Caducity - Whirler of Fate

Caducity - Whirler of Fate (FULL ALBUM) - 1997

Caducity-Whirler of Fate

Διαβάζεις Epic και στο μυαλό σου έρχονται ο κλασσικές heavy metal μπάντες. Διαβάζεις Epic Death Metal και πιθανότατα να σκεφτείς τους Bolt Thrower. Και ναι, το αξίζουν και τους ταιριάζει, και σαν μουσική και σαν στίχο. Κάποια άλλη μπάντα να δικαιούται αυτό το προσωνύμιο; Οι αρχαίοι Amon Amarth και Unleashed. Ναι. Άλλοι; Σίγουρα οι Βέλγοι Caducity  που όχι μόνο το death metal τους είχε αυτό το επικό στοιχείο στην μουσική, μα πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα τρομερό επικό στιχουργικό concept που διάρκεσε δυο δίσκους. Το συγκρότημα γεννήθηκε το 1989 στη μικρή πόλη του Oostrozebek, (West Flanders, περιοχής με πλούσια ιστορία σε μάχες και εμπόριο), εποχή πού άνθιζε το death metal παγκοσμίως.  Η πενταμελής σύνθεση αποτελούνταν από δυο κιθαρίστες αλλά και πληκτρά, δύσκολο πράγμα για την εποχή. Στην διετία 1992-93 κυκλοφορούν δυο εξαιρετικά demos που δυστυχώς δεν κατάφεραν να τους κάνουν όσο γνωστούς τους άξιζε να γίνει. Τελικά το συμβόλαιο ήρθε από την τοπική Shiver Records και το 1995 κυκλοφορεί το ντεμπούτο  ‘’The Weiliaon Wielder Quest’’ με το επικό στοιχείο  να είναι κομμάτι της μουσικής τους (ήταν ήδη από το  δεύτερο demo τους) ενώ ξεκινά μια ιστορία γεμάτη φαντασία, μάχες και τροφή για σκέψη μιας και πολλά μπορούν να παραλληλιστούν με την πραγματική ζωή. Ίδια σύνθεση, ίδια εταιρία και το 1997 βγάζουν το ‘’ Whirler of Fate’’, την συνέχεια της ιστορίας με ακόμα περισσότερες μελωδίες και καλύτερες συνθέσεις. Δυστυχώς η μπάντα έφτασε στο ζενίθ της αλλά η μπάντα παρέμεινε άγνωστη. Όλα τα μέλη αποχωρούν σύντομα εκτός του αρχικού κιθαρίστα Steven Suys που πλέον αναλαμβάνει το μπάσο ενώ συμπληρώνονται όλες οι υπόλοιπες θέσεις. Ο δίσκος αργεί, το ‘’The Gentle Annihilation of the Enthroned’’είναι κυκλοφορία του 2004, το death metal τους είναι old school με δύναμη και μελωδία αλλά δεν θυμίζει και τόσο τις παλιότερες κυκλοφορίες. Ο άλλος αρχικός κιθαρίστας θα επιστρέψει (Vinnie) και 20 χρόνια μετά την γέννηση της μπάντας θα ακούσουμε τον πιο σκληρό (εις βάρος του επικού/ατμοσφαιρικού στοιχείου που περιέβαλλε το συγκρότημα στο παρελθόν) δίσκο της μπάντας (Destination:Caducity) που τα σπάει αν και χάνει σαν προσωπικότητα. Η μπάντα υπάρχει ακόμα και σήμερα και δίνει όποτε ευκαιρεί συναυλίες αλλά από νέο υλικό, δυστυχώς τίποτα.

 Όταν λέμε επικό death metal, εννοούμαι επικό Death Metal. Τα riffs παρέχουν την απαραίτητη αγωνιώδη συνέχεια, η ατμόσφαιρα είναι πολεμική, οι στίχοι σε μεταφέρουν σε ένα άλλο κόσμο. Η ιστορία του Nirion and The Core συνεχίζεται με πολλές απρόσμενες εξελίξεις. Τροφή για σκέψη μιας και όλα μεταφράζονται και σε πιο φυσιολογικές καταστάσεις. Οι ρυθμοί σε μεσαίες ταχύτητες, με τον απόλυτο όγκο να αφήνει καμιά οπή αδυναμίας. Μου έφερε στο μυαλό και λίγο Edge Of Sanity εποχής ‘’Crimson’’. Αμείλικτοι ήχοι, περασμένοι μέσα από μια φόδρα μελωδίας για να φοριούνται ευκολότερα. Πολλές στρώσεις μελωδίας και πολλά λαγούμια για τα ζωώδη φωνητικά που ακούμε να εξιστορούν ένα φανταστικό έπος. Η λέξη μελωδία ήδη έχει γραφτεί πολλές φορές αλλά υπόσχομαι σε όλους τους death metallers ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι μιας και το υλικό εμπεριέχει την απαιτούμενη οργή να προσθέσει κεφάλια στη σωρό.

Οι συνθέσεις δεν είναι παχύσαρκες. Περιέχουν ότι ακριβώς χρειάζεται για να παραμείνουν άκρως ενδιαφέρουσες. Οι ταχύτητες, η σκληράδα, οι αλλαγές, όλα συμβαδίζουν με τους στίχους και παίρνουν τις αντίστοιχες τροπές βοηθώντας όχι απλά στην κατανόηση του κόνσεπτ αλλά στο να δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα. Πιο γρήγορα σε  μια μάχη, πιο χαοτικά σε μια περιγραφή, πιο doomy μετά από μια άσχημη έκβαση κτλ.  Άφθονα riffs και ιδέες βάζουν την σφραγίδα της ποιότητας σε κάθε σύνθεση και κάθε τραγούδι σε κερδίζει εύκολα. Δυναμική συσπείρωση των εγχόρδων και δρακόντεια πειθαρχία στα κρουστά, έχοντας αχαλίνωτη φαντασία στο παίξιμο. Τούβλο τούβλο, χτίζουν αυτό τον ηχητικό ναό, δώρο σε αυτούς που αρέσκονται σε mid paced old school death metal με μπόλικες επικές πινελιές.

Copyright 2022. All Right Reserved.