Allegiance - Hymn till hangagud

Allegiance-Hymn till hangagud

Αρκετές οι μπάντες με το όνομα Allegiance στο metal χώρο αν και καμιά δεν έκανε μεγάλο ντόρο ώστε να γίνει πασίγνωστη. Οι Αυστραλοί θρασάδες με τον ωραία, γκρουβάτο ‘’D.e.s.t.i.t.u.t.i.o.n’’ του 1994 δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι παραπάνω από το να ασχολούνται λίγοι ψαγμένοι οπαδοί μαζί τους. Οι πιο πρόσφατοι χρονικά Γάλλοι κυκλοφόρησαν το majestic black του ‘’ Beyond the Black Wave’’ (2018) αυτοχρηματοδοτούμενα και μόνο στη χώρα τους τους ξέρουν. Υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα που δεν καταφεραν να κυκλοφορήσουν κάτι ολοκληρωμένο. Υπάρχουν και οι Σουηδοί Allegiance. Συγκρ’οτημα του 1989 που ξεκίνησε να παίζει death metal και αντίστοιχα σε ήχο ήταν τα 3 πρώτα demos τους μέχρι το 1991. Ο ήχος πλέον ταιριάζει σε πιο black metal λημέρια, στιχουργικά όμως ασχολούνται με τη Σκανδιναβική μυθολογία. Αλλαγή τραγουδιστή και το ‘’Odin äge er alle’’ βγαίνει το 1993 ενώ στη συνέχεια αλλάζουν και τον ένα εκ των δυο κιθαρίστων και στο ‘’ Höfdingadrapa’’ του 1994 ακούμε και το πρώτο τραγούδι στη μητρική τους γλώσσα. Με σταθερή σύνθεση, στοχευμένο ήχο και την No Fashion Records να τους υποστηρίζει κυκλοφορούν τρεις δισκάρες στο χρονικό όριο 1996-1999. Οι υποχρεώσεις των Roger Svensson (ακα B.War) και Fredrik Andersson οι οποίοι αποτελούσαν το ρυθμικό ντουέτο των Marduk είχαν αυξηθεί κατά πολύ και οι Allegiance μένουν στο περιθώριο και σιγά σιγά χάνονται από τις σκέψεις μεγάλου ποσοστού οπαδών του ακραιού ήχου με οπαδούς των Marduk ή λάτρεις του Viking Metal να είναι σχεδόν οι μοναδικοί που ασχολούνται ακόμα μαζί τους.

Οκτώ συνθέσεις περιέχει το ‘’Hymn till hangagud’’ από τις οποίες οι έξι είναι σε Σουηδικό στίχο. Στίχοι βασισμένοι στη δική τους μυθολογία, στην ιστορία τους. Κάποια είναι βασισμένα ακόμα και σε ποιήματα του παρελθόντος. Παγανιστικά όλα αυτά, τίγκα στο folklore αλλά ηχητικά μην περιμένετε τίποτα μουσικές για μπυροποσίες. Black Metal, πριμαριστοί ήχοι, τσιριχτά φωνητικά, υψηλές ταχύτητες. Και αρκετές μελωδίες όμως, βγαλμένες από κιθαριστικές συγχορδίες. Δεν υπάρχει ασταμάτητο κοπάνημα ή ασπρόμαυρο ηχητικό τοπίο, εδώ οι ενορχηστρώσεις χρωματίζονται από διπλές θυμωμένες κιθάρες που ξεθυμαίνουν παίζοντας με δύναμη και τύμπανα που φιλοξενούν ρυθμούς που βοηθούν το μυαλό του ακροατή να αποπλεύσει σε φανταστικούς (παρελθοντολάγνους) ωκεανούς.

Τα φωνητικά του δίσκου μοιράζονται οι δυο κιθαρίστες της μπάντας, από τέσσερα τραγούδια ο καθένας. Και οι δυο τραγουδάνε και κρώζουνε άγρια αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Οι στίχοι είναι και πάλι γραμμένοι από τους δυο τους εκτός από την περίπτωση του εναρκτήριου ‘’Höfdingadrapa’’ που τους στίχους έχει γράψει ο Fredrik Andersson. Η μουσική είναι κοινός μόχθος των μελών των Allegiance  τον οποίο ο γνωστότατος Dan Swanö (Unisound) έχει αναλάβει να μετατρέψει σε κάτι απόλύτως φυσικό και ταιριαστό προς αυτό που ήθελε η μπάντα να κάνει.

Η σύλληψη ιδεών σε αυτό τον δίσκο είναι εξαιρετική. Ισορροπεί τον βάναυσο ήχο με ατμόσφαιρα και αρμονίες που προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από την υγιή ακραιότητα του. Εξοργισμένα φωνητικά, αλέστες ταχύτητες και παγωμένες κιθαριστικές μελωδίες. Στο ‘’ Himmelen rämnar’’ ακούγονται  επικοί, πολεμοχαρείς. Τα riffs συνάπτονται το ένα πάνω στο άλλο συναθροίζοντας αυτό τον περήφανο ήχο, τα τύμπανα συνυπογράφουν με την αυτόματη πυροδότηση τους σε καίριες στιγμές.  Έμμοχθο παίξιμο, πολεμικά κύμβαλα, κιθαριστικοί υπηρέτες μιας μαυρομεταλλικής παλίρροιας. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρετικά μελωδικά σημεία όπως στη μέση του ‘’The March of Warlike Damned’’ αλλά πάντοτε ακούγονται με ένα Βόρειο και ανήλιαγο τρόπο χωρίς φανφάρες και χαζομαρούλες. Οι ακουστικές κιθάρες που ξεκινούν το ‘’Spjutsången’’ φρονιμεύουν τη ψυχή μας πριν η σύνθεση ζωηρεύσει έντονα. Το μπάσο πρωτοστατεί (ίσως και τη μοναδική φορά στο δίσκο), ιππευτικοί ρυθμοί , κιθάρες που συσπόνται εκδηλώνοντας υμνικές τάσεις, στίχοι από Ισλανδικό ποίημα. Από τα αγαπημένα του δίσκου, καθαρός παγανιστικός θησαυρός. Αν αρέσκεστε σε Viking θεματολογία αλλά θέλετε να το ακούσετε μέσω black metal ήχων, το ντεμπούτο των Allegiance είναι η τέλεια πρόταση (τα επόμενα δυο τους είναι αρκετά μελωδικότερα).

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.