Judas Priest - Nostradamus

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΖΩΗ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΟΛΟΦΩΤΙΣΤΟΣ PRIEST ΔΙΣΚΟΣ

Τον Ιούλη του 2018 κληθήκαμε οι γραφιάδες του Metal Zone να γράψουμε για την δισκογραφία των Metal Gods δηλαδή των Judas Priest. Σε μένα μου δόθηκε η ευλογία να ασχοληθώ, σιγά μην τυχόν και δεν το είχα κάνει μοναχός μου, με την re union era δηλαδή από το 2004 ως και το τότε σήμερα 2018. Από το ‘’Angel Of Retribution’’, το ‘’Nostradamus’’ το κάπως κατώτερο ‘’Redeemer Of Souls’’ και το μέχρι τότε τελευταίο ‘’Firepower’’. Από τότε έχουμε ακόμα μια δισκάρα, το φετινό ‘’Invisible Shield’’. Εδώ όμως στο παρών κείμενο θα ασχοληθώ εκτενέστερα με μια για μένα ευαίσθητη χορδή και εννοώ το ‘’Nostradamus’’. Κυκλοφόρησε στις 17 του Ιούνη του 2008, ναι πέρασαν δεκαέξι χρόνια, μέσω της Columbia Records σε διάφορες εκδόσεις. Και θυμάμαι να σπεύδω να αγοράσω την έκδοση με το βιβλίο, σαν να ήταν ένας θησαυρός.

Διπλό cd, τριπλό βυνύλιο και με αρκετά κομμάτια, που στα περισσότερα υπήρχαν intros κάνοντας το νοστραδάμας όπως το προφέρουν, για άλλους μια χορταστική υπέροχη metalική εμπερία και σε άλλους όχι. Δίχασε λοιπόν ο Νοστράδαμος και δεν ξέρω το κατά πόσον το είχε, ή το είχαν προβλέψει. Τα κλασικά στοιχεία Judas Priest στοιχεία, rffάρες, από KK Downing και Glenn Tipton, βαρύς όγκος από Ian Hill και Scott Travis και ο Metal God με την φωνάρα του και σε σημεία, άκου ‘’Alone’’ και με τις φωνές σε υψηλές οκτάβες. Η χρήση synth και πλήκτρων ακούστηκε κάπως περίεργα, κυρίως στα intros καθώς μουσικά με νότες, αλλά και με τα λόγια έπρεπε να μας που την ιστορία αυτού του τύπου. Ο Michel de Nostredame (14/12/1503 – 02/07/1556) ήταν αστρολόγος και φαρμακοποιός και ο βασικός λόγος που τον θυμόμαστε ήταν το βιβλίο του ‘’Les Propheties’’. Την ζωή του την διηγούνται βιβλία, ταινίες αλλά και μουσικά έργα. Και εδώ είναι ένα τέτοιο μουσικό metal έργο. Τα intros έχουν την καταλυτική σημασία να κυλούν την ιστορία, αλλά τα κομμάτια και μερικά το κάνουν πολύ όμορφα, τονίζουν αυτό που θέλουν να μας πουν οι σε αυτόν τον δίσκο story tellers Judas Priest. Θα σταθώ στο ‘’Prophecy’’ που μας συστήνεται ο Νοστράδαμος, τo ρυθμικό ‘’Revelations’’, τα δυσοίωνα ‘’War’’, ’Pestilence and Plague’’ και το ‘’Death’’ που έχει ακόμα και doom στοιχεία. Δυνατοί ρυθμοί, ωραίες μελωδίες, καλές συνθέσεις, αλλά εκεί που όλα απογειώνονται είναι στο κρυφό χαρτί, αυτό το διαμαντάκι που λέγεται ‘’Lost Love’’. Μια εκπληκτική σύνθεση τεσσεράμισι λεπτών, με τα πλήκτρα να κυριαρχούν, δεν είναι έγκλημα αυτό και που φέρνει και μεταδίδει έντονα συναισθήματα. Το πιο γρήγορο και heavy ‘’Persecution’’ κλείνει το 1ο cd. Το οποίο έχει εξαιρετικές στιγμές, στέκεται λίγο παραπάνω στα μελωδικά intros και αφήνει σε μένα πολύ καλές εντυπώσεις.

Το 2ο cd αφήνει τα μελωδικά στην ‘’Solitude’’ και δείχνει τις πιο heavy διαθέσεις του με τα ‘’Alone’’ και ‘’Visions’’ που φέρνουν πιο πολύ σε κλασικούς Judas Priest αλλά και δίνουν τα πιο αξιομνημόνευτα ρεφρέν που θα βρεις εδώ. Και τι ερμηνεία από τον Rob Halford. Δυο κομμάτια που θα ήθελα να τα ακούω στα live τους! Τα ‘’New Beginnings’’, ‘’Calm Before Storm’’ και το κομμάτι που φέρει το όνομα ‘’Nostradamus’’ οδηγούν στο ‘’Future Of Mankind’’, κλείνοντας προσωρινά την ιστορία.

Το ‘’Nostradamus’’ ΄ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια - ιδέα από τους Judas Priest και νομίζω ότι την απέδωσαν εξαιρετικά. Δεν πρόκειται να θεωρηθεί μέσα στους καλύτερους δίσκους, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να ειπωθεί σαν ένας από τους αδικημένους. Μαζί με τις πολλές δισκάρες τους που όλοι αναγνωρίζουμε και λατρεύουμε, έχει και το ‘’Nostradamus’’ μια ξεχωριστή θέση στους μουσικούς συντρόφους ζωής για μένα, αλλά πιστεύω και για κάμποσους άλλους!!!

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.