- Home
- THERION LIVE ..ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΥΣ THERION!
THERION LIVE ..ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΥΣ THERION!
Oι Therion μετά από κάμποσο καιρό, και ενώ μαζί τους έχουν το νέο τους καλλιτεχνικό πόνημα, Beloved Antichrist, που απλώνεται σε τρία cds, ή τέσσερα βινύλια, μας ξανάρχονται. Την Πέμπτη 8 του Μάρτη στην Θεσσαλονίκη, στο Principal Club Theater @ Fix, και την Παρασκευή 9 του Μάρτη στην Αθήνα στο Piraeus 117 Academy. Αυτό για ακόμα μια φορά φέρνει στο νου θύμισες. Από τα Χριστούγεννα του 2006. Δισκότσαρκα στην Θεσσαλονίκη, και αγορά από ξάδελφο ενός box set των Therion που με είχε αναστατώσει. Ήταν το Celebrators Of Becoming, με τόνους υλικό στα τέσσερα χορταστικά dvds του, και ένα live στα δυο cds του. Επικεντρώθηκα, και τότε που το απολαύσαμε στο κατάλληλο χειμερινό τοπίο, αλλά και κάθε φορά που το επισκέπτομαι, γιατί εννοείται το απόκτησα και εγώ, στο τέταρτο dvd που ασχολείται με την ιστορία τους. Με αυτό σαν οδηγό, και φυλαχτό, μπήκα στο πετσί των Therion, αφουγκράστηκα ιστορίες, μουσικές, ανθρώπους, πέρα από τον mastermind Christofer Johnsson, που τον ακολουθήσαν στην μουσική αυτή πλάνη, και φυσικά δημιούργησαν, μαζί με το μουσικό του όραμα, την ιστορία των Therion.
Therion δηλαδή θηρίο, και οι Σουηδοί death metallers στην αρχή, και symphonic metal αργότερα, έχουν δώσει πολλές μουσικές ερμηνείες στην Ελληνικότατη αυτή λέξη. Κάπου στο 1989 ο Christofer Johnsson , κιθάρα και φωνή, στα πρώτα πρώτα κάποιος Mati στην φωνή, ο Peter Hanson, κιθάρα (lead), ο Oscar Force, ντραμς, και ο Eric Gustafson, μπάσο δημιούργησαν το θηρίο δηλαδή τους Therion. Demos κυκλοφορίες, τα Of Darkness...., Beyond Sanctorum full length, που έβαζαν τους Therion για τα καλά στο death metal χάρτη. Μετά αρχίζει σιγά σιγά το γαϊτανάκι με τις αλλαγές στο line up, αλλά πάνω από όλα αλλαγή στο μουσικό ύφος, ή καλύτερα πιο ακριβής προσδιορισμός στην μουσική ταυτότητα, και στο πραγματικό καλλιτεχνικό όραμα του Christofer Johnsson. Μπαίνει ο όρος symphonic πιο εμφατικά από ότι είχε γίνει μέχρι εκείνη την στιγμή στο metal. Δεν έγινε άμεσα αυτό, αλλά λίγο στο Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas, μέσω των πλήκτρων, λίγο περισσότερο στο Lepaca Kliffoth, μέσω των πλήκτρων, και soprano γυναικείων φωνητικών, και τον Αύγουστο του`1996 φτάσαμε στο Theli. Εδώ πια έχουμε την επίσημη αρχή του symphonic metal. Αυτό με τα οπερετικά φωνητικά που έχουμε λατρέψει σε κομμάτια όπως το To Mega Therion ή το The Siren of the Woods. Τα A'arab Zaraq - Lucid Dreaming , με διασκευές και κρυφά κομμάτια και Crowning of Atlantis ας τα πάρουμε σαν μικρές παρασπονδίες. Αναμεσά τους όμως υπάρχει το Vovin και το Deggial . Το εύκολο θα ήταν να πούμε ότι είναι συνέχειες του Theli. Το πάει πάρα πέρα όμως αυτό με τα soprano γυναικεία και τα οπερετικά φωνητικά, ενώ τα κομμάτια, οι συνθέσεις τους έχουν καμωθεί έτσι για να υπηρετούν το symphonic metal ήχο. Απλά απολαύστε ξανά τα The Rise of Sodom and Gomorra, Wine of Aluqah από το Vovin, και Seven Secrets of the Sphinx από το Degial για του λόγου το αληθές. Ακολούθησε ένας δίσκος που αδικείται αν δεν θεωρείται στους καλύτερους τους, Secret of the Runes.
Εδώ τελειώνει η ιστορία που εξιστορεί αυτό το dvd αλλά οι Therion συνεχίζουν και μάλιστα με ένα ακόμα φιλόδοξο σχέδιο. 24 Μαΐου του 2004 κυκλοφορούν δύο ναι δύο δίσκους Lemuria & Sirius B. Γεμάτους από την μουσική τους μαγεία, metal riffs, symphonic μελωδικά ξεσπάσματα, φωνητικά λες και ακούς, την πιο φημισμένη όπερα. Κορυφαία τα Typhon, An Arrow From The Sun, The Blood of Kingu, Son Of The Sun και φυσικά το Kali Yuga. Άρχισαν μετά διάφορα projects με συμφωνικές ορχήστρες, πολλές ζωντανές εμφανίσεις, live dvds από τα πιο ιδιαίτερα: The Miskolc Experience, Live Gothic, που εκεί παίζουν μεγάλο μέρος από ακόμα ένα φιλόδοξο και καλλιτεχνικά ιδιαίτερο Gothic Kabbalah. Ακολουθήσε το Sitra Ahra που άφησε καλές εντυπώσεις και εδώ τελειώνει ένας κύκλος για τους Therion.
Στα dvds τα οποία είναι χορταστικά στο έπακρον αποδεικνύεται ότι ο Christofer Johnsson και οι εκάστοτε παρέα του δίνουν παραστάσεις, που δύσκολα ξαναζείς. Παραστάσεις μουσικές, που οπαδοί τους και όχι μόνο ευχαριστιούνται την παρουσία των Therion που με καταπληκτικούς μουσικούς, και τραγουδιστές (metal, soprano) κάνουν κάθε ζωντανή τους εμφάνιση μοναδική. Οι Θεσσαλονικείς που πριν λίγα χρόνια παρακολούθησαν μια κατά λάθος unplugged εμφάνιση που εξελίχτηκε σε μια ονειρική βραδιά, ξέρουν καλύτερα.
Μικρό διάλειμμα από την δημιουργία μας ζήτησε ο Christofer Johnsson και φυσικά το πήρε. Και έτσι οι Therion μας έδωσαν άλλη μια ιδιαίτερη και διαφορετική δημιουργία το 2012 με το Les Fleurs du Mal. Δίσκος με διασκευές από 60ς & 70ς Γαλλικά ανάλαφρα (sic) κομμάτια. Όμορφο και άκρως διασκεδαστικό, αλλά καμιά σχέση με Therion το αποτέλεσμα. Φέτος πια το διάλειμμα τελείωσε και ο δημιουργικός οίστρος ή τα οιστρογόνα ξέρω γω, έφτιαξαν ένα τριπλό δίσκο με 46!!! κομμάτια πάνω στο έργο του Vladímir Soloviov, "A Short Tale Of The Antichrist". Τίτλος του νέου τους δίσκου Beloved Antichrist.
Μεγάλο μέρος αυτού του δίσκου και άλλες κλασικές αγαπημένες τους στιγμές θα ζήσουμε, όσοι πάμε, μαζί με τους Therion τις δυο αυτές βραδιές. Μαζί τους οι Ρώσοι Symphonic Metal, οι modern metallers Imperial Age , οι Γερμανοί Null Positiv , και οι Βρετανοί atmospheric gothic metalers, The Devil.
Στέφανος Στεφανίδης