Sortilege - Hero's Tears

Sortilège-Hero's Tears

              Μπορεί τις σύγχρονες ημέρες η Γαλλία να θριαμβεύει στον ακραίο ήχο αλλά  τρεις δεκαετίες πίσω, είχε μόνο λίγες μπάντες να επιδείξει και αυτές στο χώρο του καθαρόαιμου heavy metal. Ελάχιστες αλλά πολύ δυνατές. Για ποια να πρωτομιλήσεις…Trust, Warning, Satan Jokers, Blaspheme, Fisc, H-Bomb, Sortilège, Vulcain, Steel Angel, Killers, ADX, Nightmare και άλλες που δεν άφησαν και τόσο το στίγμα τους στο χρόνο. Πολλές από αυτές ήταν Γαλλόφωνες, άλλες Αγγλόφωνες και κάποιες δοκίμασαν την τύχη τους και στις δυο γλώσσες όπως οι Sortilège. Ξεκίνησαν την δεκαετία του 80’ ως Bloodwave με γρήγορη αλλαγή στο όνομα που τους μάθαμε. Οι αδερφοί Dumont (κιθάρα και drums) μαζί με τον έτερο κιθαρίστα Demajean ήταν τα πρώτα μέλη της μπάντας με άμεση προσθήκη τον τραγουδιστή Augustin και μπασίστα Lapp. Ότι κυκλοφόρησε από αυτή τη μπάντα, βγήκε από αυτή την ομάδα και μόνο μετά την φυγή του Augustin το 1986, δοκιμάστηκε ο Mark B. Lay των Killer αλλά δεν πήγε καλά και η μπάντα διαλύθηκε.  Από το 1981  ως το 1986 όμως η μπάντα πρόλαβε εκτός από κάποια demos, να κυκλοφορήσει το θρυλικό ομώνυμο ep τους που σε ωθεί να μάθεις Γαλλικά με τα τόσο εθιστικά του τραγούδια. Με τα δυο παντοτινά τους διαμάντια, τα ‘’Métamorphose’’ και ‘’Larmes de héros’’, οι Sortilege υπέγραψαν συμβόλαιο με την καρδιά πολλών οπαδών. Αντίστοιχα, στην Αγγλική κυκλοφόρησαν σαν ‘’ Metamorphosis’’ και ‘’Hero's Tears’’. Προσωπικά, προτιμώ τις Γαλλικές εκδόσεις, μου ακούγονται πιο καλά στο αυτί αλλά στο συγκεκριμένο δίσκο κατέχω την Αγγλική.

                 Με τόσους τρομερούς δίσκους να κυκλοφορούν το 1986, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί όλοι μιλούν για χρυσές εποχές. Και όχι μόνο στο thrash.  Το ‘’Hero's Tears’’ θα είναι ένα περήφανο Μνημείο της (Γαλλικής ) Heavy Metal διαθήκης.   Η φωνή του Augustin είναι διαυγής και κρυστάλλινη και πιάνει υψηλές συχνότητες χωρίς να δυσκολεύεται καθόλου. Και το ότι τραγουδά σε ξένη γλώσσα προς αυτόν δεν φαίνεται να έχει καμιά αρνητική επίδραση πάνω του. Σφοδρές δισολίες, θεληματικές όσο τους παίρνει, μεταφέρουν τις μελωδίες τους μέσω του ηλεκτρισμού. Η διάθεση τους να κατακτήσουν το heavy metal πλανήτη αντικατοπτρίζεται στους ήχους και τους ρυθμούς τους.  Ο, ‘’έχω κάνει παραγωγές για την μισή Γερμανία’’, Karl  Trapp σιγουρεύει την επιτυχία της δύναμης του ήχου τους. Χωρίς να καταργούν μια πιο τεχνική οδό, παίζουν σε μια ευθεία με όλα τα κλασσικά στοιχεία που κάνουν το είδος σπουδαίο. Τα riffs των δυο axemen ζευγαρώνουν και γεννούν αποδοτικές εξάρσεις και κολληματικές μολπές. Οι ρυθμοί δεν ξεσαλώνουν, δεν ξεφεύγουν, απλά δημιουργούν τσιμεντένιο υπόστρωμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των κιθαριστικών και των φωνητικών μελωδιών.

                      Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι στο συγκεκριμένο δίσκο. Όλα σαν δάκρυα από τα ίδια μάτια, απλά αλλάζουν οι σκέψεις που τα προκάλεσαν. Χωρίς να παίζουν αντισυμβατικά, η μουσική τους σε κυριεύει με αγνά συναισθήματα μιας άλλης εποχής.  Γεμάτο πάθος εκτελέσεις, γεμάτο πλούτο οι συνθέσεις. Συνειδητή αποστράγγιση εσωτερικής ενέργειας στο  ‘’Fight the Dragon’’ με ονειρική εξυγίανση από σολαρίσματα που δρουν άμεσα και βαθιά. Ακούς τα ‘’Messenger’’, ‘’Win Her Heart’’ ή ‘’Elephant Man ‘’και βγαίνεις σε ένα μουσικό μπαλκόνι με πολύ όμορφη θέα, σε μια άλλη χώρα μιας άλλης εποχής. Το ‘’Hero's Tears’’ ακούγεται σαν ολοκληρωμένη οντότητα, χωρίς αποσπάσεις και αποσυνδέσεις. Απλά δίνεις βάση στους ήχους και χάνεσαι , πατάς πάνω στις φωνητικές χορδές του Christian (που έχει γράψει και όλους τους στίχους), κρεμιέσαι στα ιπτάμενα riffs των Stéphane(όλη η μουσική είναι δική του δημιουργία) /Didier ή χοροπηδάς στους καθηλωτικούς ρυθμούς των Daniel/Bob Snake.

 

Υ.Γ. Αν η Γαλλική έκδοση είναι για 90%, αυτή αξίζει ελαφρά λιγότερο (85%)

                  

Copyright 2021. All Right Reserved.