VADER - The Ultimate Incantation

Vader-The Ultimate Incantation

Οι Vader θεωρούνται και είναι από τα παλιότερα και γνωστότερα ονόματα της death metal σκηνής της Πολωνίας. Και όμως...δεν ξεκίνησαν έτσι. Οι ρίζες του συγκροτήματος ξεκινούν να φυτρώνουν πίσω στο μακρινό 1983, εποχές που παίζουν heavy/speed metal. Το παρελθόν τους όμως δεν έχει τόσο ενδιαφέρον όσο το τότε μέλλον τους, δηλαδή το τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Και η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για μια χαλκέντερη μπάντα που μας έχει προσφέρει ένα χαμό εξαιρετικών δίσκων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα και στην αρχή να το πιάσουμε, οι Vader ξεχώριζαν και διέπρεπαν. Ήδη το demo ‘’Morbid Reich’’ του 1990 κάνει αισθητή την παρουσία του στη Πολωνία αλλά και γενικότερα στην μεταλλική σκηνή της εποχής, demo που εξελίχτηκε στο πιο μοσχοπουλημένο όλων των εποχών στο είδος.Ο ιδιοκτήτης της Carnage Records, εταιρίας που κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο demo είναι εδώ και χρόνια ο μάνατζερ της μπάντας. Συνεχίζοντας, η Earache τους παίρνει χαμπάρι και τους υπογράφει κυκλοφορώντας το ντεμπούτο ‘’ The Ultimate Incantation’’ το 1992.   Οι Vader συνέχισαν να κυκλοφορούν απίστευτα διαμάντια όπως τα ‘’ De Profundis’’, ‘’ Black to the Blind’’ αφήνοντας το όνομα τους γραμμένο στο death  metal με χρυσά γράμματα. Μόνο ο Peter( fφωνή/κιθάρες) και ο Doc (drums) ήταν σταθερά μέλη από τότε που άρχισαν να παίζουν ακραία. Τα 00ς τους βρήκαν ακμαιότατους με μοναδικό μελανό στίγμα ο θάνατος του Doc του 2005. Συνεχίζουν ακάθεκτοι μέχρι και σήμερα με την τελευταία δεκαετία να υπάρχει σταθερή σύνθεση ενώ το ‘’ Solitude in Madness’’, το τελευταίο τους δημιούργημα, καίει παράδεισους.

Για να βγεις το 1992 περιοδεία με τους Bolt Thrower και Grave και λίγο αργότερα με Deicide, Suffocation και Dismember πρέπει να έχεις τρομερά και κτηνώδη τραγούδια να επιδείξεις. Και οι Vader όχι μόνο τα είχαν, αλλά τα κατείχαν με την έννοια ότι τους έβγαιναν πολύ εύκολα ζωντανά, σαν μια  καθημερινή ενασχόληση χαλάρωσης. To ντεθμεταλλικό τους σύμπαν δεν περιέχει λογική και αιτία, μόνο δημιουργική βία. Το ‘’ Dark Age’’ που θρυματίζει εύθραστα αυτάκια έγινε video-clip και παίχτηκε από το τότε φρέσκο MTV κάνοντας τους Vader τους πρώτους Πολωνούς καλλιτέχνες που το κατάφεραν αυτό. Μεγάλη διάκριση και σεβασμός από τους συντοπίτες τους μέχρι σήμερα. Οι κιθάρες στριγγλίζουν ανελλιπώς και συνεχόμενα φέρνοντας μπροστά την αγάπη τους προς τους Slayer. Αν προσθέσουμε και το μυστικιστικό στιχουργικό περιεχόμενο του Peter και την death metal βαρβαρότητα, τότε η πιο κοντινή και φυσική σύγκριση που μπορείς να κάνεις είναι με τους Morbid Angel.  Νευραλγικοί ρυθμοί που στρώνουν ώστε τα ωστικά έγχορδα κύματα να σε πνίξουν. Ωφέλιμη τεχνική στο παίξιμο ωθεί ακόμα περισσότερο την βαρβαρότητα του ήχου τους. Κατακλυσμός βιαιότητας και riffs-άρπαγες από τους οποίους δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Εξώφυλλο του Dan Seagrave σε death metal δίσκο και κακό περιεχόμενο δεν πάνε μαζί. Ο Peter ωρύεται, ο κόσμος γύρω μας ασχημαίνει. Και ξεκινά η  ‘’τελική σφαγή’’.  Γρήγορη, επιτακτική, άμεση και αποτελεσματική. Κακόβουλες μελωδίες τρυπώνουν μέσα στα αυτιά σου επικαλυμένες από ακραιότητα και συχνά πυκνά απαιτούν συχνές ακροάσεις του δίσκου. Πόσοι κατέχουν αυτό το δίσκο και δεν τον έχουν ακούσει αρκετές δεκάδες φορές; Το παίξιμο της τότε τετραδικής σύνθεσης είναι εκλεκτικά κτηνώδες χωρίς να πασχίζει στιγμή για την έκβαση. Ρυθμικό χάος ξεπροβάλλει από ενταντικά χτηπήματα σε συχρονισμό με αβυσσαλέα ουρλιαχτά όσο διεστρεβλωμένα κιθαριστικά μέρη ξορκίζουν τους Μεγάλους Παλαιούς. Αποφασιστικοί, διαπεραστικοί ήχοι σε κατακεραυνώνουν για σχεδόν τρία τέταρτα με το μαστίγωμα να κρατεί καλά, ακόμα και με το πέρας της ακρόασης. ΤΟΣΟ καυστικό και πειστικό. Όταν η περίσταση χρειάζεται death metal, VADER είναι η απάντηση.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.