Mordancy - Scars

Mordancy - Scars (1993) - Track 2: Utopia Without Reach

Mordancy-Scars

Και οι …Άσημοι έχουν ψυχή. Και δικαίωμα να περηφανεύονται για το όποιο υλικό έχουν κυκλοφορήσει αν είναι καλό και ας μην τους έχουν ακούσει ούτε οι μανάδες τους. Πεταγόμαστε Γερμανία στα τέλη των 80ς όπου μια παρέα πιτσιρικάδων αποφασίζουν να παίξουν την αγαπημένη τους μουσική, metal. Οι εποχές για τη συγκεκριμένη εποχή έχει αγριέψει και τα παιδαρέλια μεγαλώνουν με σκληρό, τευτονικό Power Metal και Thrash μιας και η χώρα τους έβγαλε δεκάδες τεράστιες μπάντες σε αυτό τον ήχο. Η δεκαετία αλλάζει, η τότε σύνθεση της μπάντας καταφέρνει να δημιουργήσει τέσσερις συνθέσεις που θα αποτελέσουν το πρώτο τους demo ‘’High Tech Child’’ (το οποίο δυστυχώς δεν έχω ακούσει να εκφέρω γνώμη). Σύντομα αλλάζουν οι δυναμικές της μπάντας όπως και η σύνθεση και βγάζουν το δεύτερο τους demo ‘’Different Ways’’ με τα πέντε τραγούδια τους να βρίσκουν θέση στο μελλοντικό ντεμπούτο τους ‘’Scars’’ που θα βγει δυο χρόνια μετά (1993) από την D&S Recording , μια μικρή Γερμανική εταιρία που έβγαλε διαμαντάκια αλλά κανένα δεν κατάφερε να γίνει αισίως. Παραγωγή από τον Michael Jesch, υπεύθυνο για παραγωγές σχεδόν για όλο το ρόστερ της D&S Recording.

Οι Γερμανοί Mordancy  κάνουν οτιδήποτε είναι αναγκαίο ώστε να ισχύουν και οι δυο λέξεις που χαρακτηρίζουν την μουσική τους:POWER METAL. Ακόμα και αν δεν τους βοηθά η παραγωγή ιδιαίτερα, η μουσική τους διακατέχεται από δριμύτητα. Ακούγονται Ευρωπαίοι αλλά δεν είναι λίγες οι στιγμές που κοιτούν και από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Κάτι που χαρακτηρίζει την μουσική τους είναι οι τρομερές αλλαγές. Σε καμιά στιγμή του δίσκου δεν βαριέσαι από την επανάληψη. Μπορεί οι ταχύτητες να ανεβαίνουν επικίνδυνα αλλά ποτέ δεν χάνεται η μελωδία, είτε η φωνητική είτε αυτή εκ των οργάνων.  Τεχνική κατάρτιση στο μέγιστο και φωνητικά που για άλλους θα έφταναν στο σημείο της παράλυσης. Επιβλητικοί ρυθμοί, υπεύθυνοι για την ενέργεια που απελευθερώνεται με τα riffs να εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση που σε πετούν πάνω στους ενεργειακούς πυλώνες που ηλεκτροδοτεί η φωνή. Ακροβατούν ανάμεσα σε τεχνικό, προοδευτικό power/thrash και ότι υπάρχει ανάμεσα σε αυτές τις υποκατηγορίες. Σε  όλες ταιριάζουν, σε όλες διαπρέπουν.

Εννιά κύματα ενέργειας θα σου προκαλέσουν ευχάριστες ψυχικές ουλές μέσα σε τρία τέταρτα και θα σου μείνουν για όλη σου τη ζωή. Ανάμεσα σε καταστροφικές διαστάσεις, τα έξι μέλη της μπάντας πυροδοτούν αλλεπάλληλες αντιδράσεις μεταξύ των ήχων που δημιουργούν. Δεν λέω, υπάρχουν και ελαφρώς πιο μέτριες στιγμές, σαν το “’Lies’’, πάντοτε στο συνθετικό τομέα και όχι στον εκτελεστικό μιας και ακούμε παππάδες. Τα ριφς εκτοξεύονται ακατάπαυστα από δυο κιθάρες και το υπερτεχνικό παίξιμο του Thomas πίσω από το drum kit υπερφορτώνει όλα τα επιθετικά μας συναισθήματα, όσο και να προσπαθούν τα πλήκτρα (διακριτικότατη χρήση) να τα καταλαγιάσουν. Το ομώνυμο τραγούδι ξεκινά ήρεμα με κιθάρες και φωνή να συνεργάζονται στο κρεσέντο που ακολουθεί. Από τα καλύτερα του δίσκου, εξορίζουν οτιδήποτε κάτω της τελειότητας. Οι μουσικοί ‘’Δημιουργούν’’, ο ακροατής ‘’νιώθει’’. Βυθίζονται μέσα στις ίδιες τους συνθέσεις χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και των ‘’πρέπει’’ και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και αισθαντικό. Η συνέχεια στο δίσκο, γίνεται και πάλι σε πιο σκληρούς τόνους.  Με ανελέητους ρυθμούς και αμείλικτες μελωδίες, τραγούδια σαν το ‘’In God We Rust’’ σε παθιάζουν. Και καλογραμμένοι και έξυπνοι στίχοι και μάλιστα από τον υπεύθυνο για την αλληλογραφία και κάποια δεύτερα φωνητικά, Robin Piefer. O Robin είναι υπεύθυνος για όλους τους στίχους ενώ η μουσική είναι ομαδική δουλειά των μελών των Mordancy. Λίγο πριν το τέλος, ακούμε και φλάουτο στο πρώτο λεπτό του ‘’ Colour Life by Numbers’’ πριν μεταλλαχθεί σε μια πολυστρωματική και πλούσια σύνθεση.

Copyright 2023. All Right Reserved.