Transatlantic - The Absolute Universe: The Ultimate Edition

Transatlantic- The Absolute Universe: The Ultimate Edition

Θυμάστε την εποχή που ακούγαμε για τα πρώτα supergroups; Είχαμε μεγάλες απαιτήσεις μιας και περιμέναμε σοκαριστικά πράγματα από μπάντες που κάθε μέλος της έπαιζε σε μια άλλη γκρουπάρα. Τελικά ο χρόνος ήταν ο καλύτερος κριτής και τα περισσότερα από αυτά απέτυχαν και διαλύθηκαν. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις όπως αυτή των TransAtlantic. Μέλη της μπάντας  ο γνωστός στους μεταλλάδες  Mike Portnoy   μαζί με τους Pete Trewavas (Marillion),  Roine Stolt (The Flower Kings) και Neal Morse (ex-Spock’s Beard). Και φυσικά αυτοί οι γνωστότατοι και επίλεκτοι καλλιτέχνες ασχολούνται με το prog rock.  Στη περίοδο 1999-2002 κυκλοφόρησαν δυο διαμάντια που θα μνημονεύονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Βαριά προγράμματα για όλους, η συνεργασία δεν συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια.  Από το 2009 που ξαναβρήκαν χρόνο, κυκλοφόρησαν άλλους δυο δίσκους με τον τελευταίο να βγαίνει το 2014. Δεν είμαι σίγουρος αν τώρα είναι θέμα κορονοιού και έλλειψη συναυλιακών δρωμένων με τις μπάντες τους, ή ήταν ήδη προγραμματισμένο μιας και τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν το 2019, πάντως η τετράδα ξαναβρήκε χρόνο για ένα νέο δίσκο. Ή δίσκους καλύτερα.

Τι έχουμε εδώ; Δυο εκδόσεις του ίδιου δίσκου, ένας πιο απλοποιημένος και σύντομος (60 λεπτά) και ένας πιο παρατεταμένος 90 λεπτά. Η αρχική ιδέα προήλθε από τον Trewavas μιας και η ερώτηση ήταν αν ο  κόσμος μπορει και δινει βάση σε μεγάλης διάρκειας δίσκουs  πλέον. Η απλή έκδοση δεν είναι επεξεργασμένη έκδοση της πιο μεγάλης. Διαφορετική προσέγγιση σε κάθε τραγούδι, διαφορετικοί στίχοι, διαφορετικοί άνθρωποι που αναλαμβάνουν τα φωνητικά, ελαφρώς παραλλαγμένα εξώφυλλα, κάποια διαφορετικά όργανα σε αντίστοιχες συνθεσεις κτλ. Διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι και γι αυτό και έχουν διαφορετικούς τίτλους. Η μονή έκδοση ονομάστηκε ‘’The Absolute Universe-The Breath of Life (Abridged version)’’ και κυκλοφορεί σε digipak cd  ή διπλό βινύλιο με cd ενώ η  άλλη  ‘’The Absolute Universe: Forevermore (Extended Version)’’ σε διπλό digipak cd ή boxset με τριπλό βινύλιο και το διπλό cd. Υπάρχει και μια τρίτη έκδοση που τα έχει ΟΛΑ ‘’ ‘The Absolute Universe: Forevermore (Extended Version)’ και κυκλοφορεί σε Limited Deluxe Clear 5LP+3CD+Blu-Ray Box-set με 16σέλιδο βιβλιαράκι για τα βινύλια και μια αφίσα 60x60cm, μια ομορφιά. Όλα αυτά από την InsideOut Music, ήδη διαθέσιμα από τις 5 Φεβρουαρίου.

Δεν θα ήταν τίμιο να συγκρίνω τις εκάστοτε εκδόσεις. Αν την παλέυετε με επικές συνθέσεις και διάρκειες, τσιμπάτε τη extended έκδοση ή ακόμα καλύτερα αυτή που τα έχει όλα. Τι στο καλό. Για prog rock μιλάμε, αποκλείεται να ψάχνεστε για τραγουδάκια του δίλεπτου με απλές ενορχηστρώσεις και μελωδιούλες. Εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς. Και οι τέσσερις τους έχουν πολύ όμορφες φωνές και είναι παικταράδες. Επιπλέον όλοι τους είναι εμπνευσμένοι άνθρωποι με ιδέες σε όλα τα θέματα, συνθέτικά και στιχουργικά. Η εμπειρία τους φαίνεται. Και όταν αντί ανταγωνισμού υπάρχει θεμιτός συναγωνισμός και συνεργασία, έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Prog Rock που δεν κουράζει, που έχει όλα τα φόντα για να γίνουν απολαυστικά από τον ακροατή. Prog Rock που εμπνέεται από το παρελθόν (τους) αλλά ζει στο παρόν. Με διαφορετικά αναπάντεχους ρυθμούς και φορά. Με τοίχους μελωδίας από συγχορδίες. Με τεχνικές υπερβάσεις που δεν γίνονται εγωιστικές. Ότι ψάχνετε στο σύγχρονο Prog rock, υπάρχει εδω σε ικανοποιητικό ποσοστό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην απολαύσετε συνθέσεις σαν τα ‘’ Higher Than the Morning’’, ‘’ Belong’’, ‘’Can you Feel It’’ ή τα ‘’ Overture’’, ‘’ Heart like a Whirlwind’’, ‘’ The World We Used to Know’’, ‘’ Love Made a Way ‘’ και ούτω καθεξής. Ακόμα ένας δίσκος για τον οποίο θα είναι περήφανη η τετράδα των TransAtlantic αλλά και οι οπαδοί τους.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.