Katatonia - City Burials

Katatonia - The Winter of our Passing OFFICIAL VIDEO

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΤΥΠΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Εδώ και κοντά δεκαπενταετία οι Σουηδοί Katatonia έχουν βάλει τον metalόκοσμο να διχαστεί. Να διχαστεί ή υπέρ τους κατανοώντας την αλλαγή προς έναν πιο εναλλακτικό και προοδευτικό rock/metal ήχο ή να τους απαρνηθεί όπως και εκείνοι τα doom/death πρώτα τους βήματα με τα ‘’Dance Of Remember Souls’’ και ‘’Brave Murder Day’’ ή την gothic/doom συνέχεια με τα  ‘’Tonight’s Decisions’’,  ‘’Last Fair Deal Gone Down’’ και άλλους εξαιρετικούς δίσκαρους. Το ‘’City Burials’’ είναι ο δωδέκατος δίσκος τους, μετρώντας και το ‘’Dethroned & Uncrowned’’. Ακολουθεί και το δείχνει σε όλα του τα σημεία αυτό, το προηγούμενο πολύ καλό ‘’The Fall Of Hearts’’ του 2016. Κυκλοφορεί σε cd, mediabook cd, δυο εκδόσεις 12’’ βυνυλίων και ψηφιακά από την Peaceville Records.

Οι Anders Nyström, κιθάρα και Jonas Petter Renkse, φωνή βρίσκονται τριάντα χρόνια τώρα στα ίδια μετερίζια, των Bloodbath και φυσικά των Katatonia. Εδώ βάζουν αυτούς τους εναλλακτικούς rock εαυτούς τους στο songwriting, κάνουν μια προσεκτικά γυαλισμένη παραγωγή και γενικά οδηγούν τους Katatonia εκεί που τραβάει η θαλασσοδαρμένη, καλλιτεχνικά μιλώντας, ψυχούλα τους. Ένδεκα, στις lmt παίζουν και δυο bonus, κομμάτια αυτής της rock/metal αισθητικής και παρουσίας που έχει η μπάντα στους τελευταίους αρκετούς δίσκους. Ο κάπου πιο νωχελικός ρυθμός των κομματιών, ‘’Heart Set to Divide’’,  ‘’Lacquer’’, ‘’Lathesis’’ θυμίζει αρκετά τους νωχελικούς ρυθμούς της πόλης, που μοιάζει να είναι σαν τον τίτλο του δίσκου ‘’City Burials’’. Ενώ κάπου ακούγεται σαν να βρήκαμε παλμό, ένα καρδιοχτύπι, με τα ‘’Rein’’,  ‘’The Winter of Our Passing’’, ‘’City Glaciers ’’, ‘’Flicker’’. Στο ‘’ Vanishers’’ και μια γυναικεία φωνούλα από την Anni Bernhard. Τα δυο bonus κομμάτια, ‘’Closing Up The Sky’’ και ‘’Fighters’’ είναι και αυτά μια χαρά.

Το ‘’City Burials’’ είναι ένας  δίσκος όχι για κατανάλωση και μάζωξη με φίλους για ακροάσεις με μπύρες, χαβαλέ και λοιπά. Είναι δίσκος που θέλει πολλές προσεκτικές ακροάσεις που για καιρό θα δίνουν τροφή στα αυτιά και στην ψυχή. Έτσι είναι εδώ και καιρό οι Katatonia και σε όποιον από εμάς αρέσει. Το 2020 θα μπορούσε να ήταν και μια ένδοξη Katatonia χρονιά. Και αν το σκεφτείς είναι μια κατατονική χρονιά, αλλά χωρίς να δοξάζει τους Katatonia μεταξύ πολλών άλλων. Οι άξιοι πάντως πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους.

Στέφανος Στεφανίδης

Copyright 2024. All Right Reserved.