Saturnus - Paradise Belongs to You

Christ Goodbye

Saturnus-Paradise Belongs to You

Μια από τις νεότερες μπάντες που αγαπήθηκαν πολύ στην Ελλάδα και τους έχουμε δει ζωντανά ήδη αρκετές φορές  (και θα ξαναδούμε) είναι οι Δανοί. Πάντως φτάσανε και αυτοί πάνω από 25 χρόνια ύπαρξης. Ρε πως περνούν τα χρόνια έτσι; Σαν χθες (άντε, προχτές) διάβασα για αυτούς, τους ξεχώρισα από τις άλλες κυκλοφορίες και προμηθεύτηκα το ντεμπούτο cd τους ‘’ Paradise Belongs to You’’. Και από τότε αχώριστη αγάπη, ανιδιοτελής έρωτας. Όλη η δισκογραφία τους κάθε φορά που έξω κρυώνει και έχει μουντάδα, με επισκέπτονται. Μου κρατάνε ζεστασιά. Ξέρουν τι χρειάζομαι. Είναι αυτό το μελωδικό Doom/Death Metal που λατρεύω. Από το 1993 που είναι σαν μπάντα, έχουν κυκλοφορήσει μόνο τέσσερις δίσκους. Παίρνουν το χρόνο τους. Αλλά μας ανταμείβουν με το παραπάνω. Δεν έχω ιδέα ποιον δίσκο τους θεωρώ πιο λατρεμένο (από τα τρία πρώτα τους). Το ‘’Paradise Belongs to You’’ που μας έδειξε τις επιρροές του και μύριζε ακόμα την σαπίλα του Death Metal. Το ‘’Martyre’’ στο οποίο άκουσα τόσες πολλές (καταθλιπτικές) μελωδίες, με το ακραίο στοιχείο να περιορίζεται πιο πολύ στη φωνή.  Ίσως βέβαια το ζενίθ τους να είναι και το ‘’Veronika Decides To Die’’ στο οποίο καταφέρνουν να ζωντανέψουν τις λέξεις με  ήχους.  Δυστυχώς η μπάντα σχεδόν διαλύθηκε με όλα τα μέλη να φεύγουν από τη μπάντα εκτός του τραγουδιστή και του μπασίστα και το τελευταίο τους δημιούργημα ‘’Saturn In Ascension’’ του 2012 είναι σίγουρα ένα-δυο σκαλιά κατώτερο των προηγούμενων. Εδώ και οκτώ χρόνια περιμένουμε νέα τους, μόλις πρόσφατα έκλεισαν το πρόβλημα που είχαν με τους κιθαρίστες τους. Ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί αυτή η σύνθεση και να ακούσουμε νέο τους υλικό σύντομα.

Δίσκοι σαν το ‘’ Paradise Belongs to You’’ μόνο με τα ‘’Turn Loose The Swans’’ ή ‘’The Angel And The Dark River’’ των My Dying Bride μπορείς να τα συγκρινεις. Ίδιος ήχος, ίδιο, ισάξια ποιότητα. Μελαγχολία στο ζενίθ. Το μόνο χαρούμενο που ακούγεται, είναι τα πουλάκια. Και αυτά μέχρι να τελειώσει ο δίσκος θα έχουν καρφωθεί πάνω σε κάποια τζαμαρία για να αυτοκτονήσουν. Δεν μιλάμε για εξαναγκασμένο depressive ήχο με βάση κάποια από την φύση τους θλιμμένα όργανα ή κλαψιάρικη φωνή. Ο Thomas ωρύεται, χρησιμοποιει λέξεις που μαγνητίζουν συγκεκριμένα σημεία στον εγκέφαλο σου.  Μαυροντυμένες μελωδίες που διακηρύσσουν τον πόνο μέσα από μουσικούς τόνους. Τα riffs χύνονται το ένα μετά το άλλο και σε παίρνουν μακριά. Είσαι εδώ αλλά δεν ΕΙΣΑΙ. Αν δεν ακούσεις τον δίσκο δεν θα το καταλάβεις αυτό. Δεν θα χαθείς, δεν θα αφήσεις τα συναισθήματα σου να  κυλίσουν στον βούρκο της θλίψης. Το ‘’ Christ Goodbye’’ υπάρχει μόνο για να σε συνθλίψει, να σου δημιουργήσει ψυχικό στύψιμο. Το βασικό riff σε καίει, ο ρυθμός δεν σε αφήνει να δραπετεύεις από την επικείμενη τιμωρία σου. Μελωδίες μεν, πνευματική μίανση δε.

Το ‘’ Paradise Belongs to You’’ διαρκεί πάνω από μια ώρα. Τότε μόνο θα έχεις εξιλεωθεί και θα σου ανήκει ο Παράδεισος. Μην λιποψυχήσεις. Επέτρεψε στους  ενδελεχείς καυτηριασμούς της μουσικής τους να σε θωπεύσουν εσωτερικά. Το μειπίχιο ορχηστρικό δίλεπτο (μέ τσέλο) θα σε αφήσει να πάρεις μια βαθιά ανάσα πριν το μοιρολόι του ‘’ Pilgrimage of Sorrow’’ σε αποσυναρμολογήσει πνευματικά. Βαρύθυμες αρμονίες θα σε παρασύρουν πετώντας σε στο πηγάδι της μοναξιάς, μόνο σκοτάδι και υγρασία μέχρι να ακουστεί η σιωπή του τελευταίου τραγουδιού. Άφθονα πλήκτρα συνηγορούν για αυτή τη μεμψίμοιρη ατμόσφαιρα όσο διαπρύσια ουρλιαχτά σε στριμώχνουν στην παγωμένη σου γωνία. Το φλάουτο στην αρχή του ‘’The Fall of Nakkie’’  μαζί με ακουστικές κιθάρες έχει ένα φολκ τόνο, πάντοτε στενάχωρο όσο δεν πάει. Γυναικεία φωνητικά και ψίθυροι προσθέτουν μυστικάγωγία και γενικότερα είναι μια ξεχωριστή σύνθεση (και από τις καλύτερες). Πιστεύω ότι αυτότο τραγούδι είναι μια σύνθεση του Larsen που μετέπειτα έφτιαξε τους :Of Wand And The Moon μιας και τους θυμίζει αρκετά. Ακούς σε κάθε σύνθεση τις κιθάρες που δακρύζουν αλλά ύπουλα σε φυλλοροούν.  Κάποια καθαρά φωνητικά που ακούγονται τους ταιριάζουν πολύ και από τότε ευχόμασταν να πληθύνουν. Έτσι και αλλιώς εξελίχθηκαν σε όλους τους τομείς. Μια αυθεντικά ρηξικέλευθη μπάντα.

Copyright 2023. All Right Reserved.