Stryper - Soldiers Under Command

Stryper-Soldiers Under Command

Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος ότι είναι η πρώτη heavy metal μπάντα που αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη θετική σκέψη, στην αγάπη και στον Χριστιανισμό. Σίγουρα έμειναν ως και σήμερα οι πιο γνωστοί μιας και όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν με ωραίες συνθέσεις hard rock και heavy metal μουσικής. Οι κιτρινόμαυροι πολεμιστές ξεκίνησαν λίγο διαφορετικα... Όχι μόνο στο όνομα (Roxx) αλλά στις θεματικές (τα γνωστά πάθη ενός άντρα, γκούχου γκουχ). Είμαστε ακόμα στο 1980 βέβαια. Κολλώντας το Regime δίπλα στο Roxx (1981) κόλλησαν και τη ''ρετσινιά'' της Χριστιανικής μπάντας και ξανάγραψαν τους στίχους του demo ''The Yellow and Black Attack!'' (1983). Η ηχητική τους δύναμη μαζί με την έντονη και διαφορετική προσωπικότητα της μπάντας δίνει ένα καλό λόγο στην Enigma Records να τους υπογράψει αφού τους προτείνει να αλλάξουν και όνομα. Και εγένετο Stryper. Ένα χρόνο αργότερα, το συγκρότημα μπαίνει στο στούντιο και ηχογραφεί το υλικό που είχαν μέχρι πρότινος και η εταιρία το κυκλοφορεί, μένοντας πλήρως ευχαριστημένη από την απήχηση του. Ακολουθούν πολλά singles μέχρι να έρθει το ντεμπούτο ''Soldiers Under Command'' και να συγκλονίσει τη ζωή πολλών νεανίδων. Πολλά κορίτσια στις συναυλίες, πολλά αγόρια που είχαν έγκριση από τους γονείς τους να πάνε σε μια heavy metal συναυλία και όλα πάνε εξαιρετικά. Σύντομα θα ακολουθήσει το ''To Hell with the Devil''και το όνομα τους θα γίνει πασίγνωστο. Φτάνοντας στον τρίτο δίσκο, η αιχμηρότητα έχει χαθεί και το ''In God We Trust'' είναι ένας πολύ ωραίος και πιασάρικος hard rock δίσκος αλλά έχει αμβλυνθεί τόσο πολύ που θα στενοχωρήσει τους μεταλλάδες οπαδούς τους. Ευτυχώς, το ''Against the Law'' είναι ένα ώριμος συνθετικά δίσκος που έχει τα τραγούδια που θα σε πείσουν και θα σε ευχαριστήσουν. Η στιχουργική τους απομάκρυνση από τον Χριστιανισμό έφερε πολλές στενοχώριες σε αυτούς που τους υποστήριζαν στο ''In God We Trust'' και δεν πάει καλά εμπορικά με το τέλος να φτάνει σύντομα. Από το 2003 η μπάντα είναι και πάλι στις επάλξεις με συνεχή δισκογραφική παρουσία και ζωντανές Αποκαλύψεις.

Καλύτερη επιλογή από το να ξεκινήσουν με το ομώνυμο τραγούδι, δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει. Το πιο heavy, το πιο ρυθμικό, μελωδικό, με την απίστευτη φωνή του Michael να ανοίγει τους Ουρανούς. Σκληρό, οργανικό, με σολαρίσματα που θα ζήλευε και ο Διάβολος. Σωστά επέλεξαν να το κάνουν και video-clip, εποχή που το οπτικοακουστικό είχε τεράστια δύναμη προβολής. Γίνεσαι παρατηρητής την τρομερής θετικής ενέργειας που μεταδίδουν, το πόσο ΄΄δαιμονισμένα'' παίζουν, την πνοή ευλογίας που διακατέχει τη σύνθεση. Αθλητικό heavy metal, γεμάτο κίνηση και δράση, μια αγγελική φωνή που δεν φοβάται να ανεβάσει οκτάβες όπως έκαναν συνάδελφοι του την ίδια εποχή (US Power Metal-1985). Συνεχίζουν με το ''Makes Me Wanna Sing΄΄ με ριφάρες που θυμίζουν Twisted Sister αλλά αντί να ακούς φωνητικούς τσαμπουκάδες, ακούς hard rock κελαιδίσματα ενώ το ''Together Forever'' γεννήθηκε για να γίνει συναυλιακός ύμνος. Στιχουργικά έχει κάθε λέξη που θα εμπνεύσει χριστιανομέταλλους κάτω από το σανίδι, ολισθοφόρα τυμπανοκρουσία  αλλά αρκετά τυρένια φωνητικά.  Το ''First Love '' είναι η πρώτη μπαλάντα του δίσκου και πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Sweet έχει τρομερά συναισθηματική φωνή, υπεύθυνη να σε κάνει ακόμα και να κλάψεις αν το επιθυμεί. Ενάρετα όμορφη μουσική συνοδεύει το λαρυγγικό δάκρυ που στάζει με το κιθαριστικό σόλο να στενάζει οδυνηρά και να κλέβει την παράσταση.

Σκληρή επιστροφή με το ''The Rock That Makes Me Roll'' με τους axemen να ακονίζουν τις κιθάρες τους. Συνέχεια με πιο πιασάρικα τραγούδια, ασχέτως αν ο Oz Fox στέλνει αλεξίπυρα riffs στη καιόμενη βάτο. Είναι τα ακκιζόμενα φωνητικά του Sweet όπως και ο ευχνουχισμένος ήχος των drums που χτυπάει ο αδερφός του που δίνουν αυτή την υπερβολική μελωδία στις σύνθεσεις αλλώς ο Oz θα γκρέμιζε τοίχους. Ειδικά στο ''(Waiting for) a Love That's Real '' που μπαίνουν και πλήκτρα, άντε αυτός ο κατά τα άλλα καταπληκτικός κιθαρίστας να δείξει τις δυνάμεις του. Από την άλλη, αυτός ο μελωδικός κρατήρας είναι που έκανε τους Stryper να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε τόσες Αμερικάνικες μπάντες. Αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένα και ισορροπημένα.  Και φυσικά η θεματολογία τους. Δεύτερο ακουστικό χαίδεμα με έντονο δραματικό τόνο στη δεύτερη μπαλάντα του ''Soldiers Under Command '', το ''Together as One''. Στο ''Battle Hymn of the Republic'' ακούμε συνθεσάιζερς, φωνητικά υποννοούμενα προς τον Dio (Rainbow), οργανική πανδαισία με ρυθμική υποδομη και στο σύνολο έχουμε ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου. Κλείσιμο με φωνητικούς ψαλμούς στο γνωστό χριστιανικό άσμα με πιο στιβαρή υποδομή από τι είχαν συνηθίσει μέχρι τότε με μεταλλικές κιθάρες να πλέκουν τα εγκώμια. Θα προτιμήσουμε να το ακούμε έτσι παρά όπως ακούγεται στις Καθολικές εκκλησίες. Love Or Hate it δίσκος αλλά εμείς θα πάμε με τους πρώτους μιας και σεβόμαστε τους κιντρινόμαυρους πολεμιστές σαν μουσικούς και μας το έδειξαν πολλάκις στο μέλλον.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.