ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΝ DJ!

Ένας από τους παρακάτω μας έχει εκνευρίσει! Ένας από τους παρακάτω μας έχει συγκινήσει! Ένας από τους παρακάτω μας έχει κάνει να στάξουμε ιδρώτα από το χορό! Ένας μας έχει κοστίσει ένα αυχενικό! Ένας μας έχει κοστίσει μια περιουσία στις μπύρες! Ένας μας έχει κάνει να ψαχτούμε λίγο περισσότερο με τη μουσική! Όταν βγαίνεις έξω θέλεις να διασκεδάσεις και αν έχεις περάσει έστω και μια φορά από ένα από τα ροκ, goth, heavy metal στέκια της Αθήνας, κάποιος από τους παρακάτω κυρίους και κυρία έχει ρυθμίσει το ρυθμό της καρδιάς σου και εμείς σκεφτήκαμε τις ερωτήσεις που θα ήθελες να τους κάνεις. Ήταν όλοι τους αρκετά ευγενικοί για να μας απαντήσουν.

Κάναμε τις ίδιες 10 ερωτήσεις σε 10 djs με απώτερο στόχο να κατανοήσουμε και εμείς περισσότερο πως νιώθουν και από την σκοτείνη πλευρά των Dexx, αν είναι στο χέρι τους να περάσουμε καλά αλλά και αν υπάρχει κάτι που κάνει τον καλό dj. Συμπεριλάβαμε resident & guest djs, heavy metal, hard rock & goth djs και μας άρεσε πολύ αυτό που προέκυψε από τις απαντήσεις τους. Παρατηρήσαμε ότι σε κάποια πράγματα συγκλίνουν εως ταυτίζονται σε σημείο που δύο από αυτούς δήλωσαν ότι αρέσει να ακούν ο ένας τον άλλο χωρίς καν να γνωρίζουν ότι θα συνυπάρξουν οι απαντήσεις τους στο άρθρο!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι απευθύναμε τις ίδιες ερωτήσεις και σε κάποιους ακόμα αλλά για λόγους τήρησης του deadline και με σεβασμό σε αυτούς που το σεβάστηκαν δεν θα δημοσιευτούν οι απαντήσεις που δεν ήρθαν εγκαίρως. 

Ακολουθούν οι απαντήσεις τους σε κάθε ερώτηση ενώ η σειρά των απαντήσεών τους είναι αλφαβητικά. 

Είσαι dj ως κύρια απασχόληση, ως δεύτερη εργασία ή ως χόμπι; Πόσο συχνά παίζεις και είναι μόνο στο ίδιο κλάμπ;

Grantis.jpg
Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur) Είναι η κύρια απασχόλησή μου εδώ και 15 χρόνια. Υπήρξαν καιροί όπου έπαιζα 7 στα 7 αλλά τώρα είμαι 4-6 ημέρες την εβδομάδα. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Είμαι ένας επαγγελματίας χομπίστας. Ναι έχω την χαρά και την τιμή να μπορώ να πω ότι εν έτει 2019 ζω από τη μουσική που είναι η πιο μεγάλη μου αγάπη στη ζωή.  Αυτό είναι κάτι που στα χρόνια μας λίγοι μπορούν να έχουν το πλεονέκτημα αυτό, οπότε νιώθω ευλογημένος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Βέβαια αυτό γίνεται μόνο με σκληρή δουλειά (να είσαι δηλάδή επαγγελματίας σε ότι κάνεις αλλά να συνεχίσης να το βλέπεις ως χόμπι (με την έννοια της διασκέδασης) ώστε να  μπορείς να έχεις ακόμη την σπιρτάδα και την φόλγα που έχεις όταν είσαι στα πρώτα σου βήματα.

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Πάντα ως χόμπι,πρέπει να έχεις πάντα και κύρια εργασία αν θες να λέγεσαι σοβαρό άτομο, ,δεν μπορείς να λες οτι ζείς μόνο από αυτό! Μέχρι δύο φορές το μήνα, αυτή τη στιγμή σε δύο κλαμπ!!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Kαλησπέρα Έλενα και σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Η ενασχόλησή μου με τα decks ξεκίνησε αρχικά από hobbyτο 2008, γρήγορα εξελίχθηκε σε κανονική δουλειά και τα πράγματα παρέμειναν έτσι μέχρι το 2012 περίπου όπου μετά μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Τώρα είναι απλά κάτι περιστασιακό που κανονίζω πρώτα για μένα και τους φίλους ή τους γνωστούς που αγαπάνε την ίδια μουσικήκαι μετά για το μαγαζί. Συνήθως θα κανονίσω κάποιο event ανά δίμηνο είτε αν μου το προτείνουν είτε αν το αποφασίσω μόνη μου. Τα μαγαζιά ποικίλουν.

Κώστας Κυριακάκης (Guest) Δεν είναι κύρια απασχόληση μου, δε θα χαρακτήριζα την ενασχόληση μου με την μουσική ως δεύτερη εργασία, θα έλεγα ότι το κάνω ως χόμπι ίσως και από καπρίτσιο. Είναι κάτι που απολαμβάνω αλλά περισσότερο αυτό που το κάνει πιο ενδιαφέρον είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που θέλει να ακούσει 80s Heavy Metal… Παίζω κάθε 1ο Σάββατο στο Excalibur και κάθε 3ο Σάββατο στην Rainbow.

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Ξεκίνησε σαν χόμπυ το 1997 αλλά τα αμέσως επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε επάγγελμα. Αυτή την εποχή παίζω στο Paranoid club κάθε Σάββατο βράδυ. Προηγούμενα μαγαζιά , SCREW ROCK BAR /1997-1998, ROCK HOUSE /1999-2000, TNT METAL CLUB /2003-2004, ΗΧΟΧΡΩΜΑ REUNION/ 2005-2007, SKULL BAR /2007-2008, METALGROUND / 2009- 2010, RAGNAROCK ..2011- 2015, ROCK DRAGON 2016-2018 PARANOID ROCK CLUB 2018- TILL NOW . 

Μιχάλης Νοχός (Guest)​ Ευχαριστώ για την ευκαιρία να τα πούμε, καλή metal χρονιά σε όλους με υγεία, μουσικάρες και μαγεία….πάμε!  Έλα ντε? Χαχα! Λοιπόν, όταν ξεκίνησα φοιτητής τότε πριν 23 χρόνια (1995) ήταν κύρια απασχόλησή μου, με την έννοια ότι δεν εργαζόμουν σε πρωινή δουλειά και έπαιζα ΚΑΘΕ μέρα, ειδικά τα 5 πρώτα χρόνια! Με τον καιρό αυτό άλλαξε ως προς την κύρια εργασία μου, συνεχίζοντας όμως κανονικά το DJing αφού πάντα ήταν για μένα και θα είναι κυρίως ΧΟΜΠΙ, αλλιώς δεν θα το έκανα σωστά πιστεύω.

Όχι, δεν είναι σε ένα μόνο club. Θέλω και το έχω καταφέρει να παίζω κάθε εβδομάδα και σε διαφορετικά μέρη. Σε άλλους χώρους παίζω σε τακτά και σε άλλους σε έκτακτα χρονικά διαστήματα! Έχω παίξει σχεδόν σε όλα τα rock metal clubs της Αθήνας (παλαιά ή πιο καινούρια) και όχι μόνο, συνεργάζομαι κατά καιρούς και στην επαρχία (Χανιά, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη κλπ) και 1-2 φορές έχω παίξει και εξωτερικό.

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Για πολλά χρόνια ήταν η βασική μου εργασία αλλά εδώ και έξι χρόνια που άνοιξα το Death Disco έχει πάρει δεύτερο ρόλο, μια που οι υποχρεώσεις της οργάνωσης ενός club, που είναι ταυτόχρονα και συναυλιακός χώρος, εκ των πραγμάτων περιόρισαν το χρόνο και την ενέργεια που μπορώ να δίνω στα djsets μου.Στη παρούσα φάση παίζω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και είναι στο DeathDisco.

Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Εμμμμ, ναι. Είναι η κύρια απασχόλησή μου τα τελευταία 26 χρόνια. Θα με βρεις Σάββατα στο Second Skin Club. Σπάνια θα παιξω κάπου αλλού ή αν λείψω θα είναι για guestdjingστο εξωτερικό.

Σάκης Φράγκος (Guest) Όλες μου οι επαγγελματικές ενασχολήσεις, έχουν να κάνουν με τη μουσική. Το να είμαι , είναι η δεύτερή μου εργασία (αφού πρώτη είναι το ), σε επαγγελματικό επίπεδο πάντα, αφού ανήκει στις δραστηριότητες της εταιρίας μου. Αυτή τη σεζόν, παίζω κάθε Τρίτη στο Arch Beer House (για 5ο χρόνο), κάθε Πέμπτη στο Bock Beer Restaurant κι ένα Σάββατο το μήνα στο Rainbow Metal Club (για7ο χρόνο). Γενικότερα, οι συνεργασίες μου είναι πολυετείς, ώστε από το 1998 που ξεκίνησα να βάζω μουσική σε μαγαζιά, έχω ουσιαστικά εργαστείσε 7-8 μεγάλα μαγαζιά.

Ποιο είδος μουσικής παίζεις; Το σετ σου είναι θεματικό και συνήθως τι μέρες παίζεις μουσική;
Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur)
Παίζω όλα τα είδη της μουσικής γιατί συγχρόνως έπαιζα σε ροκάδικο/μεταλλάδικο αλλά και σε γάμους και σε μαγαζιά που ήθελαν πιο funk/jazz μουσικές. 
Τα σετ μου δεν είναι θεματικά εκτός από κάποιες φορές που θα μου ζητήσουν να είναι θεματική η βραδιά ή το event. 
Όσο για τις ημέρες που παίζω μουσική, αυτές κυμαίνονται από Τρίτη εώς Κυριακή συνήθως. 

Geo kar.jpg
Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Θα μπορούσες να μου δώσεις τον τίτλο « η μπάντα που παίζει τα πάντα». Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, στο σταξίδι της μουσικής το πιο φυσικό είναι να εξελιχθείς και να μην μείνεις μόνο σε ένα κομμάτι. Νιώθα ότι έτσι ο άνθρωπος περιορίζεται πνευματικά. Μπορεί η βάση μου να είναι φυσικά το heavy metal, αλλά από τότε έχω εξελιχθεί σε μονοπάτια πολύ διαφορετικά από αυτό καταφέρνοντας πλέον να παίζω διάφορα είδη gothic rock, post punk, ebm, industrial και άλλα. Μαζί φυσικά με όλα τα είδη του heavy metal (εκτός από το progressive χαχαχαχαχαχα). Τα set κυμαίνονται ανάλογα με το ύφος της κάθε βραδιάς. Μπορεί να είναι εντελώς ελέυθερο και να πάει όπως το καθορίσει το κοινό, αλλά μου αρέσουν πολύ και οι θεματικές βραδιές. Όταν υπάρχει ένα ιδιαίτερο concept που το παρουσιάζεις με το ανάλογο feeling. Πολλές φορές φτιάχνω ιστορίες στην ροή του προγράμματος. Αυτή την περίοδο παίζω κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή στο αγαπημένο μου Rainbow στο Γκάζι. Κάθε Πέμπτη βρίσκομαι στο Pulp beer house στο Κουκάκι με punk πιο πολύ ύφος εκεί. Ενώ αρκετά Σάββατα θα με βρείς στο Second Skin να παίζω σκληρή dance μουσική αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να με δεις σύντομα και στο  Red Room του Second Skin με διάφορα άλλα concept.

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Συνήθως Σάββατο και τελευταία, κλασικό Hard Rock και Heavy Metal, παλιότερα έπαιζα και ακόμα πιο δυνατά ακούσματα, πάει με τη μόδα!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest)Τα αγαπημένα μου είδη μουσικής για party είναι ταglammetal,sleaze,AOR & πιο σπάνια hard&heavy.Toset μου είναι κυρίως θεματικό και βασισμένο στο hardrockτων 80s.Παίζω μόνο Παρασκευή ή Σάββατο! Παλιά που ήμουν σταθερή σε μαγαζιά έπαιζα και καθημερινές. Τώρα λόγω πρωινής δουλειάς είναι πλέον αδύνατον.

Κώστας Κυριακάκης (Guest) Η επιλογές είναι κυρίως από HeavyMetal και Thrash Metal μπάντες της δεκαετίας του 80, ουσιαστικά μία βουτιά στο ένδοξο παρελθόν της σκηνής. Ποτέ δεν προετοιμάζω την μουσική, το τι θα παίξω εξαρτάται από την διάθεση αλλά και από τις αντιδράσεις του κόσμου. Αυτό που έχω σαν οδηγό είναι η ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν οι επιλογές. Δεν είναι δυνατό να μπορείς να ικανοποιήσεις του πάντες, με το να τους βάλεις σε ένα μουσικό ταξίδι, ίσως και να καταφέρεις να τους  διασκεδάσεις. Αυτό προϋποθέτει να έχει ροή το πρόγραμμα (εγώ το λέω να πηγαίνει τρένο) και να γίνεται ομαλά η αλλαγή από το ένα είδος στο άλλο.

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Παίζω όλο το φάσμα του Χαρντ ροκ και κυρίως HEAVY METAL. Κάθε Σάββατο σαν Resident DJ στο Paranoid club . 

Μιχάλης Νοχός (Guest) Παραδοσιακό Heavy Metal σε όλες του τις μορφές (hard rock, κλασσικό, nwobhm, power, epic, speed thrash) και πιο σπάνια, όταν το απαιτεί ο χώρος και ο κόσμος, μπορώ (εννοώ γνωρίζω ως ένα σημείο), να επεκταθώ σε death/black ή πιο rock -από την άλλη μεριά- μονοπάτια.  Θεματικό? Θεματικά events ναι κάνω, αν εννοείς αφιερώματα σε καλλιτέχνες, μπάντες, είδη, χώρες κλπ… αλλά κάθε εβδομάδα κυρίως δεν είναι θεματικό. Είναι all around… Θε(α)ματικά μάλιστα μπορείς να πεις επίσης το Μπάχαλο Party (ένα τρελό mix από cult 80’s μουσικές ελληνικές + ξένες όχι μόνο metal, μαζί με βίντεο αποσπάσματα από B’ movies / ατάκες από κλασσικές κωμωδίες ελληνικού κινηματογράφου/ intros από σήριαλ + διαφημίσεις των 80s κλπ), την Metal  Προβατίνα (οργανωμένη εκδρομή με πούλμαν στα Δερβενοχώρια, ταβέρνα + metal party), το Metal Καλαμάρι (εκδρομή για μπάνιο και μέταλ πάρτυ στην παραλία), το Heavy Burger/Metal Pizza κλπ! Χαχαχααχ πρόκειται για μια σειρά ιδιαίτερων γαστρονομικομεταλοevents που έχουν επιτυχία και γίνονται εδώ και χρόνια!  Βρίσκομαι πίσω από τα dexx σχεδόν όλες τις Παρασκευές, Σάββατα και παραμονές αργιών κλπ, δηλ. όταν την επόμενη μέρα δεν εργάζομαι κυρίως, αλλά και λόγω του ότι πλέον κάποια μαγαζιά τις καθημερινές εξαιτίας μικρής προσέλευσης ή δεν ανοίγουν ή βολεύονται με YouTube και αυτόματο πιλότο. 

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Οι μουσικές που κατά κύριο λόγο παίζω είναι Darkwave, Gothic, Industrial και Indie αλλά σε κάποιες θεματικές βραδιές προσαρμόζομαι ανάλογα. H μέρα μου είναι το Σάββατο.

Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Industrial, Dark Techno, EBM, Electro, Synthwave, Goth, Post Punk

Σάκης Φράγκος (Guest) Η μουσική που παίζω είναι ανάλογα με το μαγαζί . Δηλαδή στο Rainbow παίζω αυστηρά και μόνο metal μέχρι και τις πιο ακραίες του εκφάνσεις, ενώ στο Arch Beer House και στο Bock Beer Restaurant, οι επιλογές ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της rock μουσικής.

Ποια είναι η προετοιμασία σου πριν το σετ, ποιο το σχέδιο αντίδρασης σου σε κάτι απρόοπτο και ποια είναι η μεγαλύτερη "κουλαμάρα" που σου έχει τύχει, σου έχουν ζητήσει την ώρα που παίζεις;

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur) Στα πρώτα μου βήματα σαν dj έκανα μεγάλη προετοιμασία πριν από σημαντικές βραδιές όπως πρωτοχρονιες, Σάββατα κτλ. Εντάξει δεν άναβα κεριά και έκανα γιόγκα αλλά έγραφα ατέλειωτες λίστες για να θυμάμαι τι θα παίξω. Το σχέδιο αντίδρασης σε κάτι απρόοπτο όπως το να κολλήσει κάποιο cd είναι η ψυχραιμία και να είσαι έτοιμος για να σου τύχει κάποια στιγμή μέσα στη βραδιά. Σίγουρα το άγχος είναι μεγάλο αν έχεις άισθημα ευθύνης αλλά μαθαίνεις έτσι. Κάποια στραβή είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Όσο για τις κουλαμάρες που έχουμε ακούσει όλοι, είναι πολλές και σχεδόν κάθε νύχτα. Όσο περισσότερος ο κόσμος σε ένα μαγαζί. τόσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να ακούσεις διάφορα "όμορφα" που θα σου μεινουν για πάντα στη μνήμη. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Μπορεί να μην προετοιμαστώ καθόλου πιο πριν γιατί δεν υπάρχει και λόγος όταν μια μπάντα ξέρεις πως να την παρουσιάσεις. Άλλες φορές όμως όταν ακολουθείς ένα συγκεκριμένο concept είναι πολύ φυσικό να ασχοληθείς με την δομή του και πως θα το μεταφέρεις σωστά στον κόσμο. Σχέδιο στα απρόοπτα δεν υπάρχει γιατί δεν τα περιμένεις. Εκεί παίζει τεράστιο ρόλο η εμπειρία. Από κουλά όλα θες και μάλιστα με τον καλό μου φίλο Άκη Καπράνο θα δουλέψουμε ελπίζω από φέτος στο να διαμορφώσουμε την ιδέα μας για ένα βιβλίο που θα αναφέρει όλες τις κουλές ιστορίες που μας έχουν συμβεί.  Οπότε θα έχεις να διαβάζεις στο μέλλον!

Komoutos.jpg

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Οπωσδήποτε χρειάζεται ξεκούραση πριν πας στο μαγαζί , και όρεξη κατα τη διάρκεια του προγράμματος ! Όταν δεν έχεις όρεξη φαίνεται αμέσως στον πελάτη και από το πρόσωπο σου και από τη μουσική σου! Απρόοπτα πολλά! Έπαιζα Iron Maiden και μου ζήτησαν Αδαμαντίδη! Έπαιζα Metal όταν κάποιος ήρθε και προσπάθησε να πάρει το mouse από το χέρι για να βάλει Bob Marley!!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω προετοιμαστεί ποτέ τόσα χρόνια για το τι θα παίξω. Λειτουργώ κυρίως βάση κόσμου.Τους περισσότερους τους γνωρίζω προσωπικά πλέον και ξέρω τι θέλουν να ακούσουν.Έχει τύχει πολλές φορές να έχει περισσότερους heavymetalfans στο μαγαζίαντίhardrockfans  οπότε αμέσως προσαρμόζομαι στις συνθήκες.Βέβαια μου έχουντύχει και μεγάλες ακρότητες του τύπου να παίζω AOR στις 23.30 για ζέσταμα και να έρχεται άτομοκαι να ζητάει RAMMSTEIN.Ε άμα του κάνω τη χάρη, μετά όλο το πρόγραμμα θα βγει τυχαίο και δεν μ‘αρέσει να μην έχει μουσική συνοχή. Ακόμα και αν είμαστε 10 άτομα στο μαγαζί. Το χειρότερο που μου έχει τύχει βέβαια είναι αυτοί που φοράνε t-shirtsσυγκροτήματος και ενώ παίζω εκείνη την ώρα το συγκεκριμένο συγκρότημα, έρχονται και μου ζητάνε να βάλω κάτι από αυτό.Με απλά ελληνικά ξέρουν δύο κομμάτια αλλά η μπλούζα, μπλούζα. Και μετά κοροϊδεύουνε αυτούς που φοράνε ρούχα zara & h&mχ ωρίς να έχουν ιδέα τι είναι το logo.

Κώστας Κυριακάκης (Guest) Δεν κάνω καμία προετοιμασία όπως ανέφερα και παραπάνω, εξάλλου η διάθεση δεν είναι πάντα ίδια, μπορεί να προετοιμάσεις μία playlist το μεσημέρι, και το βράδυ να έχεις εντελώς διαφορετική διάθεση. Σχεδόν πάντα, στην διαδρομή για το clubσκέφτομαι κάποια τραγούδια που θα ήθελα να ακουστούν, που τελικά δε παίζουν. Ο κόσμος – το κλίμα στο μαγαζί με επηρεάζει καταλυτικά. Από παράξενα έχουν συμβεί αρκετά, αλλά νομίζω το πιο δυσάρεστο που μπορεί να μου συμβεί, είναι την ώρα που παίζω μουσική να κολλήσει το pc και ξαφνικά να μη παίζει τίποτα σε αυτή την περίπτωση τα δευτερόλεπτα μοιάζουν ώρες, και εσύ να προσπαθείς να δεις τι φταίει για να το επαναφέρεις. Βέβαια υπάρχει ένα cdγια ώρα ανάγκης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το τραγούδι θα είναι σχετικό με αυτό που έπαιζε. Από παράδοξες επιλογές υπάρχουν πολλά παραδείγματα, αλλά θα σταθώ σε ένα περιστατικό… ενώ έπαιζε το Where Eagles Dare ήρθε ένας τυπάκος και μου λέει… Θα παίξεις τίποτα από Iron Maiden?

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Δεν έχω καποια ιδιαίτερη προετοιμασία απλώς βλέπω τον κόσμο και τις αντιδράσεις του και προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου μέσω της μουσικής που βάζω .Το πιο κουλό που μου έχει τύχει ειναι να μου προσφέρουν λεφτά για να βάλω ένα άσχετο τραγούδι (σκυλάδικο ) φυσικά ακόμα περιμένουν να το βαλω !

Μιχάλης Νοχός (Guest) Κοίτα, μετά από 23 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στον χώρο με την ιδιότητα αυτή, προετοιμασία οποιασδήποτε μορφής γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Τώρα, η μουσική ενημέρωσή μου και παράλληλα του υλικού (audio/video) με το οποίο παίζω δεν είναι θέμα προετοιμασίας πριν από το σετ, αυτό γίνεται εκ των πραγμάτων σχεδόν καθημερινά! Εξάλλου ποτέ δεν σταματάς να ψάχνεσαι και να ενημερώνεσαι με τη μουσική. Πρόκειται για μια αέναη διαδικασία. Υποθετικά, ακόμα και αν όλη η παραγωγή της μουσικής σταματούσε ξαφνικά σήμερα, ποτέ δεν θα τα ξέρεις / μάθεις / έχεις όλα, μπορείς όμως και οφείλεις ως DJ να έχεις -λίγο ή περισσότερο- από σχεδόν όλα (τουλάχιστον στον χώρο μουσικής που ειδικεύεται ο καθένας) .

- Αναλόγως το απρόοπτο, τι εννοείς? είναι πολύ γενικό αυτό που λες. Σαφώς ένα απρόοπτο για έναν DJ την ώρα που παίζει θα ήταν να χαλάσει/σταματήσει η πηγή της μουσικής του, οπότε θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για back up μηχανήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το μουσικό υλικό. Αν εμένα το υλικό που έχω συγκεντρώσει  όλα αυτά τα χρόνια χαθεί, κλαπεί, χαλάσει κλπ ΧΑΘΗΚΑ! Χαχχα ισχύει λοιπόν και εδώ το back up όπως προείπα (και πολλαπλό μάλιστα)! Μετά τόσα χρόνια, είναι πάρα πολλά τα ωραία, κουλά, ευτράπελα, περίεργα, άσχημα ή οι αμήχανες στιγμές... ξέρω γω! Η νύχτα έχει τη μαγεία της, αλλιώς θα ήταν και μονότονο! Δεν έχω ΕΝΑ παράδειγμα, τι να σου πω?, έχω χωρίσει στα dexx, έχω ερωτευθεί, έχω κάνει κι άλλα (ενώ έπαιζε μεγάλης διάρκειας τραγούδι χαχαχααχ)… μεγάλη ‘έκπληξη’ νιώθω εγώ όταν μου ζητάει κάποιος ιδιοκτήτης/υπεύθυνος του μαγαζιού να δυναμώσω! Γιατί συνήθως μου λένε να χαμηλώνω εντάσεις! Χαχαχαα!  Και η κλασσική κουλαμάρα να σου ζητάνε τραγούδι από το συγκρότημα που ήδη παίζει εκείνη τη στιγμή (και δεν μιλώ σε αφιέρωμα χαχαχα!)

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Μετά από σχεδόν 25 χρόνια στο «επάγγελμα», δεν μου χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Έτσι κι αλλιώς, με τη μουσική έχω μια καθημερινή τριβή οπότε δεν θεωρώ ότι αυτή η τριβή είναι στα πλαίσια της προετοιμασίας, αλλά μια καθημερινή ψυχαγωγία από την οποία αντλώ παράλληλα και ιδέες για τα djsets μου. Έχω ακούσει πολλές κουλαμάρες αλλά το βράδυ όλα δικαιολογούνται, ο οποιοσδήποτε μπορεί να πει και να ζητήσει οτιδήποτε και δεν θα τον κακιώσω, ακόμα και αν το τραγούδι που έχει έρθει να ζητήσει παίζει εκείνη τη στιγμή! Το μόνο που δεν είναι αποδεκτό είναι οι κακοί τρόποι, όλα τα άλλα είναι καλοδεχούμενα.

Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Ακουώ μουσική κάθε μέρα, οπότε μπορείς να πεις πως προετοιμάζομαι όλη την εβδομάδα. Απρόοπτα… Αν παίζεις με laptop φρόντισε να έχεις 1 cdστο cd player, just in case. Αν παίζεις με cds(όπως εγώ) φρόντισε να έχεις spare cd playerστην περίπτωση που κολλήσει/χαλάσει κάτι.Ή να έχεις spare laptop. Ή iPod έστω για να το συνδέσεις με τονμίκτη. Από κουλαμάρες άλλο τίποτα… Είτε δικές μου (όταν πήδηξα από τα decks, δεν με έπιασαν σωστά και προσγειώθηκα στο πάτωμα σπάζοντας 2 πλευρά), είτε από θαμώνες (σαν και αυτόν που κάποτε μου πέταγε αναμμένα τσιγάρα την ώρα που έπαιζα). Δεν το δοκίμασε όμως 2η φορά.

Σάκης Φράγκος (Guest) Προετοιμασία πριν από το σετ, δεν υπάρχει, αφού ποτέ δεν πάω στο μαγαζί που δουλεύω έχοντας στο μυαλό τι ακριβώς θα βάλω, εκτός αν υπάρχει κάποιο θεματικό αφιέρωμα. Παρόλα αυτά, μέσα στην εβδομάδα, ΠΑΝΤΑ έχω στο νου μου να εφοδιάζομαι με καινούργιο υλικό (είτε φρέσκο, είτε «ψυγείου»). Πηγή για τις έξτρα προσθήκες, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Videoπου βλέπω στο RockHard, τραγούδια που ακούω στο ραδιόφωνο και σίγουρα τραγούδια που ακούω από άλλους αξιόλογους djπου δουλεύουν σε κάποιο μαγαζί που μπορεί να πάω. Δεν μπορείς να πηγαίνεις να δουλέψεις με το ίδιο ρεπερτόριο κάθε βράδυ, χωρίς να το εμπλουτίζεις. Από εκεί και πέρα, η μουσική που παίζω, έχει να κάνει με τον κόσμο που υπάρχει και τις αντιδράσεις στα τραγούδια που ακούγονται. Το πιο κλασικό απρόοπτο που τυχαίνει τώρα που όλοι σχεδόν παίζουν με softwareστον υπολογιστή, είναι να «κλατάρει» το pc. Μαζί μου, πάντα κουβαλάω μία τσάντα με CD, την οποία επιστρατεύω σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις και μπορώ να κάνω ένα αξιοπρεπές djset, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα του υπολογιστή. Αν δεν  υπάρχει backupcdplayer, η λύση είναι το karaoke!!!

Από κουλαμάρες, άλλο τίποτα!!! Το πιο περίεργο που μου έχει τύχει την ώρα που δουλεύω, είναι μια κοπέλα που έσκυψε να μου ζητήσει κομμάτι (GENESISήταν, το θυμάμαι ακόμα μετά από 20 χρόνια), όταν γύρω-γύρω  μου είχα αναμμένα κεριά… Είχε πολύ πλούσια κώμη, με μπούκλες διαφόρων χρωμάτων, δεν πρόσεξε όμως και πήραν φωτιά τα μαλλιά της. Πρέπει να της κόστισε πολύ  που θα αναγκάστηκε να τα κάνει καρέ…

Υπάρχουν κάποιες μέρες που προτιμάς εσύ να παίζεις και γιατί;​

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur) Για μένα η μαγεία κρύβεται στις καθημερινές, εκεί όπου μπορείς να παίξεις και το κάτι παραπάνω. Να κάνεις την έκπληξη λοιπόν με κάποιο ας πούμε ψαγμενο κομμάτι. Ο κόσμος που μαζεύεται επίσης "απαιτεί" με την καλή έννοια και το κάτι παραπάνω. Αυτό σε κάνει να μη βαριέσαι και σου δίνει έξτρα κίνητρο. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin)  Κάθε Παρασκευή στο Rainbow! Είναι η αγαπημένη μου μέρα σαν dj στα 20 χρόνια σχεδόν που παίζω σε μαγαζιά. Είναι το ένα πράγμα που αν μου πάρεις αυτή τη στιγμή θα με πιάσει κατάθλιψη. Ξεκινήσαμε με διάφορα concept το 2014 και κατέληξε η Παρασκευή να είναι το καινούριο Σάββατο. Όλο αυτό το  feeling ότι τελείωσε το σχολείο και έχει το βράδυ ελεύθερο και ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο να σε περιμένει σου έδινε ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια! Friday I'm in love baby!

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Η καλύτερη μέρα σήμερα είναι το Σάββατο! Ένας dj ανεβαίνει πάντα όταν βλέπει περισσότερο κόσμο!

mariza.jpg

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Προτιμώ σίγουρα τα Σάββατα, γιατί ο κόσμος έχει πάντα πολύ περισσότερη διάθεση.

Κώστας Κυριακάκης (Guest) Προτιμώ Σάββατο, που είναι μέρα με πολύ κόσμο, αν το μαγαζί είναι γεμάτο με φτιάχνει περισσότερο, δε το συζητάω αν έχει και παλμό. Από την άλλη είναι πρόκληση να παίζεις σε ένα γεμάτο μαγαζί, προσπαθώντας να ικανοποιήσεις τους περισσότερους.

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Προτιμάω να παίζω Σάββατα γιατί αυτήν την εποχή κυρίως λόγω της κρίσης είναι η μέρα που περισσότεροι προγραματίζουν την έξοδο τους .

Μιχάλης Νοχός (Guest) Προτιμώ να παίζω σε χώρους και ανθρώπους με κέφι. Κέφι υπάρχει συνήθως (όχι πάντα οκ) όταν υπάρχει και λαός (αν και είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων το αποτέλεσμα κέφι αλλά τέλος πάντων). Παλαιότερα ακόμα και κάποιες δικές μου καθημερινές είχαν τον ίδιο ή και περισσότερο κόσμο από το Σάββατο της κλασσικής εξόδου. Και πολύ κέφι!! Σήμερα δυστυχώς έχουν αλλάξει γενικά τα πράγματα, οπότε Σάββατο ίσως είναι η πιο καλή μέρα! Επίσης, ευχαριστιέμαι πολύ τα after show parties μετά από συγκεκριμένες συναυλίες και festivals, όπου έχει μαζευτεί αρκετός κόσμος και φίλοι από επαρχία και εξωτερικό (που έχουμε να βρεθούμε καιρό κλπ), οπότε εκεί εκτός από την ποσότητα, μετράει και η σύμπνοια στα μουσικά μας γούστα, είμαστε όλοι γνωστοί και φίλοι, υπάρχει κλίμα μεγάλης ευφορίας, αυτό το interaction με τον κόσμο (όπως συμβαίνει και σε ένα live) με κάνει και αποδίδω καλύτερα, οπότε όλοι περνάμε καλά και η διασκέδαση εκτοξεύεται στα ύψη! 

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Τα Σάββατα είναι οι μέρες μου. Είναι οι μέρες που βγαίνει ο περισσότερος κόσμος και μου αρέσει να παίζει σε πολύ κόσμο.

Σάκης Φράγκος (Guest) Δεν υπάρχουν μέρες που προτιμάω. Κάθε μέρα υπάρχουν διαφορετικές προκλήσεις στις οποίες καλείσαι να ανταποκριθείς, αν θέλεις να λέγεσαι ενεργός discjockey. Σε προσωπικό επίπεδο, με τις ανάλογες προϋποθέσεις, δουλεύω όποτε χρειάζεται το εκάστοτε μαγαζί που συνεργάζομαι, είτε Σάββατο, είτε καθημερινή και προσπαθώ να βρίσκω καθημερινές προκλήσεις.

Το να περάσει καλά ο κόσμος που πηγαίνει σε ένα μαγαζί σε τι ποσοστό είναι στο χέρι του dj?

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur) Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι σε μεγάλο βαθμό. Ο Dj αν θέλει μπορεί να "ρίξει" ένα μαγαζί ή να το ανεβάσει μέχρι το πρωί. Φυσικά ο μπάρμαν και το σέρβις είναι εξίσου σημαντικά κομμάτια, έχουν για εμένα την ίδια σημαίνουσα αξία. Γενικά ο καθένας καθορίζει πολλά από το πόστο του. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Θα είναι ψέμα αν πω ότι δεν είμαστε εμείς το καθοριστικό κομμάτι, το Α και το Ω της φάσης και άμα εμείς δεν είμαστε καλά κανείς δεν θα είναι καλά γύρω μας. Κάποτε ο κόσμος έβγαινε επι το πλείστον με καλή διάθεση οπότε ήταν καθαρά στο χέρι σου. Πολλές φορές αν βρισκόσουν σε κακή μέρα λίγη σημασία έδιναν. Τώρα πλέον είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Επειδή ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εναποθέτει  σε εσένα την ευθύνη του να περάσει καλά. Άρα η υποχρέωση σου απέναντι τους έχει μεγαλώσει με τα χρόνια. Και είναι κατανοητό γιατί οικονομικά δεν είμαστε όπως το 2004 π. χ. Είναι λογικό ο καθένας που σε τιμά με την παρουσία του να περιμένει το κάτι παραπάνω πλέον.

Γιάννης Κομούτος (Guest )Όταν Ένα μαγαζί είναι οργανωμένο και ο dj αισθάνεται ασφαλής, παίζει πιο άνετα και καλύτερα! Μεγάλο λάθος πολλών επιχειρηματιών είναι που προσπαθούν να επιβληθούν –παρεμβαίνουν κατά την διάρκεια που παιζει ο Dj(συνηθως ζητουν κομματια ασχετα με το προγραμμα)!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest)Στη περίπτωση της hard rock κοινότητας, είναι αποκλειστικά στο χέρι του dj. Εάν η μουσική αλλάξει ύφος ή ο dj παίζει μόνο ότι του αρέσει, τότε σίγουρα ο κόσμος θα φύγει νωρίς.

Purevil.jpg
Κώστας Κυριακάκης (Guest) Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον dj. Πρέπει να είναι σε θέση να βλέπει τις αντιδράσεις του κόσμου και να προσαρμόζει το πρόγραμμα του ανάλογα με την διάθεση του κόσμου. Ένα μερίδιο ευθύνης έχει το μαγαζί σαν χώρος, κυρίως η θερμοκρασία, ο εξαερισμός, το σέρβις και φυσικά η ποιότητα των ποτών.

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Νομίζω ότι ο dj παίζει το βασικό ρόλο για να περάσει κάποιος καλά σε ένα μαγαζί βέβαια πρέπει να ισχύουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις ώστε να είναιε πιτυχημένος ο συνδιασμός πχ καθαρά ποτά ωραίος χώρος εξυπηρέτηση πελατών όλα παίζουν το ρόλο τους .

Μιχάλης Νοχός (Guest) Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.  Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι στο μεγαλύτερο. Αν μιλάγαμε για μαγαζιά που πληρούν βασικές προϋποθέσεις. Επειδή όμως –δυστυχώς- κάποιοι χώροι χωλαίνουν σε βασικά σημεία, τι να σου κάνει και ο DJ, αν για να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική πρέπει να πληρώσεις ακριβά μια μπύρα, ή να σιχαίνεσαι να πάς στην τουαλέτα, ή να έχεις τον ιδιοκτήτη ή το προσωπικό με κατεβασμένα τα μούτρα λες και κάνουν αγγαρεία! Σε άμεση δε συνάρτηση με το αντικείμενό μου, ο ήχος του εκάστοτε μαγαζιού! Εγώ να παίξω καλά, αν ο ήχος είναι χάλια?!, τότε στραβώνει όλο το έργο!   

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Αν εξαιρέσουμε τα μαγαζιά με τους «φασαίους», δηλαδή αυτά στα οποία πάνε για τη φάση και το νταβαντούρι, όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά που έχουν μια συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα βασίζονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην μαεστρία του dj για να ικανοποιηθεί ο κόσμος.

Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Είναι μόνο στο χέρι του dj.

Σάκης Φράγκος (Guest)​ Υπάρχουν μαγαζιά που βασίζονται στη μουσική και μαγαζιά που η μουσική παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Στα πρώτα, όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο, το να περάσει καλά ο κόσμος, περνάει σε μεγαλύτερο βαθμό από τα χέρια του dj. Οπότε, πέρα από τις πολλές ή λίγες ικανότητες του εκάστοτε υπεύθυνου για τη μουσική υπόκρουση της βραδιάς, επειδή πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία στο επάγγελμα αυτό, καλό θα είναι να αγαπάτε και να φροντίζεται τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα decks. Μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν όλοι!!!

Πόσο ρόλο παίζει στην προσέλευση του κόσμου η «διασημότητα» του  dj? Τελικά είναι πιο σημαντικό να είναι γνωστός ο djή να είναι καλός;

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur) Καλώς ή κακώς στην προσέλευση του κόσμου παίζει μεγάλο ρόλο ο dj να είναι γνωστός, αυτός είναι ο κράχτης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα είναι και καλός διότι τα τελευταία χρόνια πολλοί dj's γίνονται γνωστοί και αναδεικνύονται όχι στο "πεδίο της μάχης" αλλά μέσω της κοινονικής δικτύωσης. Το σωστό είναι να έχεις γίνει γνωστός και να έχεις κερδίσει το κοινό σου μέσα από συναρπαστικές βραδιές. Έτσι χτίζεις σωστά και δικαιολογημένα το όνομά σου το οποίο δε σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου.  Όσο γίνεσαι γνωστός τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν οι απαιτήσεις ενώ γίνεται σκληρή καιι η κριτική, όχι από όλους αλλά από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Για να γίνει διάσημος κάποιος dj σημαίνει ότι κάτι κάνει σωστα. Γιατί αν είσαι απλά διάσημος και δεν παίζεις καλά, είσαι διάσημος για τους λάθος λόγους . Οπότε παραμένεις διάσημος αλλά χωρίς να παίζεις στο τέλος. Ωραία η ίντριγκα και τα παραμύθια του backstage (είναι προσόν της κουλτούρας μας εξάλλου) αλλά όταν είσαι πίσω από τα dexx (όπως μου αρέσει να τα λέω) και δεν κάνεις σωστά την δουλειά σου λίγη σημασία έχει η διασημότητά σου. Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνεις ότι το σημαντικότερο είναι να είσαι καλός dj. Και αν είσαι καλός θα γίνεις διάσημος. Αρκεί ποτέ να μην το πιστέψεις πως είσαι για να παραμείνεις καλός και να μην φουσκώσουν τα μυαλά χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Συνήθως οι καλοί γίνονται σύντομα και διάσημοι! Παίζει ρόλο όμως πάντα η τοποθείσια του μαγαζιού, πόσο όμορφο ε'ιναι, πόσο καθαρό είναι και αν έχει κόσμο! Ο κόσμος φέρνει κόσμο! Δυστυχώς πολλοί λειτουργούν μαγαζιά με σοβαρές ελείψεις!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά. Δυστυχώς τα μαγαζιά πλέον επιλέγουν όλο και πιο συχνά να βάζουν τυχαία playlist παρά να πληρώνουν dj. Γι’αυτο πάντα αναζητούν αυτόν που τραβάει και περισσότερο κόσμο μαζί του. Βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή ξέρει πολύ κόσμο παίζει και καλά, αλλά αν έπαιζε χάλια, σίγουρα δεν θα έκανε συχνά events.

Κώστας Κυριακάκης (Guest) Παίζει ρόλο το όνομα του dj αλλά νομίζω ότι απλώς βοηθάει. Τα μαγαζιά έχουν τους θαμώνες τους, που θα πάνε ανεξάρτητα με το ποιος θα παίζει. Νομίζω ότι η αφθονία σε dj’sτα τελευταία χρόνια, έχει υποβαθμίσει τον ρόλο. Όλοι έχουν έναν ή παραπάνω φίλους που είναι djκαι μπορεί να πηγαίνουν να τους ακούσουν επειδή είναι φίλοι. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει χάσει το κριτήριο να ξεχωρίζει τον καλό από τον μέτριο dj. Παλιά για να γίνει κάποιος djέπρεπε να είχε δική του δισκοθήκη (βινύλια) και το κυριότερο να τα έχει ακούσει. Ο κόσμος πήγαινε στα μαγαζιά για να μάθει μουσική και συγκροτήματα, κάτι που σήμερα συμβαίνει σε πολύ μικρό ποσοστό.

Rulebreaker.jpg

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Σίγουρα μπορεί κάποιος να μην είναι γνωστός και να έχει το ταλέντο και το μεράκι και να είναι ένας πολύ καλός dj. Προσωπικά πιστεύω ότι αμα κάποιος παίζει καλά και έχει διάρκεια στο παίξιμο του καταξιώνεται και γίνεται γνωστός - διάσημος στο κοινό . Ένα μαγαζΊ  που επιλέγει έναν γνωστό dj βαδίζει πιο σίγουρα λόγω  της εμπειρίας που θα διαθέτει .

Μιχάλης Νοχός (Guest) Καλή ερώτηση! Αν είναι γνωστός θα φέρει κόσμο στο μαγαζί, και αν είναι καλός θα τον διατηρήσει!  Στη συνέχεια αυτός ο κόσμος δεν θα είναι μόνο fan του μαγαζιού αλλά και του DJ, όπου και αν πάει να παίξει την επόμενη φορά! Σαφώς το να είσαι καλός είναι πιο σημαντικό, δεν το συζητάμε. Από την άλλη, στην προσέλευση του κόσμου ναι παίζει ρόλο το όνομά του DJ, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και καλός (μπορεί ναι μπορεί και όχι), και τα μαγαζιά κάποιες φορές επιλέγουν με βάση το όνομα (για να έχουν κόσμο) και όχι την αξία. Αυτή την αξία θα την αποδείξει την ώρα που παίζει. Αν είσαι πραγματικά δυνατός, και αν θέλεις πραγματικά να το συνεχίσεις, σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνεις γνωστός και «διάσημος» υπό μια έννοια, αν και προτιμώ να είμαι αγαπητός γιατί έχει μεγαλύτερη αξία και διάρκεια από το να είσαι «διάσημος».

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Αν μιλάμε για ένα πραγματικά μεγάλο όνομα, ναι, η προσέλευση είναι μεγάλη. Και αυτό από μόνο του παίζει ένα σημαντικό ρόλο για να πάει καλά η βραδιά. Όμως, η ποιότητα του dj είναι αυτή που πραγματικά θα απογειώσει τη βραδιά και δυστυχώς στη περίπτωση των «rockfamousdj’s» η ποιότητα συνήθως δεν είναι η προσδοκώμενη.

Σάκης Φράγκος (Guest) Το να είσαι «διάσημος», μπορεί να φέρει κόσμο στο μαγαζί. Κάλλιστα λοιπόν, μπορείς να δουλέψεις στις δημόσιες σχέσεις. Όταν βάζει κάποιος μουσική, είναι dj και κρίνεται από αυτό. Εδώ και πολλά χρόνια όμως, για πολλά μαγαζιά, καλός djείναι αυτός που μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο λόγω του ονόματός του, ανεξάρτητα από το αν κάνει καλά τη δουλειά του. Σε βάθος χρόνου, συνήθως αυτές οι επιλογές αποδεικνύεται αν είναι σωστές ή όχι. Αν είσαι «διάσημος», μπορεί να μαζέψει κόσμο μία φορά στο τόσο, όχι όμως σε διάρκεια, αν δεν συνδυάζεται με το να είσαι καλός στη δουλειά σου.

Τι είναι αυτό που κατά την δική σου εμπειρία κάνει τον «καλό» dj;

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur) Τα συστατικά είναι απλά. Δεν είναι κάποιο είδος πυρηνικής φυσικής. Να είσαι φιλικός, ευγενικός και υπομονετικός με τον κόσμο για τους ευνόητους λόγους. Στο μουσικό μέρος απλά να παίζεις τη μουσική που θα ήθελες να ακούσεις εσύ σε ένα μαγαζί. Έτσι θα εισαι αυθεντικός στον τρόπο που θα κάνεις το πρόγραμμά σου. Φυσικά θα αναγκαστείς να παίξεις κάποια τραγούδια που στα αυτιά σου είναι χιλιοπαιγμένα. Απλά σκέψου ότι για καποιους δεν είναι. Παίξε τα τραγούδια που σου ζητάει ο κόσμος απλά κράτα ένα χαρακτήρα και μην δείξεις ότι τους κάνεις όλη την ώρα τα χατήρια. Τράβα μια γραμμή, να ξέρει ο άλλος τα όρια σου. Τέλος, στα πάρτυ απλά παίξε σαν να είναι η τελευταία ημέρα που παίζεις μουσική. Σα να μην υπάρχει αύριο. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Δεν υπάρχει για μένα μια συγκεκριμένη συνταγή. Ο κάθε dj έχει την δική του προσωπικότητα. Αν το σκεφτείς καλύτερα ο καθένας επιλέγει να πάει σε κάποιον dj για διαφορετικούς λόγους. Όλοι αυτοί οι λόγοι λοιπόν είναι και αυτοί που κάνουν τον καλό dj απλά ο κάθε ένας από εμάς προσφέρει κάτι διαφορετικό στον κόσμο που ανάλογα με την διάθεσή του, επιλέγει να πάει, σε κάποιον από εμάς.

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Ο καλός dj προσέχει πάντα τις αντιδράσεις του κόσμου, και ξέρει να αλλάζει στυλ τραγουδιών όταν αυτό χρειάζεται! 

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest)Καλός dj είναι αυτός που μπορεί να ταιριάξει κομμάτια μεταξύ τους χωρίς να χαθεί ο παλμός. Αυτός που ξέρει πότε πρέπει να βάλει μια παραγγελιά και πότε να πει ευγενικά όχι. Αυτός που χαμογελάει και ξέρει τον κόσμο του, αλλά ΚΥΡΙΩΣ αυτός που ξέρει μουσική!!

Κώστας Κυριακάκης (Guest)  Βασικά να έχει ακούσει πολύ μουσική, κυρίως αν δεν παίζει με playlist. Οι επιλογές των τραγουδιών κατά την γνώμη μου πρέπει να έχουν συνοχή, να ταιριάζουν μεταξύ τους. Να παρατηρεί τον κόσμο, την κίνηση στο bar, για να καταλαβαίνει ότι οι επιλογές σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικές. Να σέβεται τον κόσμο και να επιλέγει την μουσική όχι ως ειδήμων, αλλά όπως θα ήθελε να την ακούσει σε ένα μαγαζί που θα βρίσκονταν ως πελάτης.

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Πρέπει πάντα να σέβεται και να προσπαθεί πάντα να ικανοποιεί  το κοινό του. Να μην ξεχνά ότι ο κόσμος τον εμπιστεύεται για να περάσει καλά .

Μιχάλης.jpg

Μιχάλης Νοχός (Guest) Είναι πολλά τα στοιχεία που συνθέτουν μια καλή DJ προσωπικότητα. Πέραν του βασικού χαρακτηριστικού της ενημέρωσης και γνώσης του γίγνεσθαι στη σκηνή με την οποία διαπραγματεύεται, είναι επίσης πολύ ουσιαστικό την ώρα που παίζει να βλέπει γήπεδο, δηλ. τον κόσμο που έχει μπροστά του, γιατί για αυτόν παίζει μουσική στην τελική! Δεν παίζει ούτε για τον εαυτό του, ούτε για τους κολλητούς του μόνο! Θα πρέπει να καταφέρει να κάνει όλο ή το περισσότερο μαγαζί ‘φίλους’ του! Από την άλλη, υπάρχουν και λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και πολλές φορές τις παραβλέπουμε. Ένας φιλικός και πρόσχαρος DJ, παράλληλα με το έργο που κάνει, πρόθυμος να μιλήσει, να αστειευθεί, να ‘πειράξει’ ή να ακούσει, να νιώσει τον πελάτη ώστε ο τελευταίος να νιώσει θαμώνας, γιατί αυτό είναι πραγματικά και όχι στεγνά πελάτης, είναι μεγάλο ατού για το μπαρ/κλαμπ που τον διαθέτει! Από απλός DJ γίνεται ένα πολυεργαλείο, ένας entertainer για το μαγαζί, γιατί ούτως ή άλλως αυτός επωμίζεται τη διασκέδαση του χώρου, άρα έγκειται στην έκταση της δική του συμβολής σε τι επίπεδα θα την ανεβάσει ή ρίξει.

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να μπορεί να ψυχολογήσει το κοινό. Να μπορεί να πιάσει το mood της βραδιάς και να καταλάβει τι πρέπει, πως και τι ώρα να το παίξει. Οι μουσικές γνώσεις στις μέρες μας είναι κάτι δευτερεύον, μια και συνήθως στο peakμιας καλής βραδιάς, όταν έχουν καταναλωθεί και μερικά ποτά, κανένας θαμώνας δεν περιμένει από τον dj να του παίξει το «γαμάτο» τραγούδι που κυκλοφόρησε προχθές και δεν το ξέρει κανείς, αλλά κάτι που είναι ήδη αγαπημένο του. Και συνήθως, τα αγαπημένα μας είναι αυτά που ο οποιοσδήποτε dj με βασικές γνώσεις μπορεί να τα παίξει. Αρκεί να τα παίξει σωστά.Επίσης, σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας είναι και το promotion που κάνει ο εκάστοτε dj. Το να μπορέσει κάποιος να τρέξει τη βραδιά του και να βοηθήσει στην προσέλευση, είναι εξίσου σημαντικό με το μουσικό περιεχόμενο της βραδιάς. Τι να το κάνεις αν παίξεις ένα φανταστικό set και από κάτω δεν είναι κανείς να το εκτιμήσει?

Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Να βλέπει τις αντιδράσεις του κόσμου και να μην είναι κολλημένος σε αυτά που σκόπευε να παίξει πριν ανέβει στα decks, γιατί αυτά αλλάζουν όταν έχεις τον κόσμο μπροστά σου. Να ακούει μουσική. Να έχει συνδρομή σε streamingservices (Spotify, AppleMusic, Tidal). Να αγοράζει μουσική. Να διαβάζει περιοδικά για την μουσική (χαρτί και online) και γενικά να ενημερώνεται. Το να κατεβάσει κάποιος 1 TB μουσική,δεν μου λέει κάτι και σίγουρα δεν θα τον κάνειαυτό από μόνο του καλό dj.

Σάκης Φράγκος (Guest) Καλός dj είναι αυτός που αντιλαμβάνεται αυτό που θέλει να ακούσει ο κόσμος, που έχει πάντα θετική διάθεση, έχει άποψη για τη μουσική που παίζει και ζει το κάθε νυχτοκάματο ξεχωριστά.

Υπάρχει κάποιος Dj που απολαμβάνεις να ακούς και τι είναι αυτό που κάνει ένα σετ επιτυχημένο;

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur)Πολλούς απολαμβάνω και στο χώρο μου και εκτος αυτού. Μου αρέσει ένας dj να μην παίζει την γνωστή "κασσέτα". Είχα πάει μια φορά και είχα ακούσει ένα dj που έπαιξε ένα ωραίο πρόγραμμα. Πέρασα ωραία και ξαναπήγα και δυστηχώς έπαιξε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα. Αυτό για εμένα είναι τραγικό. Ο dj σε γενικές γραμμές όταν έχει πάρτυ δεν πρέπει να βαριέται και καλό θα είναι να αλλάζει σε κάποιο βαθμό το πρόγραμμά του, να κάνει διάφορες "μαλαγανιές". Δε δουλεύεις σε εργοστάσιο όπου χτυπάς κάρτα και κάνεις ένα πράμα για 8 ώρες. Κάνεις μια δουλειά η οποία σου δινει την ευκαιρία να εξελιχθείς σαν άνθρωπος και σαν dj. Απόλαυσε αυτό το προνόμιο που δε δίνεται σε πολλούς εκεί έξω. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Ένα σετ είναι πάντα επιτυχημένο όταν αφουγκράζεται τα vibes του κόσμου. Όταν είσαι γενικώς εκτός κλίματος, ή μια ντίβα που θέλει απλά να παίξει ότι γουστάρει για την πάρτη του χωρίς να σκέφτεται ότι ο ρόλος του είναι να είναι μαζί και διασκεδαστής, μπορεί να το κάνει σπίτι του αυτό, στο You Tube μαζί με τα φιλαράκια του. Εννοείται ότι περνάμε στον κόσμο νέες μουσικές προτάσεις αλλά δεν είμαστε στο ραδιόφωνο, είμαστε σε ένα club που θέλει ο άλλος να χορέψει, να χτυπηθεί και να απολαύσει το ποτό του τραγουδώντας. Κατά καιρούς στον ελεύθερο μου χρόνο βγαίνω και ακούω άλλους dj και επιεδή πάντα άμα βγω, βγαίνω γιατί έχω καλή διάθεση το διασκεδάζω αρκετά, μιας και δεν πάω ως κριτικός κινηματογράφου ή να θάψω κάποιον συνάδελφο. Μπορώ όμως να πω ότι ως dj o George Fakinos έχει τη δυνατότητα όταν θέλει να διαλύσει στο dance floor οποιοδήποτε κοινό για όσες ώρες θέλει. Και το λέω επειδή το έχω δει με τα μάτια μου.

Γιάννης Κομούτος (Guest )Είναι ένας δύο που δεν θα ονοματίσω(από καμιά εκατοσταριά που βλέπω κάθε χρόνο) που παίζουν σταθερά ένα ύφος και ξέρεις τι θα ακούσεις, Αυτοί που προσπαθούν να εντάξουν πολλά διαφορετικά στυλ στο πρόγραμμα συνήθως διώχνουν τον κόσμο, και δυστυχώς ειναι πάρα πολλοί!!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Σίγουρά όλα αυτά τα χρόνια έχω βρεθεί σε events με djs που κάλυπταν απόλυτα το μουσικό μου ενδιαφέρον. Μεταξύ 2006-2008 ο καλύτερος dj που πέρασε από τohardrock ήταν ο Γρηγόρης Manimal.Σε αυτόν οφείλω τα περισσότερα από όσα ξέρω και ακούω.Αυτό που τον ξεχώρισε ήταν το ότι εισήγαγε στο metalκοινό το AOR&SLEAZE με ψαγμένα 80sβίντεο που μέχρι τότε δεν είχα ιδέα ότι υπήρξαν ποτέ.Είμαι παιδί των 90sκαι ο Γρηγόρης με έκανε 80s! 

Ενώ από το 2010 και μετά, οι δύο αγαπημένοι μου djsκαι καλοί φίλοι είναι με διαφορά ο NikkisSinn(G.GRADIS) και ο Dr.Love(G.ZAXOS). O Nikki Sinn είναι ο resident dj του EXCALIBUR και ξέρει να καλύψει όλα τα μουσικά γούστα με άψογο τρόπο. Λατρεύω που πάντα βάζει τον χαβαλέ μεταξύ του σετ του και η σχέση του με τους πελάτες είναι αυτό που τον κάνει topστο χώρο του metal και όχι μόνο.Φυσικά είναι από τους λίγουςdjπου παίζει τόσα χρόνια με cdsκαι όχι laptop.RESPECT MY FRIEND!

Ο Dr.Love είναι ο γνωστός σεόλη την Θεσσαλονίκη Γιάννης Ζάχος.Είναιπλέον ένα glamiconτης πόλης και ο μόνοςdjπου τα γούστα μας ταίριαξαν 100%.Ο καλύτερος hardrock 80sdjόλα αυτά τα χρόνια με διαφορά.Η αγάπη του για την hardrockσκηνήέκανε πολύκόσμο να τηναγαπήσει. Για πάντα πιστή του ακόλουθος!!

Κώστας Κυριακάκης (Guest)Ακούω ευχάριστα τις επιλογές κάποιου που έχουν ροή, δεν έχουν σκαμπανεβάσματα, για να το πω πιο απλά, απολαμβάνω την μουσική κάποιου όταν η μπύρα στο ποτήρι τελειώσει και είναι ακόμα κρύα.

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid) Όποιος dj καταφέρνει να περάσει την ενέργεια του στο κόσμο και με τις σωστές επιλογές τους  ξεσηκώνει είναι χαρά να τον άκους !

Μιχάλης Νοχός (Guest)Σαφώς και υπάρχουν άτομα που κάνουν πολύ σωστά αυτή τη ‘δουλειά’ και τους απολαμβάνω, αν και δεν θα ονοματίσω φυσικά.  Όμως λόγω και της κοινής μας ιδιότητας, μπορώ να τους καταλάβω περισσότερο και να είμαι πιο επιεικής κάποιες φορές στην κριτική μου, σε σχέση με έναν άλλο θαμώνα. Και εγώ θα έχω τις ‘απαιτήσεις’ μου για να διασκεδάσω όταν βγω, αλλά ακόμα και αν αρχίσω να ‘πέφτω’ δεν θα ζορίσω τον DJ, γιατί εγώ ξέρω, χαχαχαχα. Επιτυχία είναι να έχεις κάθε φορά όσο το δυνατόν περισσότερους θαμώνες ευχαριστημένους. Όλους δεν γίνεται -και είναι φυσιολογικό- ποτέ. Επίσης, αν δώσεις κέφι σε ένα μαγαζί με λίγο κόσμο, αυτό είναι επιτυχία. Στο γεμάτο μαγαζί η μουσική σου όσο θεϊκή και να είναι μπορεί κάποιες στιγμές να περνά και απαρατήρητη. Από την άλλη, με λιγότερο κόσμο καλώς ή κακώς, υπάρχει πάνω από το κεφάλι μου συνεχώς μια αγχόνη που με …αγχώνει χαχαχαα, γιατί ελέγχεται και η κάθε νότα που βάζω! Ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε, να πιούμε τα ποτά μας και να χαλαρώσουμε, όχι να βαθμολογούμε κάθε τραγούδι του DJ.     

Σκιαδας.jpg     

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Υπάρχουν αρκετοί dj’s που απολαμβάνω να ακούω, είναι αυτοί που ξέρουν που βρίσκονται, ξέρουν σε ποιούς απευθύνονται και ξέρουν τι, πως και πότε να το παίξουν.

Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερες επιλογές από ποτέ για διασκέδαση, είναι περίεργο το ότι δύσκολα θα βρούμε αρκετά μέρη που να συνδυάζουν καλή μουσική και ωραία ποτά/μπύρες. Πρόσεξε, όχι ένα από τα δύο, αλλά και τα δύο μαζί. Περνάω καλά όποτε παίζει ο Geo Kar (όπου κι αν παίζει) , στο Closer Bar στα Εξάρχειαεπίσης και στην Local Pub στο Χαλάνδρι για ψαγμένες IPAμπύρες και relaxing

Σάκης Φράγκος (Guest) Υπάρχουν στο Rock Hard, αρκετά παιδιά που είναι dj και είναι όλοι τους εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Στα μαγαζιά που συνεργάζομαι και είναι εν πολλοίς τα μαγαζιά στα οποία συχνάζω βγαίνοντας, έχω, επίσης, τη χαρά να έχω συναντήσει πολλούς καλούς dj, με τους οποίους χαίρομαι που μοιράζομαι την ίδια επαγγελματική στέγη. Προσωπικά χαίρομαι να βλέπω κόσμο χαμογελαστό όταν βάζω μουσική, κόσμο που να τραγουδά, αλλά και κόσμο ο οποίος όταν αποχωρεί από το μαγαζί, φαίνεται να «ζει» το τραγούδι που παίζει εκείνη την ώρα (δείγμα ότι μάλλον η μουσική μου δεν είναι ο λόγος για τον οποίο έφυγε!!!).

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι «δοκιμάζουν τις δυνάμεις» τους στα decks. Το θεωρείς δόκιμη τακτική; Μπορεί ο καθένας μουσικόφιλος να γίνει dj; Αιτιολόγησέ το.

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur)Με την έλευση των laptop το επάγγελμα άνοιξε γιατί έγινε πιο προσιτό και προσβάσιμο σε όλους. Το κακό είναι πως όλοι οι dj's έγιναν κινούμενα jukebox, ειδικά στο χώρο της rock/metal μουσικής.  Το laptop δεν είναι κακό αλλά σε γενικές γραμμές έχει εξαφανίσει και τον αυθορμητισμό του dj και την ταυότητά του. Επίσης το ότι ξέρεις μουσική δε σημαίνει ότι είσαι και dj. Απλά είσαι κάποιος που έχεις γνώσεις στη μουσική. Το αν θα μπορέσεις να τα "σερβίρεις" όμορφα στον κόσμο και θα τον κάνεις να περάσει καλά, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. 
Είναι πολλά τα παραδείγματα των ανθρώπων που έγραφαν σε περιοδικά ή έκαναν ραδιοφωνικες εκπομπές, ανθρώπων που είχαν γνώσεις και όταν θέλησαν να γίνουν και dj's τότε αποτύγχαναν παταγωδώς τουλάχιστον στα αυτιά του κόσμου. Οφείλω να ομολογήσω όμως πως οι γνώσεις και η αγάπη για να ακούς μουσική είναι μια καλή βάση για να προχωρήσεις. 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Καμία δουλειά δεν είναι ghetto πόσο μάλλον η δουλειά του dj που για μένα δεν είναι δουλειά αλλά κάτι εντελώς καλλιτεχνικό. Artist & showman μαζί. Αν το νιώθεις και το έχεις γιατί να μην το κάνεις; Είμαι από τους ελάχιστους πιστεύω εκεί έξω που ανα καιρούς κάλεσα μαζί μου πολλά παιδιά να παίξουν μουσική γιατί έβλεπα κάτι που αν το δούλευαν θα μπορούσαν να είχαν μέλλον σε αυτό. Κάποια από αυτά τα παιδιά παίζουν πλέον σε σταθερή βάση και χαίρομαι πολύ για αυτό. Εξάλλου κάποτε θα κρεμάσουμε τα ακουστικά μας, δεν μπορούμε να παίζουμε μέχρι τα 70 μας. Άσχετα αν εγώ θα το ήθελα αυτό χαχαχαχχαχαχαχα.  Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στη νέα γενιά ανθρώπων γιατί αυτοί είναι το μέλλον. Θέλω ειλικρινά να μπω σε ένα μαγαζί σε 20 χρόνια και να παίζει κάποιο παιδί που έχουμε παίξει μαζί ανα καιρούς και προσπάθησα να τα βάλω στη φάση. Θα συγκινηθώ πάρα πολύ.

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Dj μπορούν να γίνουν όλοι, καλοί Dj λιγοι! Έχει πάντα να κάνει όμως με το ποιός ειναι ο προπονητής σου-ο άνθρωπος που σου έδειξε πως να χρησιμοποείς ένα μηχάνημα την πρώτη φορά, και πόσο πολύ ενδιαφέρεσαι! Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που έχουν πολύ λίγες γνώσεις στη μουσική που χαλάνε την πιάτσα! Δυστυχώς όταν έχεις αρκετό κόσμο στο μαγαζί ο μαγαζάτορας δεν μπορεί να διακρίνει ποιός είναι καλός και ποιός όχι, άλλο τι φαίνεται! Αντιθέτως με λίγο κόσμο ένας καλός dj χαντακώνεται!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Ναι κάτι έχω καταλάβει. Υπάρχει αρκετή κοροϊδία γύρω από το θέμα djs.Και δεν διαφωνώ ότι είναι αρκετά αστείο…Θεωρώ το τίτλο djκατι πιο σοβαρό από όσοθέλουν να φαίνεται.Εγώ ας πούμεδυσκολεύομαι να πω ότι είμαιdj.Φαντάσου δεν θα με σκεφτόμουνα καν για αυτή τη συνέντευξη.Αλλά όπως εξήγησα παραπάνω dj σε κάνουν διάφοροι παράγοντες και θεωρώ ότι καλύπτω ένα ποσοστό από αυτούς.Προτιμώ να θεωρώ τονεαυτό μου όμως πιο πολύ διοργανώτριαeventsστα οποία παίζω και μουσική.χαχα Καλό θα ήταν όμως να μην μπερδεύονται μερικοί και να νομίζουν ότι ένα βράδυ που παίξανε για φίλους τους έκανε αυτόματα και dj..

Κώστας Κυριακάκης (Guest) Θεωρείται πολύ εύκολο κάποιος να γίνει dj. Πόσο μάλλον με τα mp3 και την δυνατότητα να κατεβάσεις ολόκληρες δισκογραφίες. Το θέμα δεν είναι να έχεις μόνο το υλικό, το ζήτημα είναι να το έχεις ακούσει και δεν εννοώ επιδερμικά, να έχεις αφομοιώσει τα τραγούδια, για να μη στηρίζεσαι στις ίδιες επιλογές από ένα συγκρότημα ή σε συγκεκριμένα συγκροτήματα. Εδώ τα εργαλεία δεν κάνουν τον μάστορα, πρέπει να υπάρχει γνώση βαθιά και εμπειρία, να ανανεώνεις συνεχώς τα ακούσματα σου. Φυσικά δεν υπάρχει σχολή για dj’sούτε συνταγές για να γίνει κάποιος. Όποιος έχει χρόνο, έχει μπόλικα ακούσματα και δεν θεωρεί με 50-60 συγκροτήματα που ξέρει ότι γνωρίζει τα πάντα είναι σε καλό δρόμο. 

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid)Ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει αλλά η απάντηση έρχεται από την αποδοχή του κόσμου στο παίξιμο άμα κάποιος παίζει καλά εξελίσεται και έχει διάρκεια καταξιώνεται και στον κόσμο .Πάντως είναι κάτι που πρέπει και να σ'αρέσει για να το κάνεις και εννοείται ότι πράπει να είσαι οπαδός της μουσικής που παίζεις !
 
Μιχάλης Νοχός (Guest) Καλά κάνουν και τις δοκιμάζουν. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις αν αξίζεις. Αλλά από τη στιγμή της δοκιμής μέχρι την εδραίωση έχει βουνά μπροστά. Όχι φυσικά, και αυτό λέω, δεν μπορεί ο καθένας που θα δοκιμάσει τελικά να γίνει DJ. Να λέγεται μπορεί, αλλά δεν θα είναι. Γιατί αυτό το ‘άθλημα’ αν δεν το έχεις μεράκι και δεν το βλέπεις ως χόμπι, δεν πας μακριά. Χόμπι μεν αλλά αν δεν αφιερώσεις ώρες και χρήμα, ναι χρήμα για υλικό, για μηχανήματα για μετακινήσεις, δεν προκόβεις! τι? πήραμε έναν σκληρό, κατεβάσαμε 1000 τραγούδια και πάμε να παίξουμε?! Αλλιώς θα ήμασταν όλοι DJs. Όπως γίνεται  και στο Facebook! Χαχαα αλλά εδώ μιλάμε για real life. Και φτάνουμε στο σημείο που βλέπουμε όλο και περισσότερους να παρουσιάζονται ως DJs, ακόμα και αν δεν αξίζουν τον τίτλο, αλλά δεν είναι δικό τους το φταίξιμο αποκλειστικά. Τα μαγαζιά σήμερα ‘κατασκευάζουν’ και ονομάζουν DJ κάποιον που έχει πολλές γνωριμίες και ίσως φέρνει κόσμο στο μαγαζί. Ναι θεμιτό από την πλευρά του ιδιοκτήτη,  απλά όλο αυτό αργά ή γρήγορα ξεθωριάζει, αποδεικνύεται ‘φούσκα’ και σκάει. Στην τελική, αν είσαι μουσικόφιλος ντε και καλά, δοκίμασε και κανένα όργανο ή γίνε ηχολήπτης, ξέρω γω! Εγώ, πριν από το Djλίκι έκανα μαθήματα κιθάρας. Εεε, δεν ήμουν για εκεί! Τι να κάνουμε? Να την πάρω όπως την έχω στο πατάρι και να ανέβω σε μια σκηνή να γρατζουνάω?!     

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Κάποτε, υπήρχε το κριτήριο της δισκοθήκης. Αν δεν είχες έναν μίνιμουμ αριθμό βινυλίων ήταν απαγορευτικό να ανέβεις στο djbooth. Τώρα πια, ο οποισδήποτε μπορεί να έχει άπειρα mp3’s, χωρίς κόπο και ανέξοδα. Οπότε, αντίστοιχο κριτήριο δεν μπορεί να υπάρχει. Κατά συνέπεια, ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στην πορεία θα φανεί αν μπορεί να παραμείνει ή όχι στον χώρο.

Fakinos.jpg
Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Όλοι έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν ότι θέλουνστη ζωή ή ότι πιστεύουν. Αν είσαι πραγματικά καλός, συνεπής και σε συνδυασμό με τις συγκυρίες , τότε θα ξεχωρίσεις, nomatterwhat.

Σάκης Φράγκος (Guest) Εν έτει 2019, είναι εξαιρετικά εύκολο ο καθένας να δοκιμάσει την τύχη του να γίνει dj. Όλοι έχουν κατεβασμένα αρκετά gigabyteή terrabyteμουσικής σ’ έναν ή περισσότερους σκληρούς δίσκους.Το θέμα είναι πόση απ’ αυτή τη μουσική που έχεις κατεβάσει, έχει γίνει κτήμα σου και πώς μπορείς να βρεις συνδυασμούς για να την κάνεις αρεστή στον κόσμο που βγαίνει για να διασκεδάσει. Για να γίνεις dj, είναι σαφές ότι πρέπει να σου αρέσει η μουσική. Μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκο όσο το να παίζεις ένα μουσικό όργανο, αλλά απαιτεί πολύ μεγάλη συγκέντρωση, σίγουρα γνώσεις, εμπειρία και να μπορείς να διαχωρίσεις ότι αυτό που αρέσει σε σένα, δεν είναι απαραίτητο να αρέσει σε όλους τους άλλους. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν είναι όλοι ικανοί να γίνουν dj, όπως δεν μπορούν να γίνουν σερβιτόροι, υδραυλικοί, οδηγοί ταξί κ.ο.κ. Κάθε djset, είναι ένα καινούργιο, διαφορετικό «μάθημα» και όσο περισσότερο «μελετάς», τόσο καλύτερος γίνεσαι. Αν δεν υπάρχει εξέλιξη, βαλτώνεις, όσο καλός κι αν είσαι σε οποιοδήποτε επάγγελμα…

Ποια είναι η βασική σου φιλοσοφία ως Dj; Το βασικό σου χαρακτηριστικό.

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur) Η φιλοσοφία είναι μία. Κάνε τον κόσμο χαρούμενο χωρίς ωστόσο να χαλιέσαι εσύ. Χαρά, ευτυχία, διασκέδαση. Άλλωστε γι'αυτό δεν έβγαινε έξω ο άνθρωπος εξαπανέκαθεν;; 

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Το βασικό μου χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτα παίζω για τον κόσμο και μετά για μένα και πολλές φορές αυτό, με έχει φέρει σε σύγκρουση, στο παρελθόν σε χώρους που δούλευα παλιά. Σέβομαι πρώτα από όλα αυτόν που έρχεται να με ακούσει και αυτό που θέλει και νιώθει ότι θα τον κάνει να περάσει καλά, παρά τα στενά όρια που βάζουν πολλές φορές τα μαγαζιά. Παραμένω στο χώρο για αυτό το μοναδικό συναίσθημα που υπάρχει όταν τελειώνει μια βραδιά και όλα έχουν πάει υπέροχα και νιώθεις ακόμη την αδρεναλίνη να κυλά μέσα σου για περίπου ένα δίωρο μετά. Δεν υπάρχει αυτό το feeling. Είναι η μεγαλύτερη γαλήνη και η μεγαλύτερη ψυχοθεραπεία.

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Ψυχραμία και υπομονή, έτσι απλά! 

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Στρας,80s,animal prints & Death to all but Metal…

Κώστας Κυριακάκης (Guest) Το μοτό μου είναι ότι ο καλός djείναι αυτός που σε κάθε τραγούδι που παίζει θα σε κάνει να ξεχάσεις το προηγούμενο. Για μένα το ζητούμενο είναι τα ξημερώματα της Κυριακής να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ο κόσμος που διασκέδασε, ήπιε το ευχαριστήθηκε, το μαγαζί που πούλησε πολλά ποτά και ο djπου φεύγει ικανοποιημένος που ευχαρίστησε τον κόσμο. Είναι μεγάλη ευθύνη η θέση του dj, ακόμα και κάποιος με αρκετή πείρα, δε μπορεί να βασιστεί σε αυτό, και πρέπει να είναι σε εγρήγορσή κάθε φορά, γιατί όλες οι βραδιές δεν είναι ίδιες, η χημεία του κόσμου μπορεί να είναι διαφορετική… 

Με λίγα λόγια η δουλειά του dj δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όπως μπορεί να φαίνεται. 

Σπύρος Μασκαλέρης (Resident Paranoid)Να προσπαθώ όσο μπορώ να ικανοποιώ το κοινό που έχω απέναντι μου και να μην προδίιδω την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν .

Μιχάλης Νοχός (Guest) Σαν moto θα έλεγα «θέλω όλος ο κόσμος να διασκεδάζει» στις βραδιές μου. Και για να το πετύχω αυτό επιδιώκω την ισορροπία! Είμαι ζυγός και θέλω μπαλάτζο χαχχαχαα! Αναλογία ποσοστών και έξυπνη διαχείριση του υλικού που διαθέτω. Των ‘επιτυχιών’ (hits) με τα …ψαγμένα, όπως τα λέμε πολλές φορές! Των μεγάλων συγκροτημάτων με τις κομματάρες τους μεν, αλλά και των χιλιάδων ύμνων από μπάντες που απλά έτυχε να μην γίνουν γνωστές, είτε μένοντας σε ένα δίσκο ή demo, είτε προχώρησαν πολύ δισκογραφικά, όχι όμως εμπορικά. Και δεν είναι μόνο το πόσα από δαύτα και πόσα από τα άλλα θα παίξεις, αλλά και με ποια σειρά και λογική! Και αυτό είναι πιο δύσκολο, αλλά το μαθαίνεις με τον καιρό και την εμπειρία, όπως και τόσα άλλα γνωρίσματα, που αποκτάς στην πορεία αρκεί να μην είσαι κολλημένος, αν δεν βιάζεσαι να φύγει η τελευταία παρέα για να πας σπίτι σου κλπ! Προσπαθώ να βγάλω στα dexx όταν διαλέγω τις μουσικές μου το ίδιο πάθος είτε παίζω για 1 είτε για 150 άτομα.

Λεωνίδας Σκιαδάς (Resident Death Disco) Το dj booth δεν είναι για να πουλάμε μούρη ή για να διαχωρίζουμε τη θέση μας από τους άλλους, υπάρχουμε με αποκλειστικό ρόλο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτούς που μας τιμούν με τη παρουσία τους να περάσουν καλά.

Γιώργος Φακίνος (Resident Second Skin) Δεν παίζω για την πάρτη μου. Περνάω φυσικά τις νέες μουσικές που θέλω στα setsμου, εδραιώνω tracksκαι ταυτόχρονα φροντίζω να ικανοποιώ τον κόσμο.
 
Sakis Fragos dj photo1_0.jpg

Σάκης Φράγκος (Guest) Η αλήθεια είναι ότι με τα χρόνια, έχω εντοπίσει πράγματα που έκανα παλιά και δεν θα τα έκανα τώρα. Αυτοκριτική λέγεται. Μετά από 20 χρόνια στο επάγγελμα, έχω «τσιμεντώσει» την άποψη, ότι ο κόσμος βγαίνει για να διασκεδάσει πρωτίστως, οπότε πρέπει να του βάλεις κομμάτια που γνωρίζει και μετά να κάνεις «επίδειξη γνώσεων». Είναι πολύ πιο εύκολο να «περάσεις» ορισμένα δικά σου τραγούδια, λιγότερο γνωστά, όταν παίζουν παράλληλα με κάποιες «επιτυχίες», παρά όταν βομβαρδίζεις τον άλλο με πράγματα που δεν γνωρίζει και πασχίζει να καταλάβει τι είναι. Ίσως να ευθύνεται και το γεγονός ότι μέσα από το Rock Hard, αλλά και τη ραδιοφωνική μας εκπομπή στην Ert Open, εδώ και πολλά χρόνια, έχω την ευκαιρία να περνάω με πιο «δόκιμο» τρόπο τις δικές μου προτάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στα djset δεν παρουσιάζω πράγματα λιγότερο γνωστά ή λιγότερο συνηθισμένα. Άλλωστε κι εδώ πιο πιτσιρικάς, έμαθα κάποια πράγματα πηγαίνοντας σε μαγαζιά και συνεχίζω να μαθαίνω από αξιόλογους συναδέλφους… Ένα ακόμα στοιχείο που έχω προσπαθήσει κι εν τέλει καταφέρει, είναι τα djset μου να αποτελούνται από τραγούδια που αρέσουν στον κόσμο που πηγαίνει στο κάθε μαγαζί κι όχι σε τραγούδια που αρέσουν απαραίτητα σε εμένα. Το πιο σημαντικό όλων, όμως, είναι να έχεις προσωπικό χαρακτήρα. Ταυτότητα. Να βάζεις μουσική κι ο άλλος να καταλαβαίνει ποιος είναι πίσω από τα decks. Θέλω να πιστεύω ότι με τα χρόνια, το έχω καταφέρει αυτό κι ότι όσοι έρχονται στα μαγαζιά που δουλεύω, περνούν καλά κι ευθύνομαι κι εγώ, έστω και λίγο, γι’ αυτό.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου αν θέλεις προσθέτεις κάτι που θεωρείς ότι πρέπει να ειπωθεί σχετικά με το θέμα και δεν καλύφθηκε ήδη από τις ερωτήσεις.

Γιώργος Γράντης (Resident- Excalibur)Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι το εξής: Όταν βγαίνετε έξω να είστε χαλαροί και με τον εαυτό σας και φυσικά με τον κόσμο που δουλεύει (dj, σέρβις, μπαρ). Χορέψτε με τις μουσικές όποιες και να είναι αυτές και αφήστε κάτω τα smart phone. Εκείνη τη στιγμή κάνετε χάρη στον εαυτό σας και σε κανέναν άλλο. Άλλωστε οι πιο όμορφες ιστορίες σε ένα bar/club δεν ξεκίνησαν ποτέ με κάποιον που κοιτούσε επί 5 ώρες το κινητό του και το Facebook.  Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και για την ευκαιρία που μου δώσατε ώστε να παραθέσω κάποιες απόψεις. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά

Γιώργος Καραγιάννης (Resident - Rainbow, Guest Pulp, Guest Second Skin) Εγώ σε ευχαριστώ που μου έκανες την τιμή και με κάλεσες για το άρθρο σου. Είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι ο τομέας του dj στην Ελλάδα αποκτά ένα διαφορετικό status από το παιδί του jukebox.Υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να ειπωθούν αλλά φαντάζομαι δεν είναι αυτή η τελευταία μας συνάντηση. Μέχρι τότε σεβασμός από εμάς στον κόσμο και τις απαιτήσεις του αλλά και σεβασμός σε εμάς από τον κόσμο. Ο συνδυασμός αυτός δεν μπορεί παρανα φέρει την τελειότητα σε μια βραδιά.  

Γιάννης Κομούτος (Guest ) Και Εγώ σε Ευχαριστώ, είμαι σίγουρος ότι αν βάλεις παλιούς dj να γράψουν πολλά και συγκρίνουν το χθες με το σήμερα , θα βγάλουν πολύ πίκρα!

Μαρίζα Crash Κορωνιωτάκη (Guest) Εγώ ευχαριστώ αγαπητή. Να κλείσω με το ότι γενικά έχω παίξει σε διάφορα μουσικά και όχι μόνο .Το ότι επιλέγω αυτό το είδος δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσουν τα υπόλοιπα.Έχω κάνει και ,(παραπάνω από όσα φαντάζεστε), & και ιδίως στη Θεσσαλονίκη κάποια εξελίχθηκαν σε αγνό καθαρό &.Όπως είπα σημασία έχει ο κόσμος να περνάει καλά!Έτσι περνάς και εσύ!

Μιχάλης Νοχός (Guest) Και εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ Έλενα! Μου δόθηκε η ευκαιρία να καλύψω πολλές πτυχές μιλώντας για την νυχτερινή μου συντροφιά τόσα χρόνια, το DJλίκι, που εκτός από το καθαρά μουσικό και τεχνικό του μέρος, όπως το αναλύσαμε παραπάνω, έχει και άλλες σημαντικές προεκτάσεις σε διαπροσωπικά και θέματα επαφής και επικοινωνίας με τους γύρω ανθρώπους μας. Ειδικά όταν μιλάμε για μια πορεία ετών, οι φιλίες και οι δεσμοί που έχω κάνει μέσα από τη νύχτα είναι τελικά αυτό που θα μείνει όταν …κρεμάσω τα ακουστικά μου! ​Heavy Metal re mounia! (HMRM!)

Σάκης Φράγκος (Guest) Κάπου εδώ όμως, πρέπει να πω κάτι για τη νοοτροπία των ανθρώπων που πηγαίνουν στα μαγαζιά και ζητούν κομμάτια από τον dj. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η μόδα, να δείχνουν το κομμάτι σε κείμενο που έχουν γράψει στο κινητό τους, χωρίς καν να μιλάνε. Επίσης, ζητάνε επιτακτικά κάποια τραγούδια που δεν κολλάνε σε καμία περίπτωση με αυτά που παίζουν εκείνη τη στιγμή και τα θέλουν επιτόπου. Αυτά είναι ελάχιστα από τα κρούσματα αγένειας που παρουσιάζονται κάθε βράδυ στα μαγαζιά. Καλό είναι ο κόσμος να μάθει να σέβεται τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτούς που δουλεύουν νύχτα στο σέρβις, στο μπαρ ή στη θέση του dj. Ιδιαίτερα ο dj, δεν είναι jukebox, να είναι υποχρεωμένος να βάλει οτιδήποτε μπορεί να κατέβει στο κεφάλι του καθενός τη συγκεκριμένη στιγμή. Ιδιαίτερα ημέρες με event ή μέρες που έχει πολύ κόσμο κάποιο μαγαζί, υπάρχει ένας άνθρωπος που πονοκεφαλιάζει κάθε 4-5 λεπτά για να βρει την καλύτερη δυνατή επιλογή για επόμενο τραγούδι. Η αγένεια είναι σίγουρα ο λάθος δρόμος για να τον προσεγγίσετε. Επίσης, όταν κάποια στιγμή βάλει ο dj τραγούδι που ζητήσατε, καλό θα είναι να σηκώσετε το ποτήρι να χαιρετίσετε ή τουλάχιστον να γνέψετε δείχνοντας την ικανοποίησή σας. Ο dj, έχει ψυχολογία και όσο περισσότερο δείχνετε ότι γουστάρετε αυτά που βάζει, τόσο πιο επιτυχημένες επιλογές θα έχει κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Με αυτόν τον τρόπο τον καθοδηγείτε για τη μουσική που πρέπει να βάζει. Προς όφελος του κόσμου που διασκεδάζει είναι. Μην βλέπετε τον dj ως ανταγωνιστή σας (διότι όλοι κρύβουμε έναν dj μέσα μας), κοιτάξτε απλά να διασκεδάζετε όσο αυτό είναι δυνατόν!

Ερωτήσεις/ επιμέλεια Έλενα Μιχαηλίδου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2025. All Right Reserved.