Ragnarok - Arising Realm

Ragnarok-Arising Realm

Δεν μπερδευόμαστε με τους Άγγλους pagan/folk blacksters. Εδώ έχουμε ατόφιο, γνήσιο black metal από τη Νορβηγία. Μπάντα του 1994, την χρονιά που κυκλοφόρησε η συλλογή Ørevox που προωθούσε Νορβηγικές μπάντες της τοπικής σκηνής (από διάφορα είδη, όχι μόνο metal) κοντινών πόλεων. Black Metal ήταν μόνο οι Ragnarok και οι μοναδικοί που τα κατάφεραν και έκαναν καριέρα (οκ, εμείς σαν μεταλλάδες ξέρουμε και τους Artch και Witchhammer αλλά δεν άντεξαν στο χρόνο σαν μπάντες). Στα της μπάντας τώρα, ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το demo ‘’Pagan Land’’, ο προπομπός του ντεμπούτου ‘’ Nattferd’’ που κυκλοφόρησε στα μέσα του 1995. Με την ίδια τετραμελή σύνθεση και εταιρία (Head Not Found) επιστρέφουν δριμύτεροι το 1997 με το ‘’Arising Realm’’ και το 2000 με το‘’ Diabolical Age''. Ο Thyme (φωνή) έχει ήδη αποχωρήσει πριν την κυκλοφορία του δίσκου και βάζει μπροστά την παλιά του μπάντα Kharon ενώ τον βοηθά στις κιθάρες ο Rym ενώ αργότερα στα drums ο Jontho άρα μιλάμε για καλές σχέσεις μεταξύ των μελών (Ragnarok). Με νέα εταιρία αλλά και τραγουδιστή/κιθαρίστα συνεχίζουν με το πολύ καλό ‘’ In Nomine Satanas’’. Αλλαγή και πάλι πίσω από το μικρόφωνο (Ørjan Stedjeberg των Taake) με το ‘’ Blackdoor Miracle’’ να συνεχίζουν καταπληκτικά. Και εδώ αλλάζει/τελειώνει μια ωραία ιστορία. Ο Jerv (μπάσο) σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό το 2007, αποχωρεί και ο Rym. Ο Jontho (drums και από το 2014 και τραγουστής) συνεχιζει την μπάντα με άλλους τέσσερις δίσκους να έχουν προστεθεί στην λίστα τους μέσα στα 10ς. Πλέον πάλι μόνος του, ψάχνει για νέα μέλη....

Δεν θα δυσκολευτεί κανείς να καταλάβει ότι τα εισαγωγικά πλήκτρα είναι παιγμένα από τα χέρια του Shagrath (Dimmu Borgir). Είναι σαν να βγήκαν από δίσκος τους. Αλλά εδώ θα σκάσει βροντή και ο ουρανός θα μαυρίσει ακόμα περισσότερο στο ‘’ God Is Wasted’’.  Εδώ το black metal δεν είναι ντυμένο με όμορφες μελωδιούλες που προέρχονται με έμμεσους τρόπους παρά μόνο από το ίδιο το σκοτάδι. Αρχέχονα συναισθήματα μεταφρασμένα σε πριμαριστές ακολουθίες έγχορδων ήχων. Πρωτόγονοι ρυθμοί που λειτουργούν σαν μονοπάτια προς το βάθος της ψυχής σου. Οι μελωδίες είναι έντονες αλλά προέρχονται από τα riffs, από ουρλιαχτά προερχόμενα από τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου νου, από το αρχέγονο drumming που είναι τεχνικό αλλά απέριττο. Στο ‘’ En verden av stein’’ ξανακούμε πλήκτρα, οι στίχοι είναι στα Νορβηγικά ενώ αιφνιδιάζεσαι από το πόσο μαγευτικά ακούγονται αυτά τα ανεβοκατεβάσματα σε κιθάρες και τύμπανα. Ευφορική καταστροφή διάρκειας τεσσάρων λεπτών. Αρμονίες που ήταν παγιδευμένες σε μπουντρούμια για χιλιετίες και συ τις ελευθερώνεις για πρώτη φορά βάζοντας το cd σου να γυρίσει.

Οι συνθέσεις είναι του Rym με τρεις από αυτές να είναι του Jerv ενώ όλοι οι στίχοι του Thyme (εκτός του ‘’The Fall of Christianity’’). Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική ήταν η φυγή αυτών των μελών και η συνέχιση της μπάντας μόνο από τον Jontho. Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι το παίξιμο του είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει ποτέ σε black metal κυκλοφορία.  Ανήσυχος, χωρίς να μονοτονεί, χτίζει τείχη τα οποία ο ίδιος κομματιάζει. Πάντοτε υψηλών ταχυτήτων, πάντοτε μοχθηρά. Όπως και τα φωνητικά βέβαια τα οποία ακούγονται ακόμα πιο διαβολικά από το παρελθόν. Αλλά και στιχουργικά η στροφή από παγανιστικά θέματα σε πιο Σατανιστική είναι πλέον μόνιμη. Ο τρόπος που τραγουδά αφυπνά την εσωτερική άβυσσο του καθενός, δημιουργεί τρόμο, σου βγάζει ζωώδη ένστικτα. Η μερική και στοχευμένη χρήση πλήκτρων για την ατμόσφαιρα δεν θεωρείται εγκληματική, μάλλον αναγκαία για περισσότερο ζόφο. Δέκα τελετουργικές συνθέσεις  για να μεταμορφώσετε τα πάντω γύρω σας σε σκοτάδι. Παλιομοδίτικο black metal που δεν ασφυκτιά από επανάληψη ή κάκιστο ήχο βγάζοντας μέσα από την ομίχλη της άγνοιας ακραίες ηχητικές συμφωνίες, καταχνιασμένες από μουσκεμένα και παγωμένα riffs που θα σας βουρκώσουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.