A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis - A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis

A Crack in the Sky – A Tribute to William J Tsamis

Αγαπάμε πιαθιασμένα τους Warlord στην Ελλάδα. Προσωπικά είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες. Το παλιό τους υλικό με συντρέφευσε στην εφηβία και μέχρι σήμερα έχω ακούσει κάθε τραγούδι τους κατά ένα μεγάλο, τριψήφιο αριθμό. (https://www.metalzone.gr/monuments/warlord-and-cannons-destruction-have-begun). Και όχι μόνο παλιούς Warlord αλλά και Lordian Guard, νεότερους Warlord αλλά και τα άλλα projects τους. Για μένα ότι έβγαινε από το νου και την ψυχή του Τσάμη, ήταν το λιγότερο, εκπληκτικό. Ένα χρόνο πρίν (συγκεκριμένα στις 13 Μαίου) άφησε αυτόν το κόσμο, δεν υπάρχει σαν φυσική υπόσταση. Σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα ξεχαστεί, ούτε ο ίδιος σαν μουσικός, πόσο μάλλο τα έργα του. Τα ακούμε συχνά και συγκινούμαστε. Όχι μόνο εμείς στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον  πλανήτη. Απόδειξη αυτού,το tribute που θα κυκλοφορήσει στη μουσική του William Tsamis με τίτλο ‘’A Crack In The Sky’’ από την Κυπριακή Pitch Black Records με εξωφυλλάρα από τον Γιάννη Νάκο,ένα χρόνο ακριβώς μετά τον χαμό του.

Τιμητική έχει η Κύπρος σε αυτό τον ηχητικό φόρο τιμής. Έναρξη με τους τρομερούς Mirror στο ‘’Aliens’’. Πιστό στο αυθεντικό, ακόμα και ο ήχος του καθρέφτη που σπάει, ότι πρέπει για το όνομα της μπάντας. Εδώ να ξεκαθαριστεί κάτι. Τα αυθεντικά τραγούδια είναι ΤΕΛΕΙΑ. Άρα δεν μιλάμε για συγκρίσεις. Απλά κατά πόσο κάθε μπάντα περνά το αυθεντικό αίσθημα ή το διασκευάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλαχτεί λίγο αλλά πάντοτε, όχι προς το καλύτερο ή χειρότερο αλλά απλά ενδιαφέρον. Οι Αμερικανοί Sumerlands παίρνουν το ‘’ Lost and Lonely Days’’ και τοευλογούν με το δικό τους πάθος με τα πλήκτρα να κρατούν αυτό το παλιομοδίτικο συναίσθημα. Το σόλο εκπληκτικά παιγμένα ενώ το μπάσο ακόμα πιο μπροστά και ζωντανό από το αυθεντικό. Οι Αθηναίοι Stray Gods επιλέγουν ένα τραγούδι από τους Lordian God, το ‘’War In Heaven’’ και πραγματικά του δίνουν ένα διαφορετικό τόνο. Τα πλήκτρα ξεσαλώνουν,οι κιθάρες  χορογραφούν, αντρίκια και όχι απλά αντρικά φωνητικά και μια ρυθμική καταιγίδα. Από τις καλύτερες διασκευές της συλλογής. Επιστροφή σε Warlord και στο  ‘’Mrs Victoria’’  από Twisted Tower Dire. Πιο τραχύ από το αυθεντικό, πιο US Power δυναμίτης χωρίς την λυρικότητα του αυθεντικού.

Συνέχεια με τους Σέρβους Claymorean, μια από τις παλιότερες μπάντες της χώρας τους. Έχοντας γυναικεία φωνητικά περίμενα κάτι από Lordian Guard αλλά αντί αυτού επέλεξαν το ‘’ 70,000 Sorrows’’ από το νεότερο Warlord υλικό λόγω στιχουργικού περιεχομένου και επικής ηχητικής διάστασης. Πολύ καλοί και αυτοί. Από την άλλη, οι θεούληδες Eternal Champion διαλέγουν το ‘’ Stygian Passage’’ από L.G. και το κάνουν ακόμα πιο δυνατό και τολμηρό, όσο βλάσφημο και να ακούγεται αυτό. Κρατάνε το επικό στοιχείο στον ανώτατο βαθμό. Δεύτερη Κυπριακή μπάντα, οι Arryan Path με τραγουδιστή τον Νικόλα Λεπτό, άνθρωπο που εμπιστεύτηκε το μικρόφωνο των Warlord ο Tsamis άρα κάθε λέξη περιττεύει. Επιλογή μια μπαλάντα από τις αρχαίες εποχές (1981). Από την άλλη, οι Μαλτέζοι doomsters Forsaken επιλέγουν ένα ζωντανό τραγούδι και ίσως από τα πιο κλασσικά τους. Δύσκολο έργο, τα πάνε αρκετά καλά αλλά μέχρι εκεί.

Οι Αμερικανοί Firewolfe παίζουν δυνατά το ‘’ Battle of the Living Dead’’ (απίστευτη η περισσότερη προτίμηση στο ‘’ Sinners in the Hands of an Angry God’’ σε σχέση με το ντεμπούτο των Lordian Guard) χωρίς να κερδίζουν κάποιο βραβείο στις εντυπώσεις. Τα ίδια ισχύουν και για τους Steel Shock που παίζουν σε επικίνδυνα νερά τελειότητας. Πάντως η φωνή της μπάντας είναι εκπληκτική. Τρίτο χτύπημα από Κύπρο με τους Solitary Sabred στο ‘’Black Mass’’. Θεικό το αυθεντικό, εξαιρετική και η διασκευή. Δύσκολο έργο να προσθέσεις κάτι στη τελειότητα έτσι μένουν στην αναπαραγωγή κρατώντας ότι κάνει μαγικό το τραγούδι. Προσθέστε και μια καλύτερη παραγωγή για ηχητική απόλαυση. Η  νότια Ευρώπη αντιπροσωπεία συνεχίζεται με τους Ιταλούς Wotan. Ακούμε ένα από τα καλύτερα τραγούδια του ομώνυμο Lordian Guard (επιτέλους). Παθιασμένοι μέχρι το κόκαλο, τρομερή κιθαριστική αίσθηση καθόλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Και εξαίρετο drumming…

Οι Έλληνες Reflection ξέρουν από καλό, επικό heavy metal.Μεγάλωσαν με Warlord και ξέρουν πόσο σημαντικός είναι ο πηγαίος λυρισμός. Και έτσι πράττουν στο ‘’Winter Tears’’. Ίσως τα φωνητικά να χάνουν σε σκίρτημα σε σχέση με το αυθεντικό αλλά είπαμε, τα original είναι ανέγγιχτα. Οι (πολυ καλοί κατά τα άλλα) Galaxy δυσκολεύονται να περάσουν το λυρισμό του ‘’ Penny For A Poor Man’’. Τα πάνε καλά στην ατμόσφαιρα των πλήκτων και στις ακουστικές κιθάρες αλλά κάπου τα φωνητικά είναι πολύ επίπεδα. Οι Comet Rider είναι μια μπάντα που συμμετέχουν ο Πάρης Λάμπρου  (Astonomikon/πρώη Arrayan Path) και Μιχάλης Λίβας. Παίζουν το ‘’Soliloquy’’ με ένταση και δύναμη και παραδίδουν ατσάλι πριν ο Σωκράτης Λεπτός αποχαιρετήσει με την ακουστική του κιθάρα τον μεγάλο αυτό μουσικό με το ‘’A Crack In The Sky’’.  Μπορεί κάποιος να σε κάνει να κλάψεις παίζοντας μουσική; Η απάντηση είναι θετική.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.