- Home
- Uncle Slam - Say Uncle
Uncle Slam - Say Uncle
Uncle Slam-Say Uncle
Ένα καθυστερημένο πακέτο επανακυκλοφοριών από τη Divebomb Records...Ξεκινάμε με Uncle Slam, ένα Αμερικάνικο thrash/crossover metal συγκρότημα, ίσως το αγαπημένο του ιδρυτή της εταιρίας, Matthew Rudzinski, που το έχει ήδη επανακυκλοφορήσει στο παρελθόν (2010). Οι Uncle Slam είναι η συνέχεια των The Brood (1984-87). O κιθαρίστας Todd Moyer και ο drummer Amery Smith (πρώην Suicidal Tendencies) των The Brood μαζί με τον μπασίστα Simon Oliver είναι η σύνθεση των πλέον μετανομασμένων Unle Slam (πανέξυπνο όνομα). Η τριάδα αφιέρωσε ένα χρόνο γράφοντας υλικό και τελικά μπήκε στο Music Grinder Recording Studio με τον Randy Burns (Megadeth, Suicidal Tendencies, Excel) και ηχογράφησε δώδεκα τραγούδια που αποτέλεσαν το ντεμπούτο ‘’Say Uncle’’ που κυκλοφόρησε το 1988 μέσω της Caroline Records. Η νέα, deluxe έκδοση αποτελείται από 2 cds, το πρώτο είναι σε remix έκδοση του 2020 με ένα επιπλέον τραγούδι (the punisher) ενώ το δευτερο ρεμάστερ έκδοση του 1988 υλικού. Πλούσιο booklet με το αυθεντικό artwork, στίχους, φωτογραφίες, την ιστορία της μπάντας κ.α.
To ‘’Say Uncle ‘’ είναι από τα καλύτερα δείγματα crossover thrash metal που θα ακούσετε. Ισχύει αδιαμφισβήτητα. Έχει την γκρούβα, τον αλήτικο τρόπο τραγουδιού αλλά οι κιθάρες ξερνάνε θειάφι. Υπάρχουν τα gang vocals του δρόμου και το τρελαμένο διπρόσωπο drumming αλλά και ρυθμοί που σε σφυροκοπάνε σαν τα πια καθαρόαιμα thrash συγκροτήματα. Οι συνθέσεις διαρκούν σχετικά σύντομα μιας και στερούνται μεγάλων σολαρισμάτων αλλά και πιθανών επαναλήψεων χωρίς νόημα. Σφηνοπότηρα με ποτό υψηλού ποσοστού αλκοόλ. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μεγάλο οπαδό του crossover αλλα οι Uncle Slam με κέρδισαν στα σημεία. Έχουν δαιμονισμένους ρυθμούς, νευρικό παίξιμο, άγρια φωνητικά, μεταλλικότατα riffs. Πιο thrash και από μπάντες σαν τους Anthrax θα μπορούσα να γράψω.
Φαντάζομαι ο όρος crossover βασίστηκε περισσότερο σε τραγούδια σαν το ‘’ Micro Logic'' που ακούγεται πιο funky ή σε κάποια hardcore breakdowns που βρίσκονται διάσπαρτα στο δίσκο. Οκ, και στις πολλές φωνητικές ή ρυθμικές γκρούβες. Ακούς όμως ένα επιθετικότατο και σύντομο ‘’ Contaminated’’ με το τρομερό του κρουστικό όλεθρο συνοδευόμενο από καταστροφικά riffs που όμως σου παρέχουν και την αναγκαία μελωδία που χρειάζεται το αυτί σου. Από την άλλη, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι, το ‘’ Up from Beneath’’ δείχνουν ότι είχαν τα φόντα να έχουν πιο δημιουργικές συνθέσεις όταν δεν βιάζονται να τις τελειώσουν. Αυτό φάνηκε και στον επόμενο (και καλύτερο) δίσκο τους στον οποίο ο μέσος όρος κάθε τραγουδιού ανέβηκε. Όπως και να χει, το ‘’ Up from Beneath’’ είναι το πιο ολοκληρωμένο τραγούδι του δίσκου. Σολαρίσματα, στοματική επιδρομή που προκαλεί παράλυση, κιθάρες που ξεσαλώνουν χωρίς να προσπαθούν καν σκληρά. Τους βγαίνει αυθόρμητα και απλά δημιουργούν. Ο ήχος και ο χαρακτήρας των Uncle Slam στήθηκε πάνω σε συνθέσεις σαν τα ‘’The Executioner’’, ‘’ Eve of the End’’ και ‘’ The Prophecy’’ (τι τρομερό σόλο) ενώ το απολαυστικότερο τραγούδι έρχεται στο ομώνυμο. Κολλητικό ρεφραιν με ωραίο κόψιμο/γύρισμο στο ρυθμό. Τι να λέμε τώρα, όλος ο δίσκος τα σπάει. Μια ακόμα thrash δισκάρα του 1988, πιο πειραματική με τις επορροές και τις εκτελέσεις τους και δεν μας χαλάει καθόλου. Προσθέστε ότι υpάρχουν και δυο cds να το απολαύσετε οπως εσείς θέλετε, με τον αυθεντικό ήχο ή με πιο ενδυναμωμένο και καθαρότερο. Επίσης το επιπλέον τραγούδι ‘’The Punisher’’ αξίζει να ακουστεί από όλους τους θρασάδες αυτού του πλανήτη.