- Home
- Therion - Lemuria / Sirius B
Therion - Lemuria / Sirius B
TWO OF THE EVIL, THERION
Το 2004, τι χρονιά και αυτή, οι Therion, πέρα από το γεγονός ότι είχαν θεριέψει μετά από δισκάρες σαν το ‘’Theli’’ 1996 ή το ‘’Vovin’’ 1998, ‘’Degial’’ κ.α. σκέφτηκαν, δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν δυο δίσκους – δισκάρες ταυτόχρονα. Εντάξει δεν είσαν οι πρώτοι μα ούτε και οι τελευταίοι, αλλά αυτό και από μόνη της αυτή σαν κίνηση, θέλει τόλμη και γοητεία. Οι δυο δίσκοι είναι το ‘’Lemuria’’ και το ‘’Sirius B’’ τα οποία κυκλοφόρησαν ξεχωριστά σε διάφορα format, αλλά και σε ένα διπλό box/cd μαζί. Όλα αυτά μέσω της Nuclear Blast. Εδώ θα ασχοληθούμε με την διπλή αυτή κυκλοφορία και με τους δυο δίσκους.
Μαζί με τον mastermind Christofer Johnsson τότε ήταν και τα δυο αδέρφια ο Niemann, μπασίστας Johan και ο κιθαρίστας Kristian. Υπάρχουν διάφοροι μουσικοί, για τύμπανα, μπαλαλάικα!!! Organ, Mellotron και φυσικά τραγουδιστές όπως, ο παίζω παντού Mats Leven και το κάνω πολύ καλά και άλλους για τα χορωδιακά. Η μουσική εδώ και στους δυο δίσκους είναι επική, είναι συμφωνική, είναι προοδευτική και κατέχει και ψήγματα από παλαιότερους Therion. Είναι όλα και τα πάντα και κατορθώνει να διατηρεί παλαιά μαζί με νέα στοιχεία. Είναι η μουσική των πάντα πρωτοπόρων Therion, είναι η καλλιτεχνική ανήσυχη φύση του Christofer Johnsson.
Πάμε, χωρίς κανένα σοβαρό λόγο, στο ‘’Sirius B’’. Με γκολ από τα αποδυτήρια ξεκινάει ‘’The Blood of Kingu’’ και διπλασιάζει – τριπλασιάζει γρήγορα τα γκολ του με τα ‘’Son Of The Sun’’ και ‘’The Khlysti Evangelist’’. Κάπου εκεί ξεκινάει και ένα saga με τον τίτλο ‘’Kali Yuga I & II’’, κάτι που θα συνεχίσουν στο ‘’Sitra Ahra’’ του 2010 με το 3ο μέρος. Η μουσική τους είναι τόσο heavy όσο και συμφωνική, τόσο παραδοσιακή όσο και προοδευτική. Και έτσι το πιο heavy ‘’Melek Taus’’, το ‘’Call Of Dragon’’ που σε πάει ταξίδι στον χρόνο και το βαρύτονο ‘’Sirius B’’ βγάζουν όλα αυτά τα στοιχεία μες στις πολύ καλές συνθέσεις και τις πανέμορφες μελωδίες τους. Τα ‘’Dark Venus Persephone’’, ‘’The Wondrous World of Punt’’ και το όνομα και πράμμα ‘’Voyage of Gurdjieff (The Fourth Way)’’ δεν συμπληρώνουν απλά, αλλά ολοκληρώνουν το ‘’Sirius B’’ και υπογραμμίζουν αυτήν την Therion μουσική πρόταση.
Και όμως υπάρχει δίπλα σε αυτήν την πρόταση και μια άλλη με τον τίτλο ‘’Lemuria’’. Μια καλή ερώτηση είναι πια είναι η διαφορά μεταξύ των ‘’Sirius B’’ και ‘’Lemuria’’. Αν υπάρχουν διαφορές πρώτα από όλα. Το ‘’Typhon’’, που μας μπάζει στο ‘’Lemuria’’, ακούγεται πιο αγριεμένο και στον ήχο και στις φωνές, με πολύ distorsion και βάζει ένα κάπως διαφορετικό μουσικό φόντο. Καθώς περνούν τα εξαίσια ‘’Uthark Runa’’, ‘’Three Ships of Berik Pt I_ Calling to Arms and Fighting the Battle’’ βλέπουμε ότι το επικό στοιχείο έχει μικρότερη εδώ παρουσία, με εξαίρεση το μικρό ορχηστρικό ‘’Three Ships of Berik, Pt Ii_ Victory!’’. Τα heavy, συμφωνικά και προοδευτικά στοιχεία πάντα εδώ. Είναι στο ακουστικό ‘’Lemuria’’, στα πιο μυστηριακά ‘’Quetzalcoatl’’ και ‘’The Dreams of Swedenborg’’, στον εξάλεπτο μουσικό πλούτο ‘’An Arrow from the Sun’’, στο εμφατικό ‘’Abraxas’’ και στο συμφωνικό θαύμα του ‘’Feuer Overtüre _ Prometheus Entfesselt’’ που δίνει το μουσικό τέλος.
Τα ‘’Lemuria/Sirius B’’ είναι δυο άλμπουμς που σε κάνουν να χαίρεσαι την ζωή σου. Και πέρα του ερωτήματος πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι και ποια η διαφορά τους, έρχεται και το ερώτημα ποιο μου άρεσε περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι το ‘’Sirius B’’ μπαίνει πιο εντυπωσιακά με τα πρώτα του κομμάτια, χωρίς να χωλαίνει μετά, αλλά το ‘’Lemuria’’ φαντάζει καλύτερο στο σύνολο του. Στην επόμενη ακρόαση μπορεί να έχω και να διατυπώσω μια διαφορετική γνώμη, αλλά αυτά έχει η μουσική όταν είναι τόσο πολυδιάστατη και σου δίνει σε κάθε ακρόαση κάτι το καινούριο και πάντα τόσο υπέροχο. Γιατί έτσι είναι το Θεριό και η μουσική του και εδώ στα ‘’Lemuria/Sirius B’’.