Carcariass - Sideral Torment

Carcariass - Sideral Torment (Full album HQ)

Carcariass-Sideral Torment

-Έχεις ακούσει τους ντεθάδες Carcariass;

 -Ναι, βέβαια, απίστευτοί δίσκοι το ‘’Heartwork’’, ‘’Necrotism’’…

- Ρε συ, όχι Carcass. Carcariass λέμε. Τους Γάλλους λέμε

-Μπα, ούτε σαν όνομα.

-Κακώς, πολύ κακώς. Τα παλικάρια από τη Γαλλία βρίσκονται από το 1991 στη πιάτσα και έχουν βγάλει καταπληκτικά δημιουργήματα. Το όνομα τους δεν έχει καμιά σχέση με τους ‘’Πτωματίες’’ αλλά βγαίνει από τον Καρχαρία του Γένους Καρχαρόδων (Carcharodon Carcharias) ή γνωστότερος και Λευκός Καρχαρίας, από τους πιο επικίνδυνους του είδους. Κάπως έτσι και Carcariass και ας μην τους φαίνεται όπως το απειλητικό αρπακτικό ψάρι.Το πρώτο τους demo ήρθε το 1994 (Ancestral War) ενώ το ντεμπούτο ‘’Hell On Earth’’ μόλις το 1997 και μάλιστα αυτοχρηματοδοτούμενα μιας και τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για μια ακραία μπάντα από την Γαλλία. Αν και μιλάμε για Power Trio στη σύνθεση της μπάντας, το τι παίζεται εκεί μέσα δεν περιγράφεται, μόνο ακούγεται. Μια άγνωστη Ελβετική εταιρία θα τους δώσει την ευκαιρία να κυκλοφορήσει το δεύτερο δίσκο που ευτυχώς δεν θα αργήσει και το 1998 μένουμε έκπληκτοι με το ‘’Sideral Torment’’. Χρειάστηκε να αλλάξουμε χιλιετία για να ακουστεί το όνομα τους σε περισσότερο από 20 νοματαίους και ευτυχώς η τοπική (και αρκετά πιο γνωστή) Adipocere Records υπήρξε υπεύθυνη του τρίτου τους δίσκου το 2002 (Killing Process) που ίσως είναι ακόμα καλύτερο του προηγούμενου. Η μπάντα παρέμεινε άτυχη και άγνωστη παρά το προοδευτικότατο, τεχνικότατο death metal της. Χρειάστηκαν να περάσουν επτά χρόνια από τη μπάντα που θεωρούσαμε ότι είχε εξαφανιστεί για να ακούσουμε το ‘’ E-xtinction’’. Πλέον σαν τετράδα, με ένα δεύτερο κιθαρίστα και γενικότερα πολλά ορχηστρικά μέρη, πάντοτε όμως κορυφαία όπως και το σύνολο του δίσκου. Η μπάντα θεωρείται ενεργή αλλά και πάλι εξαφανισμένη δισκογραφικά. Ευχόμαστε ένα μελλοντικό, πέμπτο ΣΟΚ.

Πολλά θετικά μπορείς να προσδώσεις στους Carcariass αλλά σίγουρα όχι για τα εξώφυλλα. 1998 και γενικότερα εκείνη την εποχή έχουμε συχνή χρήση των pcs και του net για την δημιουργία εξώφυλλων. Ίσως τότε κάποια να μας φαινόντουσαν ωραία, τα περισσότερα πλέον μου φαίνονται πολύ ψεύτικα και προτιμώ αυτά στο χέρι. Impact Records η εταιρία, Impuls Studios (Βέλγιο) η παραγωγή. Και μάλιστα από τον  Stephan Kraemer (αργότερα έκανε το ντεμπούτο των Gojira μεταξύ άλλων) και τον Martin Lonicer. Μεγάλη υπόθεση να συμμαζέψεις αυτή την επέλαση των riffs. Πανδαιμόνιο ήχων. Τα πάντα ψιθυρίζουν εμπειρία και τεχνική. Οι τρεις τους δημιουργούν μουσική σιωπηρής σοφίας και ηχηρής ηδονής. Μα και οι τρεις, στον ίδιο βαθμό. Όλα ακούγονται μοιρασμένα και ισορροπημένα.  Οι συνθέσεις είναι αρκετά μεγάλες σε διάρκεια μιας και τις ανοίγουν με άπειρα σόλος και μελωδικές γραμμές. Πάντοτε μέσα στην ζώνη της εξέλιξης και της αρμονίας. Κάθε σύνθεση αναπτύσσεται σε κάτι μεγαλειώδες και μόνο η φωνή ακούγεται γήινη και σχετικά αδιάφορη. Μουσικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τραγούδια τους (χωρίς φωνή) για να προσελκύσουμε ή να ευχαριστήσουμε εξωγήινους οργανισμούς.

Και όμως αυτός ο πολεμικός αέρας κρουστών και έγχορδων έρχεται από γήινους. Που τους ενδιαφέρει ο κόσμος τους και ασχολούνται με αυτόν στιχουργικά θίγοντας πολλές κοινωνικές αρρώστιες που έπλητταν και συνεχίζουν να το κάνουν είκοσι χρόνια μετά. Καλογραμμένοι, ενδιαφέροντες, απλώνονται στη ηχητικά Χωράφια Θανάτου των Carcariass. Με τέτοιο πολύπλοκο παίξιμο θα περίμενες να ζορίζεσαι στο άκουσμα τους. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν δώσεις προσοχή, τα πάντα ακούγονται ξεκάθαρα και συμβεβλημένα μεταξύ τους. Αντιλαμβάνονται τη δύναμη της ροής των ήχων τους και προτιμούν να φτιάχνουν λιμνούλες και όχι ωκεανούς που πνίγουν. Επιρροές από παντού. Από τον ακραίο ήχο των Death μέχρι Scorpions των 70ς. Άκουσαν, απορρόφησαν, φίλτραραν και απέπεμψαν βγάζοντας τη δική τους μουσική. Δεν θα μείνει μυς ακούνητος με τα ‘’ Indians Eviction’’, ‘’ Led by Ignorance’’, ‘’Distributed Thinking’’, ‘’ Void Attraction’’. Τρομερή μπάντα, εξαίρετος δίσκος.

Copyright 2021. All Right Reserved.