DEVIN TOWNSEND - Order of Magnitude: Empath Live Volume 1

Devin Townsend-Order of Magnitude: Empath Live Volume 1

Έχουν ήδη περάσει αρκετοί μήνες που δεν έχουμε παρακολουθήσει μια συναυλία από μπάντα εξωτερικού. Εναλλακτικές λύσεις πλέον είναι να παρακολουθούμε παλιές συναυλίες σε dvds/blue rays/you tube ή να τις παρακολουθούμε live με τα νέα δεδομένα επί οθόνης. Ας μείνουμε στο πρώτο και ας παρακολουθήσουμε μια συναυλία ενός από τους εξυπνότερους καλλιτέχνες της σκληρής μουσικής, τον κ. Devin Townsend.  Ότι και να έχετε ακούσει από δαύτον, λογικά είναι καλό. Devin Townsend Project, Devin Townsend Band, Ocean Machine, Strapping Young Lad ή απλά την δισκογραφία του σαν Devin Townsend, δεν μπορεί, κάποιο θα σας έχει κερδίσει.Ο Καναδός είναι παιχτούρα και συνθετική ιδιοφυία. Και εμείς μπορούμε να τον απολαύσουμε ζωντανά, οπτικοακουστικά στη συναυλία που έδωσε τον Δεκέμβρη του 2019 στο Λονδίνο. Όνομα αυτού: Order Of The Magnitude-Empathy Live Volume 1 με σαφέστατο υπονοούμενο ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Διαθέσιμο από την InsideOut  Music από τις 23 Οκτώβρη σε Blue Ray (περιέχει και documentary σε αυτή την έκδοση),  διπλό cd με DVD ή τριπλό βινύλιο με 2 cds. Φάτε μάτια ψάρια!!!

Ο  τύπος είναι τρομερός χαβαλετζής και σε κάνει να διασκεδάζεις. Με τις ατάκες του (δώστε βάση), την μουσική τους, τους στίχους του. Όπως και να σκέπτεσαι πέρα από την απλότητα των υποφαινόμενων. Εννοείται ότι τα περισσότερα τραγούδια είναι από τον τελευταίο, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ του δισκο ‘’Empath’’ και δεν μας χαλάει καθόλου. Ο ήχος είναι εξωγήινος, ακούγεται τόσο καλά που δεν το πιστεύεις.  Η ομάδα που συνοδεύει τον Devin στη σκηνή είναι επίλεκτη. Αρκεί να αναφέρουμε τον πληκτρά Diego Tejeida (Haken) και τον κιθαρίστα Mike Keneally (Satriani) ενώ υπάρχουν και το ρυθμικό ντουέτο που υπάρχει και στο ‘’Empath’’ (μαζί με την φωνάρα της Ché Aimee Dorval). Και καλά κάνει και τους ευχαριστεί. Για τα τραγούδια τι να γράψω; Αν έχεις ακούσει το Empath, τα λόγια είναι περιττά. Όμως υπάρχουν τραγούδια και από άλλους δίσκους. Το ‘’War’’ από το ‘’Infinity’’ ακούγεται ολόφρεσκο και σύγχρονο, 22 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Φανταστείτε πόσο πειραματικό ήταν στην εποχή του. Προιδεάζει τι θα ακολουθήσει σε κάθε τραγούδι. Νιώθει την ευτυχία ενός κοινού που συμμετέχει. Τα χειροκροτήματα στα ‘’ Coast’’ από το ‘’Ki’’ (που τιμάται με 3 τραγούδια) περνούν μέσα του και η φωνή του ακούγεται συναισθηματική και καθαρτική. To ‘’ Heavens End’’ ( άσχετο αλλά τα γυναικεία φωνητικά μου θύμισαν και In The Woods…) ίσως είναι η καλύτερη στιγμή του πρώτου cd με άφθονες αρμονίες σε μια πολυδιάστατη ενορχήστρωση.

Στο δεύτερο δισκάκι δεν έχει εκπτώσεις. Και πάλι συνθέσεις από υλικό του Devin από διάφορα projects, πάντα σε αψογες εκτελέσεις. Και δεν μιλάμε για τίποτα απλοικό rock ‘n’ roll.  Και περνάει αυτούσιο το αρχικό vibe από την studio εκτελέσεις και ακόμα παραπάνω με τους διάφορους αυτοσχεδιασμους του πάνω στη σκηνή. Και πάλι το κυρίως γεύμα αποτελείται από το το ηχητικό θαυματάκι του 2019 και δεν μας χαλάει καθόλου. Το καλό με αυτό το live είναι ότι έχει πολλά θετικά. Πρώτον, ακούμε το υλικό του ‘’Empath’’ και πραγματικά ποθούμε να βρεθούμε και μεις στην θέση του κοινού. Δεύτερον, λειτουργεί και σαν μίνι συλλογή μιας και ακούμε τραγουδια και από το παρελθόν του. Τρίτον, είναι πολύ έξυπνος και χαβαλετζής και πραγματικά απολαμβάνεις να το ακούς, καμιά σχέση με την ‘’ψυχρότητατα’’ του στούντιο. Τέταρτον, παίζουν απίστευτα καλά, τόσο που ίσως να προτιμάς να ακούς το υλικό τους ζωντανά. Πέμπτον και ίσως και το πιο σημαντικό η παρουσίαση (και η βαθμολογία) είναι με βάση καθαρά το ηχητικό του κομμάτι. Αν το βλέπετε κιόλας, θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον γι αυτό και προσθέστε άλλα 5-10%.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.