Dawn - Slaughtersun (Crown of the Triarchy)

Dawn - The Knell And The World

Dawn-Slaughtersun (Crown of the Triarchy)

Συγκροτήματα σαν τους Dissection, Gates Of Ishtar και τους Dawn κακώς αναφέρονται σαν black metal. Μπορεί η βλασφημία (στους Dissection αυτό) ή το σκοτάδι να εμπεριεχότανε στην μουσική τους αλλά μιλάμε για μελωδικότατο death metal. Ας το βαπτίσουμε blackened death metal, νομίζω ότι θα ταίριαζε γάντι, τουλάχιστον στους Dawn. Η ιστορία της μπάντας ξεκινά πίσω στο 1990,  στη μικρή πόλη του Linköping  και μουσικά μιλάμε για καθαρό death metal μιας και δεν είχε καν εμφανιστεί το black metal ακόμα. Με το παλιό τους λογότυπο, κυκλοφόρησαν κάποια demos, μετακόμισαν στη Στοκχόλμη, απέκτησαν συμβόλαιο με την Necropolis Records (διαμάντια- κυκλοφορίες αυτή η εταιρία) και με πλέον σταθερή σύνθεση ήταν έτοιμοι για ο πρώτο μεγάλο βήμα. Αρχές 1994 και το ντεμπούτο ‘’ Nær Sólen Gar Niþer For Evogher’’ κυκλοφορεί. Πιο μελωδικοί, μια μαυρομεταλλικοί, με τσιριχτά φωνητικά και σκοτεινές διαθέσεις. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι πιο κοντά στο death metal, με μπάσο και κρουστά που παίζουν παπάδες σε αντίθεση με μια μέση black metal. Την ίδια χρονιά  βγάζουν ένα σπλιτ με τους Μεξικανούς grindcorers Pyphomgertum. Το λογότυπο αλλάζει, εκλεπτύνεται και σκοτεινιάζει όπως και η μουσική τους πλέον. Για του λόγου το αληθές το ep του 1996,’’Sorgh På Svarte Vingar Fløgh’’. Ήδη στους τίτλους του δίσκους τους, υποδηλώνεται και μια μελαγχολική πλευρά της μπάντας που ανακαλύπτεται και σε διάφορες ηχητικές στρώσεις. Δεύτερος και τελευταίος δίσκος, το κύκνειο άσμα και τελειούργημα. ‘’ Slaughtersun (Crown of the Triarchy) του 1998 και τίποτε πια δεν θα είναι ίδιο για το είδος. Πιάσανε κορυφή, μάλλον το ξέρανε και οι ίδιοι και μετά το διαλύσανε και ο καθένας πήρε το δρόμο του. Το 2008, οι Henke Forss και Fredrik Söderberg  βάλανε μπροστά και πάλι τη μπάντα κάνοντας επανακυκλοφορίες για λογαριασμό της Century Media αλλά 10 χρόνια μετά δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούριο.

Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αντισταθεί στη σαγήνη του ‘’Slaughtersun’’. Είναι τέτοιες οι σκοτεινές μελωδίες του, οι υπόδουλες στην οδύνη αρμονίες του που δύσκολα δεν θα σε αγγίξει. Πάντοτε ακραίοι, ένας συγκερασμός death και black metal. Τσιριχτά φωνητικά και πριμαριστά riffs με την άμεση ηχητική  πανδαισία του death metal (και ήχο Σουηδίας μιας και το χεράκι του βάζει ο Peter Tägtgren στα γνωστότατα Abyss Studios). Μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις που ξετυλίγουν το νήμα της εσωστρέφειας και την μαυρίλας μέσω αντίστοιχων στίχων και ήχων. Κάθε σύνθεση εκτυλίσσεται με ενδιαφέρουσες εκβάσεις, προσθέτοντας στοιχεία που υποβοηθούν. Εκδικητικοί ρυθμοί γεμάτοι μένος και κραυγές απελπισίας  και ψυχολογικής επιδείνωσης. Η παγωμένη Σουηδία στέλνει τις ηχώ της πάνω σε μουσικούς σταλακτίτες. Από την κρύπτη των αβυσσαλέων ιδεών , προστατευμένα riffs από τον ήλιο και τη ζέστη, καταφθάνουν στα αυτιά μας εμπλουτισμένα με πνιγηρές μελωδίες, πάντοτε ζοφερές ,παράλληλες με οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ευκολοάκουστο.

Τα εδάφη της μοίρας είναι πολλές φορές άγονα την εποχή που τα φυτεύεις. Κάποιες φορές καρποφορούν άμεσα, κάποιες φορές σε μελλοντικές εποχές. Νομίζω ότι οι Dawn απέσπασαν το ενδιαφέρον του κόσμου τότε αλλά και τώρα και το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον σε όποιον ακούει το υλικό τους. Το οπλοστάσιο τους περιέχει ενσαρκωμένες νότες που μας χαρίζουν πλεονεξία αρμονιών και ισορροπίας. Ισορροπία ανάμεσα στην περιοδική καταστροφή, στις εκκωφαντικές ριπές και στη σκοτεινή  ύλη. Αφήστε το ‘’ The Aphelion Deserts’’ να εισχωρήσει μέσα σας, να σας μαστιγώσει με τις χίλιες και μία μελωδίες του,  Συμφωνική τραγωδία βουτημένη σε πίσσα, ένα μοναδικό κλειδί που θα ανοίξει τις πύλες της φαντασίας σας. Για μια ώρα, τα ηχεία σας θα αντηχούν με απερίγραπτες μελωδίες και κατορθώματα της Τέχνης., όσο ακραία και να ακούγεται σε μερικά αυτιά. Το ‘’ Malediction Murder’’  είναι ένα μουσικό κουτί που περιέχει πολύτιμους μουσικούς λίθους που μας προσφέρονται φθηνά. Ένα κλουβί, ελαφρά βρώμικο και ξεθωριασμένο μα με τη φωτιά του Προμηθέα να καίει ασταμάτητα και να δίνεται απλόχερα σε όποιον την  αναζητεί.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.