίξιμο σε τύμπανα όπως και άφθονο σολάρισμα. Το ομώνυμο τραγούδι είναι τρανταχτή απόδειξη. Τόση διάρκεια σε σόλο ή τόσο έξυπνο και πολυτάλαντο drumming δεν ακούς σε άλλες μπάντες, πόσο μάλλον σε κάτι μονόχνωτες doom metal που ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια-δεκαετίες. Το ότι έχουν αφιερώσει στον δίσκο δυο ορχηστρικά τραγούδια (+ την εναρκτήρια εισαγωγή) χωρίς την επικουρία των φωνητικών, ειδικά σε τέτοιο διεργετικό επίπεδο όπως αυτό του ‘’ Scorpio Rising’’. Μας αρέσει που υπάρχουν πολλά τραγούδια για να χάσουμε τον ύπνο μας, να τα σιγοτραγουδάμε στο δρόμο έχοντας κρατήσει τον ρυθμό μαζί με τον παλμό του αίματος μας. Κλείνουμε τα μάτια, νιώθουμε τον ρυθμό του ‘’ Feel like You’’ και σιγοτραγουδάμε τους στίχους. Συνεργαζόμαστε με τους νευρώνες των χεριών μας και κάνουμε air-drumming αλλάζοντας την φορά του αέρα γύρω σου από την ένταση που το πραγματοποιείς. Μας τινάζουν με ηλεκτροσόκ με την δύναμη του ‘’ Forgotten Image ‘’ και μας μεταδίσουν το αβάσταχτο φορτίο του ‘’ Harvest ‘’. Οι Unorthodox αγαπάνε την μουσική και με την σειρά μας αγαπάμε την μουσική τους. Δεν φοβούνται να τιμήσουν με την σειρά τους αυτούς που τους δίδαξαν την μουσική. Ένα εντελώς Black Sabbath τραγούδι σε επιτηδευμένο βαθμό κλεψίματος (N.I.B. ) είναι το ‘’ Smokin' Joe’’.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.