Monstrosity - Millennium

Monstrosity-Millennium

Στην Tampa της Florida συσπειρώθηκε ένα από τα πρώτα κύματα death metal της Αμερικάνικης Ηπείρου. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κάνουμε καταγραφή όλων αυτών των συγκροτημάτων, απλά να αναφέρουμε ότι μια από αυτές ήταν και είναι οι Monstrosity. Το συγκρότημα ξεκίνησε το 1990 , χρονιά που κυκλοφόρησε και το πρώτο της demo. Δοκίμασε την τύχη της σε διάφορες συλλογές της Relapse που προωθούσε το death metal εκείνη την εποχή.  Τελικά απέσπασαν συμβόλαιο με την ανερχόμενη Nuclear Blast και κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό ντεμπούτο τους ‘’ Imperial Doom’’. Ο κιθαρίστας της μπάντας Jon Rubin (Malevolent Creation) απλά βοηθούσε τη μπάντα στα πρώτα της βήματα και στη συνέχεια έμεινε στη δική του μπάντα. Αποχώρηση και του μπασίστα και πλέον εναπομείναντα μέλη ο τραγουδιστής George "Corpsegrinder" και ο ντράμερ Lee Harrison ο οποίος εκείνη την εποχή δημιουργεί την εταιρία Conquest Music, Inc. Μέσω της συγκεκριμένης εταιρίας θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τους άλμπουμ ‘’Millenium’’. Και πάλι αλλαγές μιας και ο κύριος Corpsegrinder προσλαμβάνεται από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, τους Cannibal Corpse. Με νέα μέλη, ο Lee Harrison συνεχίζει ακάθεκτος τη μπάντα και στο μέλλον υπογράφει και πάλι δισκάρε όπως τα  ‘’In Dark Purity’’ και ‘’Rise To Power’’. Μετά το ‘’Spiritual Apocalypse’’ του 2007 κάναμε πολλά χρόνια να ακούσουμε νέο υλικό τους αλλά τελικά ευτυχήσαμε να απολαύσουμε πολλαπλά το ‘’The Passage To Extinction’’, πάνω από μια δεκαετία αργότερα. Ελπίζω να μην περιμένουμε άλλο τόσο για το επόμενο βήμα τους.

Οι χρυσές ημέρες του death metal έχουν σβήσει πολύ πριν το 1996. Σχεδόν τα πάντα έχουν παιχτεί στο είδος. Το ‘’Millenium’’ δεν προσφέρει κάτι παραπάνω παρά άσβεστη δίψα για το συγκεκριμένο είδος. Οπαδοί του είδους που παίζουν αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν. Εξοντωτικό death metal χωρίς πλήκτρα αλλά και χωρίς συνεχόμενα blastbeats και ουρλιαχτά. Όλα με όρια, όλα εκεί που ταιριάζουν. Ο Γιωργάκης ο Πτωματοαλεστής (ψευδώνυμο που πήρε από τον δίσκο’’From Beyond των Massacre) έχει είδωλο τον Kam Lee και βγάζει όχι μόνο τα εσώψυχα του αλλά και τα πνευμόνια και τα έντερα του. Τεχνικό παίξιμο, μεσαίοι αλλά ορμητικοί ρυθμοί, κακόβουλα riffs. Κάθε ήχος ακούγεται παραγωγικός και αυτό που παράγει δεν είναι παρά ακραιότητα και τερατουργήματα, όπως το όνομα της μπάντας. Οι συνθέσεις είναι όλες του Harrison, πάντοτε σε συνεργασία με κάποιο άλλο μέλος, είτε του κιθαρίστα Morgan είτε του μπασιστα Van Erp. Ακόμα και ο Fisher συμβάλλει σε ένα τραγούδι (Slaves and Masters) ενώ το τελευταίο τραγούδι ‘’Seize of Change’’ είναι και το παλιότερο (θυμίζει και ολίγον από Death, ειδικά στο κιθαριστικό μέρος)  μιας και η σύνθεση υπογράφεται από τον Harrison μαζί με τον Rubin (κιθαρίστας στο ντεμπούτο).

Τα πάντα έδειχναν ότι οι Monstrosity έπρεπε να γίνουν τεράστια μπάντα. Βάρβαρη πορωτική μουσική, εξαιρετικός ήχος από τα Morrisound και τον Scott Burns, μεγάλο fan base, πολλές επιτυχημένες συναυλίες,έδρα της βάση του death metal. Τι δεν πήγε καλά; Μάλλον οι πολλές αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, χάσανε και αυτό το εξαιρετικό λαρύγγι. Νταξει, το απολαμβάνουμε ακόμα και σήμερα αλλού. Μουσικά μιλάμε για απερίγραπτο οργανωμένο Χάος. Ακούς το παίξιμο στο ‘’ Dream Messiah’’ , χαμός που θερίζει κεφάλια. Κάθε χτύπημα μελετημένο, κάθε τέντωμα χορδής και τεταμένη αναπνοή για τον ακροατή. Είτε τρενάροντας ταχύτητες (Fragments of Resolution), είτε επιταχύνοντας, πάντοτε ακούγονται κτηνώδεις. Στο ‘’ Fragments of Resolution’’ μιας και το αναφέραμε, θα βρείτε και αρκετές Morbid Angel αναφορές. Γενικότερα οι Monstrosity  αλέθουν τις δικές τους ιδέες  με την πτωμαίνη από μπάντες όπως οι Morbid Angel, οι Malevolent Creation (πάρα πολύ μάλιστα), οι Cannibal Corpse, οι Deicide και δεκάδες άλλες μπάντες προγενέστερες τους και το αποτέλεσμα είναι τετραπέρατο, τολμηρό, προνοητικό μα πάνω από όλα, κατεδαφιστικό.  Όγκος και σήψη. Και αν δείτε και κανένα βιντεάκι της εποχής θα καταλάβετε ότι αυτά τα τραγούδια σε ζωντανή εκτέλεση ήταν εξοντωτικά δίνοντας έναν απάνθρωπο αέρα στη μπάντα την ώρα που τα έπαιζε.  

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.